Manda Dışkısını Araştırıyorlar
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sebahat Sullivan, manda dışkısında 19 çeşit böcek olduğunu belirterek, dışkıdan beslenen bok böceklerinin Mısır’da kutsal bir böcek sayıldığını söyledi.
OMÜ ile Avustralya’daki The University Of Queenslaud Üniversitesi işbirliği içersinde Kızılırmak Deltası’ndaki manda dışkılarını araştırmaya başladı.
Manda dışkısı içersideki böcekleri araştırdıklarını belirten OMÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sebahat Sullivan, “Hayvan pisliklerindeki böcekleri araştırıyoruz. Özellikle manda dışkısındaki böcekleri araştırıyoruz. Burada deneme kurduk. Dünyanın yüzde 75 canlısını böcekler oluşturuyor. 1 milyon 250 binden fazla böcek türü var. Hepsini zararlı diye algılamamız gerekiyor. Birçoğu çok yararlı böceklerdir” dedi.
Kızılırmak Deltası’na deneme kurduklarını ifade eden Sullivan, “Taze pislikleri alıp, 3, 6, 12, 24 saat gibi araştırma yapıp ‘hangi böcekler geliyor ve hangi böcekler ayrıştırma yapıyor’ diye inceliyoruz. Bunlar olmasaydı çimenler gelişmezdi, buradaki pislikler gidemezdi. Böceklerin dışkıdaki faydaları önce ayrıştırıyorlar, sonra gübreye dönüştürüyorlar. Çimenlerin ve çayırların gelişmesine yardımcı oluyorlar. Toprak ve yer altı sularının kirlenmesini engellemiş oluyorlar. Ozon tabakasını korumuş oluyorlar. Hayvanların bırakmış oldukları parazitleri ayrıştırarak yok etmiş oluyorlar” diye konuştu.
BOK BÖCEKLERİ MISIR’DA KUTSAL
Çalışmalarına eşi ile birlikte yaptığını belirten Sullivan, “Eşim Avustralya The University Of Queensland Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gren Sullivan ile birlikte yapıyoruz. Bu alanda bu böcekler hiç çalışılmamız. Kızılırmak Deltası’nda da ilk defa yapıyoruz. Mandaların dışkılarını çalışmak adına ilk defa yapıyoruz. Manda dışkısında ortalama 19 çeşit böcek türü vardır. Özellikle mandanın dışkısından beslenen bir böcek var ki oda Mısır’da kutsal olarak sayılan bok böcekleridir. Bok böcekleri sert kabuklu böceklerdir. Bu böcek küre imal edebilen tek böcektir. 30 adet parmağa sahiptir. Topladıkları hayvan dışkıları ile yaşamlarını sürdüren böceklerdir. Buldukları dışkıları minik toplar haline getirerek arka ayakları ile yuvarlayarak yuvalarına taşırlar. Bok böcekleri top haline getirdikleri dışkının içine yumurtalarını aşılar ve 24 gün sonra yavruları belirmeye başlayınca içinde bulundukları dışkıyı yiyerek büyür, semirir ve ergen bir böcek olarak toprak altından çıkarlar. Bok böcekleri yuvalarına taşıdıkları dışkılarla beslenirler” şeklinde konuştu.