Mangala Adana’da Canlanıyor
"Muhteşem Yüzyıl" dizisinde Kanuni Sultan Süleyman'ın da oynadığı, bugün unutulmaya yüz tutan zeka oyunu olan "Mangala" Adana’da yeniden canlandırılacak.
Çukurova Üstün Zekalılar Derneği (ÇÜZDER) ve M1 Merkez Adana'da yaptıkları ortak çalışma ile mangalayı çocuklara tanıtma ve öğretme kararı aldı.
ÇÜZDER’in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Acar ve Başkan Yardımcısı Berna Ünsal başta olmak üzere 5 kişiden oluşan ekip, önümüzdeki cumartesi ve pazar günü M1 Merkez Adana’da kurulacak atölyede çocuk ve gençlere zeka oyunu mangalayı tanıtarak oynatacak.
Başkan Murat Acar, mangalanın Osmanlı döneminde oynanan ve günümüze kadar gelen bir zeka oyunu olduğunu söyledi.
Dünyaca kabul görmüş tek zeka oyunun, Türk halklarının arasında sıkça oynandığını belirten Acar, "Unutulmaya yüz tutan mangala, Sakalar, Hunlar ve Göktürkler döneminde oynan bir zeka oyunudur. Bu oyunun, konargöçer bozkır hayatını son yüzyıllara kadar devam ettiren Kırgız, Kazak, Türkmen ve Altay gibi bazı Türk halklarının arasından günümüze kadar gelmiştir. Biz de unutulan bu oyunu bölgemizde yeniden canlandırılmaya çalışılıyoruz" dedi.
BEYİN FIRTINASI YAPIYOR
Mangala eğitmeni ÇÜZDER Başkan yardımcısı Berna Ünsal’da mangala oyununu çocuklara, gençlere, M1 Merkezi'nde iki gün boyunca ücretsiz öğreteceklerini söyledi.
Ünsal, bu tür zeka oyunlarıyla çocuklar ve gençlerin beyin fırtınası yapması çoğul düşünmesi ve strateji geliştirmesini sağlayan satranç mantığında bir oyun olduğunu dikkat çekti. Ünsal, Osmanlıda büyüğe duyulan saygıdan dolayı oyun yaşı büyük olandan başlar ve basit kuralları olan bir strateji oyunu olduğu ifade etti.
“Ailelerin çocukları ile kaliteli zaman geçirmesi için mangala güzel bir alternatif” diyen Ünsal, mangalanın 2 kişiyle ve 48 taşla oynanan bir savaş ve strateji oyunu olduğunu dikkat çekti. Ünsal, "Satranç mantığındaki mangala oyununu çocuklarımıza ve gençlerimize öğreterek, bölgemizde geleneksel hale getirmeyi planlıyoruz. Bu nedenle mangala turnuvaları düzenlemeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu.