Meme kanseri taramasının yararı konusundaki şüpheler son zamanlarda artarken, taramanın yararları ve zararları arasındaki dengenin yeterince değerlendirilmediği belirtildi.
British Medical Journal'da yayımlanan Oxford Üniversitesi epidemioloji uzmanı Prof. Klim McPherson'un araştırmasına göre, birçok kadın taramalarda konulan yanlış teşhis yüzünden gereksiz yere ameliyat oluyor.
Tarama yanlıları, kontrollerin yılda 1400 ölümü önlediği görüşünü savunuyorlar. Bazı araştırmalar ise kurtarılan her bir hayata karşı 10 kadının gereksiz yere tedavi gördüğünü gösteriyor.
Yine kurtarılan her hayata karşılık 500 kadar kadın, biyopsi yapılmasıyla sonuçlanabilen en az bir "yanlış alarmla" karşılaşıyor. Bu da kadının sık sık radyasyon aldığı testlerden geçirilmesine ve hayatını endişe içinde geçirmesine sebep oluyor.
Prof. McPherson, kontrollerin yarar-zarar dengesinin kadınlara yeterince açık bir şekilde anlatılmadığını, yararın abartılabildiğini belirterek, "Mamografiden elde edilen bireysel yarar çok küçük. Ancak bu iyi anlaşılmıyor" dedi.
Danimarkalı uzmanlarca yakın bir zaman önce yapılan bir araştırmada da taramanın faydası konusunda "ikna edici delil" olmadığı belirtilmişti.
Araştırmada, taramada saptanan meme kanserlerinin üçte birinin aslında zararsız olabildiği, bunun, binlerce kadının gereksiz yere, mastektomi (memenin alınması) ameliyatı gibi zorlu tedavilerden geçmesine sebep olduğu ifade edilmişti.
İngiltere'de daha önce yapılan bir araştırmada da 1989-2007 arasında meme kanserinden ölümlerdeki düşüşün, kontrol yaptıranlarla yaptırmayanlar arasında aynı olduğu tespit edilmişti.
05.08.2010 15:50:58
Mamografinin Yararı Sorgulanıyor Ankara
Meme kanseri taramasının yararı konusundaki şüpheler son zamanlarda artarken, taramanın yararları ve zararları arasındaki dengenin yeterince değerlendirilmediği belirtildi.