Manavgat 4-5 Yil Içinde Yesil Görünümüne Kavusacak

Manavgat 4-5 Yil Içinde Yesil Görünümüne Kavusacak

Antalya’nin Manavgat ilçesinde geçen yil 28 Temmuz’da çikan ve 10 gün süren orman yangininda yanan 59 bin 865 bin hektarlik alanin yüzde 90’i agaçlandirildi. Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, yüzde 10’luk kesimdeki çalismalarin yil sonuna kadar tamamlanacagini ve Manavgat’in 4-5 yil içinde yesil örtüsüne kavusacagini bildirdi.

Manavgat’ta geçtigimiz yil 28 Temmuz’da baslayan yangin, kuru ve rüzgarli havanin etkisiyle büyüdü ve 6 Agustos’ta kontrol altina alindi. Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük yanginlarindan biri olarak kayitlara geçen yanginda 59 bin 865 bin hektarlik alan, evler, hayvanlarin yani sira 2’si orman teskilatindan 7 kisi hayatini kaybetti.

Yangin sonrasi Antalya Orman Bölge Müdürlügünce Manavgat, Alanya, Akseki ve Gündogmus ilçelerinde yanan alanlarin rehabilitasyonu için çalismalara baslandi. Yanan alanlarin temizlenmesi sonrasi bölgede hem fidan dikimi hem tohumlama hem de doga gençlestirme yöntemleri uygulandi. Yüzde 90 oraninda dikim çalismalarinin tamamlandigi Manavgat’ta, kalan sarp ve kayalik alanlardaki çalismalarinin ise yil sonuna kadar tamamlanmasi planlaniyor.

Bölgedeki yanan alanlar ve agaçlandirma çalismalari dron ile görüntülendi. Kizilçam fidanlarinin ise boylarinin 1 karisi astigi görüldü.



"Tekrar Manavgat’i yesil olmasi için imar edecegiz"

Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, geçen yil 28 Temmuz’da baslayan ev 6 Agustos’a kadar devam eden Manavgat, Gündogmus Akseki ve Alanya ilçelerini kapsayan genis bir orman yanginin oldugunu hatirlatti. Bu 4 ilçede toplam 59 bin 865 hektar alanin yandigini aktaran Dikici, 2’si orman teskilatindan olmak üzere 7 kisinin hayatini kaybettigini belirtti.

59 bin 865 hektar alani planladiklarini aktaran Dikici, “30 bin hektari tabi tensille orman haline getirilecek. 16 bin hektari da taslik kayalik ulasilamayacak alanlardi. Bunlari da tabiata yenilenmesi için tabiata ayirdigimizi alanlarda bunlara da tohum takviyesi yapiyoruz. 14 bin hektar alani da suni tensille gençlestirecektik. Suni tensille gençlestirecegimiz alanlarin bir kismini tohumladik, oradan tohumla gelenler oldu. 5 bin hektar civarinda diktik, 6 bin hektarlik alaninda sürüm yapacagiz. Agaç dikme mevsimimiz sonbahardir. Tekrar Manavgat’i yesil olmasi için imar edecegiz” ifadelerine yer verdi.

"Yüzde 90’a geldik"

Yanginin yaralarini sarmak için hemen çalismalara basladiklarini bildiren Dikici, “Ormancilik yönünden önce alani planladik, ’Ne kadar alan yandi, ne yapariz da yesil alan getiririz?’ diye çalistik. Allah’a sükür agaçlandirma çalismalarinda yüzde 90’a geldik. Yüzde 10’luk kesimde çok sarp tabiata birakacagimiz o alanlarda 30 bin hektar tabi tensil planlamistik. Yaklasik 25 bine yakin tabi tensili tamamladik. Buraya 1 milyon 650 bin fidan diktik. Geriye kalan suni tensillerin üzerinin temizligi bittigi için ihaleye çikildi, saha temizliklerine, sürümlerine basladik, sonbaharda da onlarin dikimlerini tamamlayacagiz. Yeniden yesil 4 ilçe için çalismalarimizi bu yil sonunda bitirecegiz” diye konustu.



"Köylülerimiz iki yil içinde yeniden defne üretimlerine baslayacak”

Yesillendirme çalismalarinin vatandaslarin görememesinde yakinan Dikici, “Kis mevsimi yagisli geçtigi için çok güzel çimlenme oldu. Bu yazi atlattiktan sonra kurakliktan nerelerin etkilendigine bakacagiz. Yil sonu itibariyle çalismalarimizi bitirecegiz. Çok güzel fidanlarimiz geldi. Köy kenarlarinin uygun bölgelerine keçiboynuzu defne gibi gelir getirici olmasinin yaninda yanginin köyle hizli gelmesini engelleyecek bantlar olusturuyoruz. Büyük defne alanlarindaki rehabilitasyon çalismalarini tamamladik. Köylülerimiz iki yil içinde yeniden defne üretimlerine baslayacak” dedi.



"4-5 yil içinde yemyesil olacak"

Yanginin 3 ayagindan bahseden Dikici, “Önleyici tedbirler, yangin çiktiginda nasil önlenir, yanan yerlerin yeniden orman haline getirilmesi. Rehabilitasyonda 3 yöntemimiz var. Tabi tensil dedigimiz yanan alanlardaki kizilçamin özelligi vardir, 300 derece sicakligin üzerinde bile içindeki tohumlar ölmez. Onlardan gelenler var, biz tohum olarak takviye yapiyoruz. Sahada çimlendirme olusturup onlari yetistiriyoruz. Ikincisi suni tensil, yani üzerinde agaç olmayan bozuk orman kapaliligi olmayan tohum atamayacak durumdaki ormanlarda biz sürüyoruz dikiyoruz. Geçen sene yaklasik 5 bin hektarini tamamladik. Önümüzdeki yaz mevsiminde sürecegimiz 6 bin hektarlik alanimiz var. Bu arada tohumdan gelen ve gelmeyen yerleri tespit ettik. Takviyeler yaptik. Ilerden bakildiginda vatandasimiz bunu göremeyebilir. 4-5 sene içinde Manavgat’in yemyesil oldugu görülecektir” diye belirtti.



