Tarım İl Müdürlüğü bahçesinde yapılan fidan dağıtım törenine Vali Abdurrahman Savaş’ın yanı sıra İl Genel Meclis Başkanı Hayrullah Solmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Bekir Akdeniz, Osmancalı Köyü Muhtarı Veli Yalçınkaya, Karaahmetli Köyü Muhtarı İsmail Gençay, Sarıalan Köyü Muhtarı İmran Güneş ve çiftçiler katıldı.
Törende konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, “Tarımsal üretimde önemli adımlar atıldı. Çilek üretimi ilimizde hızlı bir şekilde yaygınlaşıyor. 2002 yılında 140 dekar alanda 226 ton olan üretimi, 2012 yılında 5 bin 230 dekar alanda 12 bin 531 tona yükselmiştir. 2013 yılında tahmini çilek üretim alanı 5 bin 370 dekar alan olup tahmini üretim 16 bin 243 tondur. İlimizde çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 566 kayıtlı aile çilek üretimi yapmaktadır. Üretilen çileklerin önemli bir kısmı ihraç ediliyor olması ve üreticimize bıraktığı gelirin yüksek olması da çilek üretiminin artmasına sebep olmuştur. İlimizde 2005 yılında bin 267 ton olarak başlanan çilek ihracatı 2012 yılında bin 747 tona, 2013 yılında ise bin 669 tona yükselmiştir. 2013 yılı ihracatı devam etmektedir” dedi.
Asıl hedefin birlik ve beraberliği ortaya koymak olduğunu belirten Çebi, “Bu birlikteliğimiz ile şu anda 222 bin adet çilek fidesi getirttik ve bunları çiftçilerimize veriyoruz. Bunun için harcadığımız para ise sadece 53 bin 280 TL’ye mal edilen bu projenin yüzde 50’sini İl Özel İdaresi kanalı ile sağladık, diğer yüzde 50’si de vatandaşlarımız tarafından desteklendi. Proje ile birinci yıl 300 bin TL gelir hedeflenmektedir" diye konuştu.
Konuşmasında anız yakmanın verdiği zarara değinen Çebi, yakılan anızlarla beraber toprağın biyolojik canlılığının öldüğünü, ayrıca toprağın su tutma kapasitesini önemli derece artıran organik maddelerin yok olduğunu belirterek anız yakılmaması konusunda çiftçileri uyardı.
İl Genel Meclis Başkanı Hayrullah Solmaz da yaptığı konuşmada, çilek üretimi ile Manisa’nın zengin bölgelerinden biri haline geldiğini belirtti.
Çilek üretiminden sağlanan para nedeniyle çiftçilerin çilek üretimine yöneldiğini söyleyen Solmaz, yeni mahsulü ilk defa geliştirirken yüzde 100’e kadar destek verdiklerini ifade etti.
Manisa Valisi Abdurrahman Savaş ise, tarımda Türkiye’nin 26 bölgeye ayrıldığını belirterek, “Afyon, Kütahya, Uşak ve Manisa’nın bulunduğu bölge tarımsal üretiminde 1. bölge konumunda. Bizler Manisa’nın üretimini düşündüğümüzde birinciliğin hangi ilin sayesinde olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu, tüm üreticilerin, üretici birliklerinin ve kurumlarımızın elbirliği ile çalışmalarının sağladığı bir başarı. Tarımda, tütünde ve pamukta ortaya çıkan sıkıntılı dönemin dönüşüm süreci güzel bir şekilde yönetilmiştir. Bunun için katkı sağlayan kurumlara teşekkürlerimi sunuyorum. Çilek, biraz daha tarımsal üretimin payı düşük olan bölgelerde altyapı çalışmaları ile geliştirilmiş. Son 10 yıl içinde çilek üretimi 50 kat artmış, bu artış çok önemli bir başarıyı göstermektedir. Özel İdare, güzel projelerle, sulanabilir arazinin sulama kapasitesine ilişkin küçük imkanları da değerlendirmek suretiyle nasıl geliştirileceğinin güzel örneklerini Yuntdağı bölgesinde vermiş. Bunun sonucunda da ürün çeşitliliği ortaya çıkarma imkanı bulunmuş. Destek ile büyük ivmeler kazandıran bir projenin sadece rakama ve kaynak miktarına odaklanmadan yapılan işin daha sonrasındaki ortaya çıkan bu görüntünün oluşmasına emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından çilek fideleri, Osmancalı Köyü Muhtarı Veli Yalçınkaya ve Karaahmetli Köyü Muhtarı İsmail Gençay'a teslim edildi.
Manisa'da 222 Bin Adet Çilek Fidesi Dağıtıldı
Osmancalı köyünde 192 bin, Karaahmetli köyünde 30 bin olmak üzere 37 çiftçiye toplam 222 bin çilek fidesi dağıtıldı.