Bilecik'in Inhisar ilçesine bagli Tarpak köyünde yasayanlar, gelenek ve göreneklerini unutmamak adina dedelerinin kendilerine biraktigi mirasa sahip çikiyor.
Yemyesil doganin içindeki 210 haneli Manavlarin köyünde, yaklasik 2 asirdir devam eden gelenek kapsaminda köylüler, yediden yetmise "Erenler Tepesi" adi verilen mekanda bulusarak yemek yiyor.
Sehir disindan da katilimcilarin oldugu etkinlikte çay demleyen, kazanlarda yemekler pisiren, helva ve tatlilar yapan köylüler, hem sohbet etme imkani buluyor hem de geleneklerini sürdürüyor.
Köy muhtari Bahri Ayvalik, AA muhabirine, genelde nar, sebze ve meyve üretimi olan köylerinde mutlu bir yasam sürdüklerini söyledi.
Erenler Tepesi'nin manevi önem tasidigina inandiklarini dile getiren Ayvalik, "Çocugu olmayan, adak adayanlar, askere gidecek gençler buraya geliyorlar. Adaklarini kesiyorlar. Kendi halinde yer sofrasi olarak pisirerek yiyor. Burasi kalabaliktan geleni almayacak hale gelir. Vatandaslar Istanbul'dan, Ankara'dan, Izmir'den gelir. Buranin örf ve adetleri var. Gençler askere giderken buraya ugrarlar. 2 rekat sükür namazi kilar. Gençler bu tepeye çikarken kosarak çikarlar. Kosarak inerler. Çocuklugumuzda burada genç kizlar, erkekler ip atlar, oyun oynardi. Sarkilar türküler söylerlerdi. Güzel bir kutlama olurdu." ifadelerini kullandi.
Köy sakini Emeti Yüzer ise tepenin manevi anlamini söyle anlatti:
"Bizim buradan askere giden bir kisi olmus. Savasta tam sikistigi anda demis ki 'yetis Tarpak erenleri, savasi kazanir da köyüme gidersem kurban kesecegim' demis. Savastan sag olarak buraya döndükten sonra 24 Ekim'de hanimina 'Hanim helva kar. Gözleme yap.' demis. Erenler Tepesi'ne gelmis. Burada kurbanini kesmis, dagitmis. Herkes ocagini yakip pisirmis. Bu gelenegimiz böyle sürüp geliyor. Ben 60 yasindayim. Çocuklugumdan beri hatirlarim. Bizim askerimiz buradan gider. Askerimizi Erenler Tepesi'nden geçiririz. Biri araba mi aldi, Erenler'de kurban keser. Bu gelenegimiz uzun yillardir böyle devam eder." diye konustu.
Halime Ayvalik ise adak adadiklarini belirterek, "Büyüklerimizden gördügümüz sekilde adaklarimizi yapariz. Birkaç senedir muhtarlik olarak yapiliyordu. Bu sene koronavirüs nedeniyle herkes kendi ocaginda yemek pisiriyor. Herkes esini dostunu toplayip burada yemek yapiyor. Herkes oturur, yemegini yer." dedi.
- "Kosarak geldik"
Tarpakli olan ve Eskisehir'de yasayan Mustafa Yildiz da ekim ayinin son haftasi veya kasimin ilk haftasinda böyle bir etkinlik düzenlendigini vurgulayarak, sunlari söyledi:
"Biz de bu münasebetle es dost birlikte geldik. Adagimiz vardi. Adagimizi kestik. Çocuklugumdan beri böyle bir etkinlik var. Geçen yil pandemi nedeniyle olmadi. Muhtarimiz bu yil yapilacagini söyleyince kosarak geldik."
Manavlarin Yasadigi Tarihi Köyün Sakinleri 'Erenler Tepesi'ni' Bos Birakmiyor
Bilecik'in Inhisar ilçesine bagli Tarpak köyünde yasayanlar, 2 asirdir devam eden gelenek kapsaminda 'Erenler Tepesi' adi verilen noktada bulusarak adak adiyor Köy muhtari Bahri Ayvalik: 'Buranin örf ve adetleri var. Gençler askere giderken buraya ugrarlar. 2 rekat sükür namazi kilar. Gençler bu tepeye çikarken kosarak çikarlar. Kosarak inerler'