"Hava araç sayimiz artti"

Antalya’da uçak ve helikopter sayisinin arttigini kaydeden Dikici, “24 saat havadan gözetleme yapan IHA’miz var. 4 tane Air Tractor uçaga sahibiz Karain’de duruyor. Iki tane 10 tonluk su atabilen helikopterimiz var, birisi merkezde, biri Manavgat’ta. Bunun haricinde iki adet gece uçabilen yarasa helikopter diye isimlendirilen helikopterimiz var. 5 tanede 2,5 tonluk su atabilen, merkezde Kas’ta, Kumluca’da, Alanya ve Manavgat’ta konuslanmis helikopterimiz var. Trabzon ve Giresun’dan 11 tane arazöz ekipleriyle takviye olarak geldi. Genel Müdürlügümüz isçi alimi yapti. 200 tane karadan yangina müdahale edebilecek araca sahibiz. 14 dozer tirlarin üzerinde bekliyor. Kepçe, greyderimiz var” ifadelerine yer verdi.

"Personel teyakkuzda"

Dikici, Antalya Bölge Müdürlügü bünyesindeki 2 bin 400 personelin, 10 gündür süren kurak ve rüzgarli hava nedeniyle teyakkuzda olduklarini ve tamamen çikabilecek yanginlara odaklandiklarinin altini çizdi. Antalya Valisi Ersin Yazici’nin tüm çalismalara destek oldugunu vurgulayan Dikici, ormanlara giris çikislarin yasaklandigini hatirlatti. Orman yanginlarinin sebeplerinin yüzde 90 ve üzerinde insan elinden kaynaklandiginin altini çizen Dikici, vatandas olarak dikkatli olunmasi halinde yanginin çikmadan engellenebilecegini ifade etti.



"49 gözetleme kulesi"

Yangin döneminde belirlenen piknik ve mesire alanlari disinda ates yakilmamasi gerektigi uyarisini yapan Vedat Dikici, “Nemin yüzde 6’lara düstügü bu sicak havada en küçük bir dikkatsizlik, büyük bir yangina dönüsebilir. Tarla temizligi, kaynak islerini mevsim sonuna erteleyelim. Hiçbir sebepten dolayi açik alanda ates yakmayalim. En küçük bir ateste 112, ya da 177’yi arayalim. Erken haberimiz olsun ki çabuk müdahale edelim. 49 yangin gözetleme kulemiz var, bunlarin 22 tanesinde 24 saat gözetmeye yapan kamera var hem dumana hem atese duyarli. IHA’miz ile gözetliyoruz. Uçaklarimiz kritik dönemde kesif uçuslari yapiyor. Bizde vatandas olarak birbirimizi ikaz edelim ve yesil örtümüz kaybolmasin” dedi.

Orman örtüsünün arttirilmasi ve korunmasi gerektiginin altini çizen Dikici, ormanlarin sadece bir agaç toplulugundan ibaret olmadigini kaydetti.



"Bu yil 100’e yakin yangin çikti"

Dikici, Antalya’nin su ana kadar orman yanginlarinda iyi gittigini ve sezonu bu sekilde tamamlamayi umut ettiklerini dile getirdi. Orman yanginlarina karsi eylül ayinin sonuna kadar dikkatli olmak gerektigini vurgulayan Vedat Dikici, “Yangin mevsimi 31 Ekim’e kadar ama hava halleri çok önemli. Içinde bulundugumuz kritik günler çok önemli. Bu dönemde bir yangin çiktiginda büyüme ihtimali çok fazla. Rüzgar yoksa ve hava nemliyle çikan yangini söndürmemiz kolay oluyor. Geçen yilla çikan yangin sayisinda çok fazla degisiklik yok. Kamuoyuna çok yansimiyor ama 100’ün üzerinde yangimiz oldu su ana kadar. Gidip söndürüyoruz. Büyüyen olmadi ama büyümeyecegi anlamina gelmez, o nedenle tedbiri elden birakmayalim. Bu hava halleri devam ettigi sürece her yaz bu sikintilari yasayacagiz” diye konustu.



"31 Ekim’e erteleyelim"

4 uçak, 9 helikopter, 200 arazözle bile bazen yangina yetisemediklerine deginen Dikici, “Buraya tedbir aldim, su isimi yapayim demeyelim. Tarla temizligi, aniz yakma, ormanin içindeki pikniklerimizi 31 Ekim’e kadar erteleyelim" dedi.



"Yanan alanlar imara açilmadi"

Bu yesillenmeyi 18 bin hektar alanin yandigi Tasagil bölgesinin durumu ile özetleyen Dikici, orada insan boyunu geçen bir ormanlik alani olusturduklarini kaydetti.

Her yanan alandan sonra buralarin imara açilma gibi söylentilerin olmasini elestiren Vedat Dikici, “Anayasa maddesi ve orman kanunlari belli, yanan alanlarda yapilasmaya izin verilmez. Manavgat’ta bize yanan yerde imara açilan bir yer gösterilemez” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile