Mango: Kürtlere Atatürk yardım etti

Atatürk'ün azınlıkları hiçbir zaman ihmal etmediğini belirten Türkiye uzmanı İngiliz yazar ve tarihçi Andrew Mango Kürt milliyetçilerinin bugün faaliyet gösterdiği sosyal ortamın, Atatürk'ün yol göstermesiyle oluştuğunu ifade etti.

Türkiye uzmanı İngiliz yazar ve tarihçi Andrew Mango, Atatürk'ün etnik azınlıkları ihmal ettiği iddiasının doğru olmadığını söyleyerek, "Kürt milliyetçilerinin bugün faaliyet gösterdiği sosyal ortamın, Atatürk'ün yol göstermesiyle Türkiye'nin ulaştığı ilerlemenin sonucu olduğunu" söyledi.

Mango terör örgütü PKK'ya da değinerek, "PKK, okuma-yazma bilmeyen aşiretlerin bulunduğu Doğu'da oluşturulmadı, Ankara'daki Kürt kökenli öğrenciler tarafından oluşturuldu" dedi.

Andrew Mango, opera ve film yönetmeni ve yapımcısı Fuad Kavur ile birlikte, Londra Üniversitesi Doğubilimi ve Afrika Çalışmaları bölümünde "Atatürk: 21. Yüzyıl Lideri" konulu bir konferans verdi.

İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenen konferansa, aralarında Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan ve eşi Bernev Alpogan ile Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Bahadır Kaleli'nin de bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

İngiliz yazar Mango, konferansta yaptığı konuşmada, "Atatürk, aydınlanmanın lideriydi" diyerek, Atatürk'ün mirasının bugün de önemli olduğunu ve geçerliliğini koruduğunu ifade etti.

Atatürk'e yöneltilen bazı eleştirilerden de bahseden Mango, bunlardan birinin "etnik azınlıkları ihmal etmek olduğunu" kaydetti. Bugün kimi zaman "Kürt milliyetçiliğinin Atatürk'ün ideolojisinin başarısızlığı nedeniyle ortaya çıktığını" ifade edenler olduğunu kaydeden Mango, bunun doğru olmadığını bildirdi. Mango, konuya ilişkin olarak terör örgütü PKK'ya da değinirken, "PKK, okuma-yazma bilmeyen aşiretlerin bulunduğu Doğu'da oluşturulmadı, Ankara'daki Kürt kökenli öğrenciler tarafından oluşturuldu. Dolayısıyla Kürt milliyetçilerinin bugün faaliyet gösterdiği sosyal ortam, Atatürk'ün yol göstermesiyle Türkiye'nin ulaştığı ilerlemenin sonucudur" dedi.

Modernleşme sürecinin Avrupa'daki her ülke için sancılı bir dönem olduğunu vurgulayan Mango, özellikle Atatürk Türkiye'sini anlamak için, Avrupa'da ve Batı'da neler olduğunu anlamak gerektiğini kaydetti.

Konferansa katılanların sorularını da yanıtlayan Mango, Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili bir soruya, katılım sürecinin Türkiye'nin modernleşmesi için gerekli bir süreç olduğunu söyleyerek yanıt verdi. Mango, "AB sürecinde gidilen yolun, varılan yerden daha önemli" olduğunu belirtti.

Mango'dan sonra konuşan, opera, film yönetmeni ve yapımcısı Fuad Kavur da, Atatürk'ün Türkiye'de operaya verdiği destek ve operanın oluşturulmasına yönelik yaptığı çalışmalardan bahsetti. Kavur konuşmasında, Hitler Almanya'sından kaçan ve Atatürk'ün isteği üzerine Ankara'ya gelerek, Devlet Konservatuvarı ve Tiyatrosu’nun kuruluşuna büyük katkı sağlayan ve Devlet Tiyatrosu’nun ilk yönetmenlerinden biri olan Carl Ebert'e ve yaptığı çalışmalara değindi.

Konuşmasının sonunda ise Kavur, babası gibi opera yönetmeni olan Carl Ebert'in oğlu Peter Ebert'i sahneye davet etti ve ona hediye sundu. Ebert, "Atatürk'ün babamı Ankara'ya daveti, tüm ailemize hayat vermiştir" dedi.

Konferans salonunun önünde "Çanakkale Savaşıyla" ilgili arşiv fotoğraflardan oluşan bir sergi açılırken, Mango, konferansın sonunda kitaplarını imzaladı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile