Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, "Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarla ilgili Manavgat Gaziler köyünde tarla günü etkinliği düzenlendi.
Itri ve tıbbi bitkilerin genellikle doğadan toplama yoluyla elde edildiğini anlatan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Gökhan Karaca, bu bitkilerin kültüre alınmış türlerinin tarla koşullarında üretimlerini geliştirerek yaygınlaştırmayı hedeflediklerini kaydetti.
Kültüre alınmış ıtri bitkilerin üretimlerinin yaygınlaştırılmasıyla üreticilere alternatif bir gelir kapısı oluşacağını belirten Karaca, proje kapsamında kekik, adaçayı, lavanta ve salep orkidesi yetiştiriciliğiyle ilgili demonstrasyon çalışmalarının yürütüldüğünü ifade etti.
Tıbbi ve aromatik bitkiler ihracatından yılda yaklaşık 100 milyon dolar gelir sağlandığını kaydeden Karaca, 2014 yılında bu miktarın 63 milyon dolarının sadece kekik ihracatından elde edildiğine dikkati çekti.
İyi tarım uygulamaları kapsamında sertifikalı tıbbi ve aromatik bitkileri üreten çiftçilerin 2015 yılında ilk defa destekleme kapsamına alındığını vurgulayan Karaca, üreticilere kekik üretimini yaygınlaştırması ve birlikte iyi tarım uygulamaları sertifikası almak için müracaatta bulunarak verilen destekten faydalanmaları önerisinde bulundu.
Manavgat'ta Tarla Günü Etkinliği
Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Gökhan Karaca, kültüre alınmış kekik, adaçayı, lavanta ve salep orkidesi yetiştiriciliğinin üreticilere alternatif gelir kapısı oluşturacağını bildirdi.