Manevi Şahsiyetlerin Kabristanları ve Mezar Taşları Temizleniyor

Manevi Şahsiyetlerin Kabristanları ve Mezar Taşları Temizleniyor

Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti Bursa’nın manevi kimliğini oluşturan önemli şahsiyetlerin mezar taşlarının restoresi kapsamında Zeyniler Kabristanı, orijinal haline kavuştu.

Çalışmalar kapsamında şehir genelinde 93 farklı noktadaki bin 100 mezar taşı da uzmanlarca temizleniyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Zeyniler Kabristanı’nı ziyaret ederek, Tarihi ve Kültürel Miras Projeleri Danışmanı ve Ar-Ge Şube Müdürü Aziz Elbas’tan çalışmalarla ilgili bilgiler aldı. Bursa’nın tüm tarihi kimliğini ortaya çıkarmaya çalıştıklarına işaret eden Başkan Altepe, “Osmanlı’ya 130 yıl başkentlik yapan, bu yıllara damgasını vuran Bursa’da, son 8 – 10 yılda medeniyetin izlerini ayağa kaldırmaya yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Osmanlı’nın ilk 6 padişahına ev sahipliği yapan Bursa’da 93 ayrı hazire alanında tarihe tanıklık eden izleri ortaya çıkarıyoruz.” dedi.

BİN 100 MEZAR TAŞI TEMİZLENİYOR

Başkan Altepe, kentin 93 farklı noktasında yaklaşık bin 100 mezar taşının arkeolog ve sanat tarihçileri tarafından temizlenip, restore edildiğini ve güvenli bir şekilde yerine konulduğunu hatırlattı. Başkan Altepe, çalışmaların Yeşil Türbe bahçesindeki hazire alanında bulunan mezar taşlarının restorasyon ve düzenlemesiyle başlandığını, bu kapsamda Zeyniler Kabristanı’nın da restore edildiğini belirtti.

Bu çalışmaların hazire alanlarının ziyaretini de kolaylaştıracağına değinen Başkan Altepe, “Zeyniler Kabristanı’nda Bursa’nın kültüründe önemli olan zatların mezarları bulunuyor. Burası çalışmalardan önce darmadağın bir haldeydi. Restorasyon çalışmalarıyla yeniden düzenlendi.

Ruhani şehir Bursa’da Zeyniler Kabristanı, ecdada ve bu kente yakışır bir hale geldi. Fatih’in hocası, İstanbul’un ikinci kadısı Molla Hüsrev’in de mezarı burada bulunuyor.” diye konuştu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarihi ve Kültürel Miras Projeleri Danışmanı ve Ar-Ge Şube Müdürü Aziz Elbas da Bursa’nın önemli ilim ve devlet adamlarının mezarlarının bulunduğu Zeyniler Kabristanı’nda çalışmalardan önce yüzde 70’e yakın mezarın toprak altında olduğunu ifade etti.

Bazı kaynaklara göre 400 bazılarına göre de 250’yi aşkın zatın mezarının burada bulunduğunu anlatan Elbas, yüzey temizleme ve araştırma çalışmalarının yapılmasıyla Zeyniler Kabristanı’nın bugünkü halini aldığını dile getirdi. Öte yandan Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Doğan Yavaş ise mezar taşlarının düzenlenerek geleceğe aktarılmasının önemine dikkat çekti. Çalışmaların oldukça profesyonel bir ekip tarafından yürütüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Yavaş, “Bu, çok geniş spektrumlu bir çalışma. Şairlerin, hattatların ve taş ustalarının hünerlerini gösterdiği tarihi vesikalardır, mezar taşları. Çalışmalar sırasında, bazı eksik olduğunu düşündüğümüz mezar taşlarını bulabileceğiz. Yeni taşlar bulundukça ve mevcutlar analiz edildikçe, Bursa tarihine ışık tutacak yeni bilgilere de ulaşılıyor.” şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile