Belediye Kültür Sitesi Meclis Salonu ' nda düzenlenen paneli Celal Bayar Üniversitesi ( CBÜ ) İİBF Maliye Bölümü Öğretim Üyesi aynı zamanda Demokrasi ve Saydamlık Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Prof . Dr . Süreyya Sakınç yönetti . Fatih Üniversitesi İİBF Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof . Dr . Ömer Çaha ve Siyaset Bilimci , Araştırmacı-Yazar Dr . Murat Yılmaz panelist olarak bulunduğu panele ayrıca AK Parti İl Başkanı Abdurrahim Arslan , AK Parti İl Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Demokrasi ve Saydamlık Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Aydın , Memur-Sen Manisa İl Temsilcisi Abdulnasır Şimşek ve vatandaşlar katıldı .
Panelin açılış konuşmasını yapan CBÜ İİBF Maliye Bölümü Öğretim Üyesi aynı zamanda Demokrasi ve Saydamlık Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Prof . Dr . Süreyya Sakınç , " Biz Türkiye ' de demokrasiye geçişin 1950 yılı 14 Mayıs itibari ile Cumhuriyet Halk Partisi ' nin dışında bir muhalefet partisi olarak ortaya çıkan ve Türkiye ' de çok partili hayatın başladığı Demokrat Parti ' nin seçimi kazandığı yılı demokrasiye geçiş olarak Türk siyasi hayatında kabul ediyoruz . Türkiye ' de devlet ve sivil toplumun buluşması ve birleşmesi bakımından bütün dünyada olduğu gibi yeni demokrasi anlayışının temellerinin atılmakta olduğunu söyleyebiliriz . Çünkü yeni demokrasi anlayışı aynı zamanda hem ekonomik sistem bakımından , hem de sivil toplum ile devletin kucaklaşması ve yakınlaşması bakımından önem taşımaktadır . " dedi .
Liberal Düşünce Topluluğu ( LDT ) hakkında bilgiler veren Siyaset Bilimcii Araştırmacı-Yazar Murat Yılmaz , Türkiye ' de 14 Mayıs ' ın önemi üzerine değerlendirmelerde bulundu . Osmanlı ' nın yönetim şekline değinen Dr . Murat Yılmaz , bürokrasi sınıfının güçlü olmasının demokrasinin önündeki en büyük engel olarak tanımladı . Osmanlı ve sonrasında da bürokrasinin gücünü bırakmak istemediğine vurgulayan Yılmaz şöyle devam etti : " Türkiye Osmanlı döneminde ve tek partili dönemde bürokratik şekilde yönetildi . 14 Mayıs 1960 ' a kadar . 1960 ' tan sonra yapılan seçimle belirlenen Demokrat Parti ' den sonra Türkiye ' nin şehirleşme oranı yüzde 10 artmış , yol yapımında ve tarımsal alanların ekonomiye dönüştürülmesinde patlamalar yaşanmıştır . "
Prof Dr . Ömer Çaha ise , günümüz demokrasisine işaret ederek , Türkiye ' nin 60 yılda demokraside almış olduğu yolu örneklerle anlattı .
Manisa'da Demokrasi Paneli
Manisa'da Demokrasi ve Saydamlık Enstitüsü (DSE) ve Liberal Düşünce Topluluğu iş birliğinde "Demokrasiye Geçişin 60. Yılında Türkiye'de Özgürlük ve Demokrasi" adı altında panel düzenlendi.