İngiliz ve İsveçli bilim insanlarının yaptığı DNA analizleri, mamutların neslinin tahmin edilenden daha erken bir zamanda yok olmaya başladığını ortaya çıkardı.
Araştırmaya göre, Avrupa’daki mamut nüfusu yaklaşık 30,000 yıl önce yok oldu.
Araştırmayı gerçekleştiren ekibin başındaki İsveçli bilim insanı Dr. Love Dalen, 300 DNA örneğini incelediklerini ve bu örnekler sayesinde mamutların sayısı ve göç yolları hakkında bilgi sahibi olduklarını söylüyor.
Buna göre mamutların nesli 120,000 yıl önce, sıcaklıkların yükselmesiyle tükenme noktasına geldi. Dünya buz devrine girdiğinde, mamutlar hayatta kalmayı başardı fakat sayıları milyonlarla ifade edilen rakamlarda 10,000’e kadar düştü. Mamutların neslinin tükenmesine neden olan süreç 20,000 yıl önce, buz devrinin ortalarında başladı.
Daha önceki araştırmalarda, iklimin yeniden ısınmaya başladığı 14,000 yıl önce mamutların sayısının da azalmaya başladığı iddia edilmişti.
Buz devrinde sıcaklıklardaki aşırı düşüş, mamutların ana besin kaynağı olan otlara zarar verdi. Buz devri sona erdiğinde, mamut sayısındaki azalma, güneydeki ormanlar ve kuzeydeki tundralar, mamutların beslendiği çayırların yerini aldığından, yavaşladı.
Mamutlar üzerinde yapılan önceki araştırmalar, bilim dünyasını ikiye bölmüştü. Bazı araştırmalar, mamutların neslinin tükenmesine avcılığın sebep olduğunu öne sürerken, bazı araştırmacılar da iklimdeki değişikliklerin ana etken olduğunu iddia etmişti. İklim değişikliğinin mamutlar üzerinde etkisi olmadığını ileri süren önceki araştırmalar ise, mamutların neslinin tükenmesinden önce iklimin bu hayvanların yaşaması için yeterince sıcak olduğunu öne sürmüştü.
Yeni yapılan araştırmaya göre, mamutlar buz devirleri arasında neredeyse nesillerinin tükenmesi tehlikesiyle karşı karşıya geldi. Bu yüzden de iklim değişikliğin, mamutların yok olmasının asıl sebebi olduğu bildiriliyor.
Londra Doğal Tarih Müzesi’nden Profesör Adrian Lister ise diğer hayvanlar ve insanların buz devri sonrası daha aktif olduğunu, türler arasındaki rekabet ve avcılığın da mamutların neslinin tükenmesindeki ana etkenler arasında olduğunu belirtiyor.
Lister, şunları ifade ediyor: “Son buz devrinde, yaklaşık 20,000 ila 50,000 yıl önce, mamut nüfusu büyük bir göç başlattı. Doğudan gelen mamutlar, Avrupa’daki mamutlara katıldı.
Fakat 20,000 yıl öncesinden itibaren, mamut nüfusunda büyük bir azalma başladı ve nesilleri tükendi. 10,000 yıl önce, Avrupa kıtasındaki mamutların nesli tükendi ve bunu, kutuplara yakın adalardaki mamutların neslinin tükenmesi izledi. Bunların sebebinin doğal iklim değişikliği olduğu görülüyor. İnsanların yani avlanmanın bu konudaki rolü ile ilgili henüz bir delil sunulabilmiş değil.”
Mamutların Nesli İklim Değişikliğinden Dolayı Tükendi
Araştırmacılar, tüylü mamutların neslinin, avlanma nedeniyle değil iklim değişikliği yüzünden tükendiğini ortaya koydu.