Manisa'da On Binlerce El Sifaya Uzandi

Manisa'da On Binlerce El Sifaya Uzandi

UNESCO’nun Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesinde yer alan, pandemi ve deprem nedeniyle 4 yildir yapilamayan 484. Uluslararasi Manisa Mesir Macunu Festivali, renkli görüntülere sahne oldu. Kanuni Sultan Süleyman’in annesi Ayse Hafsa Sultan tarafindan yaptirilan Sultan Camisi kubbelerinden saçilan 7 ton mesir macununu alabilmek için on binlerce insan birbirleriyle yarisirken izdihama neden oldu. CHP Genel Baskani Özgür Özel de festivale ilk kez genel baskan olarak katildi.

Osmanli tarihinde, 484 yil önce Merkez Efendi tarafindan 41 çesit baharatin karisimiyla yapilan Kanuni Sultan Süleyman’in annesi, Yavuz Sultan Selim’in esi Ayse Hafsa Sultan’a sifa olan mesir macunu, coskulu bir kutlama ile Sultan Camisi minare ve kubbelerinden halka saçildi. 4 yillik bir hasretin ardindan karnaval havasinda gerçeklestirilen kortej yürüyüsünün ardindan Sultan Camisinin kubbe, minare ve çevredeki binalardan saçilan mesir macunlarindan kapabilmek için on binlerce insan adeta izdihama neden oldu.

Mesir saçim töreni kortejle basladi

Manisa Hükümet Konagi önünde kortej yürüyüsü ile baslayan festivale, CHP Genel Baskani Özgür Özel, Manisa Valisi Enver Ünlü, Manisa Büyüksehir Belediye Baskani Ferdi Zeyrek, AK Parti Manisa Milletvekilleri Mücahit Arinç, Tamer Akkal, CHP Manisa Milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakirlioglu, Bekir Basevirgen, CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarigül, CHP Malatya Milletvekili Veli Agbaba, MHP Grup Baskanvekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Cemil Tugay, çevre illerin milletvekilleri, ilçe belediye baskanlari, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, çok sayida ülkenin büyükelçisi, yabanci ülkelerin delegasyonlari, halk oyunlari ekipleri ve vatandaslar katildi.

Kortejde temsili Merkez Efendi, Hafta Sultan ve nedimeleri ile Manisa’da yetisip tahta çikan temsili Osmanli padisahlari, sehzadeleri, yabanci ülkelerden gelen ekipler bulundu. Genis güvenlik önleminin alindigi festivalde, mehter takiminin marslari ile Mustafa Kemal Pasa Caddesi’nde ilerleyen kortej, Cumhuriyet Bulvari güzergahinda devam edip Sultan Camisi’ne ulasti. Yabanci ülkelerden ve Türkiye’den katilan dans topluluklari kortej boyunca gösterileriyle festivale karnaval havasi katti. Protokol üyeleri, evlerinin balkonlari ve yol kenarlarinda toplanarak korteje eslik eden halki selamlarken, kortej sonunda Sultan Camisi önünde toplanan on binlerce kisi heyecanla mesir macunu saçimini bekledi.

Temsili Hafsa Sultan sifa dagitti

Manisa Büyüksehir Belediyesi Sehir Tiyatrosu oyuncularindan seçilen temsili Hafsa Sultan ve nedimeleri ile temsili Merkez Efendi’nin mesir macunu saçilmasi için berat vermesinin ardindan protokol üyeleri temsili Hafsa Sultan ile birlikte ilk mesir macunlarini halka saçmaya basladi.

Sultan Camisi minare ve kubbelerinden çuval çuval mesir macunu halka saçildi. Her sene oldugu gibi bu yil da macunlardan kapmaya çalisan yüzlerce kisi ezilme tehlikesi geçirdi, izdiham yasandi. Filistin bayraklarinin da açildigi saçim töreninde bazi vatandaslar bayginlik geçirdi. Her festivalde oldugu gibi semsiyelerini ve ceketlerini ters açarak mesir macunlarini agaç veya elektrik direklerinin tepelerinde kapmaya çalisanlar da renkli görüntüler olusturdu.

Onlarca mesir kapti

Festivalde özellikle gençler mesir macunu kapabilmek için büyük bir mücadele verirken, Halil Ibrahim Demirci, "Manisa’nin yerlisiyim. Dört yildir mesirin olmasini bekliyordum. Sag olsun 4. yildan sonra Ferdi Zeyrek Baskanimiz sayesinde oldu. 20-30 topladim. Savastim, mücadele ettim" dedi.



Mesir macununun tarihi

Türkiye’de Kirkpinar yagli güreslerinden sonra en eski gelenek olan Mesir Festivali, 484 yil önce ortaya çikti. Amansiz bir hastaliga yakalanan Yavuz Sultan Selim’in esi, Kanuni Sultan Süleyman’in annesi Hafsa Sultan, Sultan Camisi Külliyesi’nde idareci olarak görev yapan devrin ünlü hekimi Merkez Efendi’nin 41 çesit baharatin karisimiyla hazirladigi mesir macunuyla sifa buldu. Hafsa Sultan, hastaliga sifa olan macunun her nevruz günü halka saçilmasini istedi. O günden sonra her yil mesir macunu saçilarak bugün 484 yili bulan bir gelenek haline geldi. Mesir macununun hazmi kolaylastirici, kuvvet verici, cinsel uyarici, istah açici, yorgunluk giderici, zehirli hayvanlarin zehirlerine karsi bagisiklik kazandirici özelligi yani sira birçok derde sifa olduguna inaniliyor.

41 çesit baharat

Sifali mesir macunu içinde yer alan 41 çesit baharat ise söyle:

"Tarçin, karabiber, yenibahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kisnis, zencefil, hibiskus, zerdeçal, Hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarihalile, vanilya, dari fülfül, kakule, havlican, hiyarsembe, safran, kimyon, çam sakizi, mürsafi, meyan bali, zulumba, limon kabugu, portakal kabugu, deve dikeni tohumu, keten tohumu, keçiboynuzu, udi hindi, isirgan tohumu, akbiber, üzüm çekirdegi, hayit tohumu, biberiye, funda yapragi, melisa otu, karahalile."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile