Man Kataforez Tesisi Açılış Töreni

Man Kataforez Tesisi Açılış Töreni

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "2023 hedeflerimiz Türkiye'de 4 milyon aracın üretilmesi.

. . Bu 4 milyon aracın üretilmesinde MAN ve Volkswagen'in de önemli bir yeri payı olacaktır, olmalıdır diye düşünüyoruz" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, MAN Kataforez tesisi açılış törenine katıldı.

Ergün, yaptığı konuşmada, 15 milyon euronun üzerinde yapılan ve sektör için önemli bir yatırım olduğunu belirterek, "Sadece MAN'a hizmet vermeyecek, ağır ticari araçlar sektörüne hizmet verecek bir kataforez tesisinin açılışını gerçekleştiriyoruz" dedi.

Ergün, sanayi üretimine dayanmayan ekonomilerin gerçek bir ekonomi olmadığına dikkati çekerek, bunun Avrupa Birliği içerisindeki bazı gelişmelerde görüldüğünü söyledi.

Avrupa Birliği'ndeki sıkıntıları Almanya'nın tek başına taşımak zorunda kaldığını anlatan Ergün, Almanya'daki güçlü sanayi ve altyapısının ekonomik gelişmeler karşısında Avrupa'nın ortasında çok önemli avantajlar sağladığını ve AB'deki sıkıntıları da neredeyse tek başına üstlenmek mecburiyetiyle karşı karşıya bırakıldığını ifade etti.

Ergün, "Komşumuz Yunanistan sanayi üretimini bir kenara koymayı, denizi, kumu ve havayı satarak ve AB'deki fonlarından geçimini temin ederek bundan sonrasını kurgulayacağını zannetti ama çok büyük bir yanılgı içine düşüldüğünü çok net bir şekilde görüyorum" diye konuştu.

MAN'ın Ar-Ge merkezi kuran firmalardan biri olduğunu belirten Ergün, bu süreç içerisinde Ar-Ge merkezli ve TÜBİTAK teşviklerinden yararlanılarak tasarım kabiliyetinin geliştirildiğini ifade etti.

Bakan Ergün, "MAN'ın daha ileri adım atması lazım. Bu teşvikler 2023'e kadar devam edecek teşvikler. Ağır ticari araçlarda, otobüste, kamyonda Türkiye'yi bir Ar-Ge ve tasarım merkezi haline getirmesi lazım. Bu sektörün bu alanın tasarımdaki merkezi MAN için Türkiye olmalı" şeklinde konuştu.

Yeni Teşvik Kararnamesi'nin çıkmak üzere olduğunu bildiren Ergün, teşvik kararnamesinin çıkmasıyla otomotiv sektöründeki büyük yatırımların ve teknolojik yatırımların ayrıca teşvik edileceğini anlattı. Ergün, bunun hem MAN'ı üretimle ilgili yeni yatırımlar yapmaya hem de ağır ticari araçlardan kamyon üretiminin de MAN tarafından gerçekleştirmesinin icap edeceğini ifade etti.

Ergün, "Yeni yatırım teşvikleri de Türkiye'de MAN'ın özellikle kamyon, motor yatırımları konusunda da önemli adımlar atmasını mümkün kılacaktır. Bu adımları da bekliyoruz" dedi.

Otomotiv sektörünün ağır, hafif ticari araçlar ve otomobiller şeklinde ayrılmasıyla MAN'ın Türkiye'de henüz bir otomobil yatırımı olmadığını belirten Ergün, Volkswagen'le bu yatırım teşvikleriyle beraber bir otomobil yatırımı kararını beklediklerini söyledi.

Otomotiv sektöründe de Türkiye'nin büyük atılımlar yapacağına dikkati çeken Ergün, "Bugün bir milyon 200 bin araç üretiyoruz Türkiye'de. 2023 hedeflerimiz Türkiye'de 4 milyon aracın üretilmesi. Bu 4 milyon aracın üretilmesinde MAN ve Volkswagen'in de önemli bir yeri payı olacaktır, olmalıdır diye düşünüyoruz" dedi.

Bakan Ergün, "Türkiye'de üretilen araçların özellikle kamu alımlarında önemli bir yeri olması gerektiğini kamu kurumlarıyla sürekli olarak görüşüyoruz. Zaman zaman bazı gevşemeler oluyor bu konuda ama son zamanda duyarlılıklar arttı. Bundan memnunuz. Toplu taşımada üretim yapılırken bizim yerel yönetimlerimizin burada üretilen araçları kullanmıyor olması kabul edilebilir bir şey değildir. Bu konuda herkes duyarlı davranmalıydı ve onlar da şimdi bakıyoruz; Türkiye'nin her yerinde daha duyarlı davranmaya başladılar ve Türkiye'de üretilen araçlar, otobüsler, kamyonlar kamu kurumları tarafından, belediyeler tarafından daha çok kullanılmaya başladı.

" Bakan Ergün'e konuşma sonrası bir plaket verildi.

Ergün, daha sonra MAN Kataforez Tesisi'nin açılış kurdelesini keserek açılışı gerçekleştirdi

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile