Manas: Saab'la Markası İçin İlgileniyoruz, Amacımız Elektrikli Araba Üretmek

Manas: Saab'la Markası İçin İlgileniyoruz, Amacımız Elektrikli Araba Üretmek

Brightwell Holdings BV Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Manas, Saab`la ilgilenmelerinin asıl sebebinin marka değeri olduğunu belirterek, “Türkiye`de bu saatten sonra içten yanmalı araba üretmek komik ötesidir.

  Bizim amacımız , elektrikli araba üretmektir . ” dedi . Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği ( MÜSİAD ) Denizli Şubesi’nin davetlisi olan işadamı Manas , Türkiye’de otomobil üretimi hakkında Denizli İhracatçılar Birliği ( DENİB ) ’nde değerlendirmelerde bulundu . Toplantıya MÜSİAD Denizli Şube başkanı Necip Filiz ve üye işadamları katıldı .


Saab`ı alma girişimleri hakkında bilgi veren Manas , ortağı Zamier Ahmed ile birlikte Saab CEO’su Victor Muller`le görüştüklerini belirtti . Saab`ı almak isteyen Çinli ve Hintlilerin son dönemde aşırı stratejik davranmaya başladığını aktaran Alphan Manas , “Fabrikasının oturduğu alanı , para temini için bir yıl önce ayrı bir şirket haline getirmişler . O şirketi bankaya ipotek verip kredi almışlar . Çinli şirketin birisi , o arsanın yüzde 51’ini almak üzere . Biz o şirketi alsak bile düşmanca satın alma planı yapmış olacağız . ” şeklinde konuştu . Saab`la ilgilenmelerinin asıl sebebinin ağırlıklı olarak marka olduğunu vurgulayan Manas , “Alırsak , bir kısmını elektrikli olarak yapmaya devam ederiz . Saab`da bir elektrikli araba olduğu takdirde piyasada çok güçlü imajınız olur . Benim hedefimde içten yanmalı motor yok . Motor üretmemize de gerek yok . ” dedi .


Elektrikli arabalarda şarj makineleri ve pillerin gelişimiyle gidilebilen mesafelerin artacağını söyleyen Manas , şu anda elektrikli arabada kimsenin üstünlüğü olmadığını , ayrıca " Yerli araba ucuz olsun " anlayışına da katılmadığını dile getirdi : “Bakanlarımızda Saab konusunda çok fazla motivasyon görmüyorum . ‘Kendi markamızı yaratalım . ’ diyorlar . Türkiye’nin bu saatten sonra bir marka yaratma şansı yok . Rahmi Koç , ‘Türkiye’nin uluslararası oyuncu olabilmesi için yılda 5 milyon araba üretmesi gerekiyor . ’ dedi . Renault , Ford ve Tofaş’ın Türkiye’de ürettiği araba sayısı 1 milyon . Biz 50 yıldır araba üretmemişiz , ürettiğimiz arabaya yakıt koymayı unutmuşuz . Sen şimdi dünyada beş araba üreticisinden birisi olacaksın , böyle bir hedef var mı? Mustafa Koç’un ve bakanlarımızın ucuz araba söylemine katılmıyorum . Bu ülkede kimse ucuz araba almak istemiyor , çünkü çok ucuz araba alıp çok pahalı yakıtla çalıştırmak istemezler . ”

Türkiye’de ilk defa hükümetin , dünyadaki gelişmeleri de değerlendirip yol göstermede işadamlarının önüne geçmeye başladığını vurgulayan Alphan Manas , “Bazı değerleri yapmakta geç kaldık , satın alarak güçlenelim . Malezya hükümeti , uluslararası satın alma fonu kurdu . Bu fonla yurtdışındaki şirketleri ve teknoloji alıyorlar . Acıbadem Hastanesi`ni 1 , 6 milyar dolara aldılar . Mehmet Aydınlar’a kızıyorum , Türkiye Futbol Federasyonu`nda ne işin var? Git başka işler yap , bu kadar büyük marka değeri oluşturmuşsun . Türkiye’de de hükümet bu tür fon oluşturmalı . ” diye konuştu .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile