Manastırdan Dönüştürülen Tarihi Ala Cami Ramazana Hazır

Kadirli ilçesinde, manastırdan dönüştürülen tarihi Ala Cami ramazana hazırlandı.

Roma ve Türk medeniyetlerinin izlerini taşıyan, Anadolu'nun fethiyle camiye çevrilerek 1924'te kapanan, 2010 yılında restorasyonu tamamlanıp yeniden ibadete açılan tarihi camide hatimle teravih kılınacak.
İlçe Müftüsü Orhan Öncü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin sembollerinden olan ve mimarisindeki farklı medeniyetlerin iziyle dikkati çeken Ala Camii'nin, vatandaşların ibadet ettiği tarihi mekanların başında geldiğini söyledi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından çevre düzenlemesi devam eden Ala Camii'nin 4 yıl önce Diyanet İşleri Başkanlığı kanalıyla kurumlarına devredildiğini hatırlatan Öncü, "Tarihi mabedimizde ramazan süresince sabah ve ikindi namazlarının ardından Kur'an-ı Kerim'den bir cüz okunup, teravihi hatimle eda edeceğiz. Vatandaşlarımızın bu yıl da ramazanda camimize ilgi göstereceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Kaynaklara göre, Romalılar tarafından 3. yüzyılda manastır olarak inşa edilen taş yapı, 5. yüzyılda Doğu Romalılarca kilise ilave ederek büyütüldü. 1133'teki depremde hasara uğrayan mabet, 1147'den sonra onarıldı. Dulkadiroğlu Alaüddevle Bozkurt Beyin, "Sarı Kaplan" namıyla anılan oğlu Kasım Bey, 1488'de manastırı camiye çevirerek ''Alaüddevle Mescidi'' adını verdi.
Cami, 1691'de Rakka'dan (Suriye) firar eden aşiretlerce yağma ve tahrip sonucu kullanılamaz hale geldi. 1865'te Binbaşı Hüsnü Bey tarafından restore ettirilerek cami ve medrese olarak yeniden hizmete girdi. Bu tarihten sonra caminin adı ''Ala Cami'' olarak değiştirildi. 1868'de bir yıl süreyle askeri levazım ambarı, 1873-1875 yılları arasında yaz aylarında aşar zahire ambarı olarak kullanıldı. 1924'e kadar cami ve medrese olarak hizmet veren yapı, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek 2010'da ibadete açıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile