Manisa CBÜ'den Filistin Için Haykiran Amerikali Ögrencilere Destek

Manisa CBÜ'den Filistin Için Haykiran Amerikali Ögrencilere Destek

Israil’in Filistin’e karsi saldirilarina tepki gösteren ABD’li ögrenci ve akademisyenlerin gözaltina alinmasini kinayan Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) yönetimi, ögrenci ve akademisyenlere destek vermek amaciyla basin açiklamasi düzenledi.

Manisa CBÜ yönetimi, Israil’in Filistin’e uyguladigi insanlik disi saldirilara ve ABD’li akademisyen ve ögrencilerin Israil’in saldirilarina karsi gösteri düzenlerken gözaltina alinmalarina tepki göstererek, basin açiklamasi yapti. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörlügünce Sehit Prof. Dr. Ilhan Varank Yerleskesi alaninda saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasinin ardindan Kur’an-i Kerim tilavetinin okundugu basin açiklamasina ellerinde Türk bayragi ve Filistin bayragi tasiyan çok sayida ögrenci ve akademisyen destek verdi.

“Bireysel tepkilerini gösteren kendi vatandaslarina dahi tahammül edemiyorlar”

Basin açiklamasinda konusan Manisa CBÜ Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, “Maalesef ki içinde yasadigimiz 21. yüzyilda insa edilen ortak insani degerlere, ilkelere ve normlara ragmen tüm dünyanin gözü önünde yine bir insanlik draminin yasandigina taniklik ediyoruz. Ekim ayinda baslayan ve 7 aydir devam eden Israil saldirilarinda 15 bini çocuk, 10 bini kadin olmak üzere 35 binden fazla sivil vatandasin katledilmesi karsisinda vicdan sahibi her insan gibi kahroluyoruz ve ah ediyoruz. Dünya devletlerinin Israil’in zulmü karsisinda sessiz kalmalari, dahasi katliamlari destekleyen politikalar benimsemeleri birer akil tutulmasina dönüsmüstür. Süphesiz batinin bu iki yüzlü tutumu bizler için yeni degildir. Akan kan Müslüman kani oldugunda Dogu Türkistan’da, Arakan’da, Hocali’da, Bosna’da, Kibris’ta sözde medeni Bati’nin bu iki yüzlülügünü biz hep gördük, hep yasadik. Ancak Israil’in saldirilarinin sergiledigi vahset ve ortaya çikan soykirim tablosu öyle agir olmustur ki; Bati toplumlarinda farkli din, dil, irka sahip olsa da benzer vicdana sahip her kesimden vatandasin tepkisini çekmistir. Kendi yönetimlerinden umudunu kesen Batililar, insan olmanin ve vicdan tasimanin geregini yaparak hem Israil’e hem kendi ülkelerine tepkilerini bireysel eylemlerle dile getirmeye baslamistir. Yillarca bize medeniyet nutuklari atan bati ülkelerinin çikarlari için bir soykirim karsisinda sessiz kalmalari yetmezmis gibi bireysel tepkilerini gösteren kendi vatandaslarina dahi tahammül edemedikleri de görülmüstür. Siyonizm odakli vahset karsisinda tepki gösteren Amerikali ögrencilere yönelik baski ve siddet de bu durumun tüm dünya halklari tarafindan görülmesini saglamistir” dedi.

Filistin’e destek gösterileri düzenleyen ögrencilere karsi ABD polisinin üniversiteleri isgal ettigini dile getiren Rektör Kibar, “ABD’de çok sayida kampüs polisler tarafindan isgal edilmeye baslamistir. Son 3 haftadir yasanan süreçte 2 binden fazla akademisyen ve ögrenci orantisiz güç kullanilarak siddete maruz kalmis ve agir ceza suçlulari gibi ters kelepçe ile göz altina alinmistir. Manisa CBÜ ailesi olarak yasanan bu süreci kabul edemiyor, tüm inancimizla reddediyor ve ABD ile Israil yönetimlerine sesleniyoruz; sadece Gazze’deki masum sivilleri degil, ayni zamanda insanlik vicdanini, onurunu, evrensel hukuku, insan haklarini, medeniyet degerlerini ve normlarini da katlettiginizi görün ve bu zulmü durdurun artik. Haksizlik karsisinda susan dilsiz seytandir siarini benimseyerek tüm gücümüz ve kararliligimizla ABD ve Israil yönetimleri tarafindan sürdürülen bu zulmün karsisinda oldugumuzu çok net bir sekilde bir kez daha haykiriyoruz” diye konustu.

Manisa Valisi Enver Ünlü ise yaptigi açiklamada, “Filistin yarim asirdan fazla bir süredir vahsetin en siddetlisini yasandigi bir yer haline geldi. Biz bu cografyadan çekildikten sonra bu basladi.

O tarihten beri de gözyasi dinmedi. Siyonist Israil ve gözü dönmüs eli kanli cani Netanyahu, Refah kentine de saldirilarin da çok yakinda baslayacagini açikladi.

Dünyanin gözü önünde çok büyük bir katliam, çok büyük bir aci yasaniyor. Bütün dünya buna sessiz. Ancak basta Amerikali ögrenciler, Avrupa’da sivil toplum kuruluslari çok büyük bir mücadele veriyorlar. 2 bin 500 Amerikali ögrencinin gözaltina alindigini, baskiya ve zulme ugratildigini, çok sayida akademisyenin görevden el çektirildigini üzüntüyle ögrendik. Insanoglunun hayal gücünü zorlayan, merhamet duvarlarini tarumar eden bu vahset karsisinda maalesef dünya kamuoyu görmez, duymaz, konusmaz olmustur. Gazze’de yasananlar basta olmak üzere, bu insanlik dramina gerek yurtiçinde gerek yurtdisinda en siddetli tepkiyi veren yine aziz milletimiz ve devletimiz olmustur. Dini farkliliklar sebebiyle zulme maruz kalan ve en çok da savunmasiz kadinlarin ve çocuklarin hayatini kaybettigi bu vahim hadiseler, insan olma suuruna erismis her vicdani derinden yaralamistir” dedi.

Basin açiklamasina Manisa Valisi Enver Ünlü ve esi Sema Ünlü, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, Manisa Vali Yardimcisi Erhan Günay, Manisa Il Milli Egitim Müdürü Mehmet Ugurelli, protokol üyeleri, akademisyenler, ögrenciler katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile