Akyol, şöyle konuştu.
“Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye’de Dini Hayat Araştırmasını başlatmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın talebi üzerine gerçekleştirilen bu araştırmanın amacı; Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından verilen hizmetlerde verimliliğin artırılması ve kuruluş amacına uygun hizmet üretilebilmesi için, hizmet alanları hakkında doğru ve nesnel bilgilerin belirlemek, hizmet alanlarının gerçekçi bir resmini çizmek, Türkiye’de dini hayatı bütün çeşitliliği ile inceleyerek gündelik hayatta dinin hangi statü, sembol ve dillerde var olduğuna ilişkin toplumun algısını tespit etmektir. Bu araştırmada ülkemizdeki dini hayat bütün çeşitliliği ile incelenerek gündelik hayatta nasıl ve ne şekilde yer aldığı, dini hayatta ortaya çıkan farlılıkları bölgelere ve ülke geneline göre objektif bir şekilde ortaya koymak üzere, “Türkiye’de Dini Hayat” adlı alan araştırmasının, Türkiye geneli kır, kent ve İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması (İBBS) Düzey 1’de sıralanan bölgeler için ayrı ayrı tahmin üretecek şekilde, kişisel verilerin korunmasına dair Anayasa ve yasal hükümlerle belirlenen kıstaslara uyularak yapılmaktadır.
Türkiye genelinde 37 bin 624 hanehalkı ziyaret edilecek yürütülen araştırma, Bölge Müdürlüğümüz kapsamında bulunan Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak illerinden rastgele seçilen 1.292 hanehalkı ile yapılacak olup, hanehalkında bulunan 18 ve üzeri yaşta örneğe çıkan bir fert ile anket gerçekleştirilecektir. Anket soru kağıdında yer alan soruların bir bölümü fertlerin kişisel özelliklerine ilişkin (yaş, cinsiyet, eğitim durumu, medeni durum, vb.) sorular olmakla birlikte, bir bölümü de algı niteliğindedir. TÜİK personeli tarafından, beraberlerinde getirdikleri taşınabilir bilgisayarlar ile yapılacak anketle 10.11.2005 tarih ve 5429 Sayılı Türkiye İstatistik Kanunu uyarınca toplanan bilgiler gizli kalacak olup, istatistik dışında başka hiçbir amaçla kullanılamaz, açıklanamaz, ispat aracı yapılamaz. Ayrıca, toplumun konuya ilişkin hassasiyeti dikkate alınarak, ankette kişisel bilgiyi (adı ve soyadı, T.C kimlik numarası vb.) ortaya çıkartacak herhangi bir bilgi alınmamakta, kişiler cevap vermek istemediği soruları boş geçebilmektedirler. Temel amacı, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından verilen hizmetlerin kalitesinin ve çeşitliliğinin artırılmasına yönelik olan bu araştırmaya, vatandaşlarımızın gerekli desteği sağlayacağına olan inancımızla, ankete cevap veren tüm vatandaşlarımıza teşekkür eder, saygılar sunarız.”
Manisa’da Dini Hayat Araştırması Yapılacak
Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) Manisa Bölge Müdürü Dr. Mehmet Akyol, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın talebi üzerine Türkiye genelinde “Dini Hayat Araştırması” başlatıldığını, araştırma kapsamında aralarında Manisa’nın da bulunduğu TR33 Bölgesi’ni oluşturan, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak illerinden 1.292 kişiyle anket çalışması yapılacağını söyledi.