Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, gazetecilere yaptığı açıklamada, Turgutlu ovasında pamuk ekiminde artış olduğunu belirtti.
Turgutlu'da 2010 yılında pamuk ekili arazinin 100 dekara kadar düştüğüne dikkati çeken Şenol, bu yıl ekili arazinin 10 bin dekara çıktığını, bu artışın kendilerini sevindirdiğini ifade etti.
İlçede 2000'li yıllarda ise ortalama 80 ile 100 bin dekar arasında pamuk ekimi yapıldığını, bu dönemde üretim girdilerinin artması, ithalatının yüksek miktarlarda yapılması nedeniyle pamuk üretiminin bitme noktasına geldiğini savunan Şenol, "Pamuğun tekrar bölgemizin ana ürünlerinden biri haline gelmesi için pamuk ekimindeki girdilerin düşürülmesi ve desteklemelerin arttırılması, bu üründen vazgeçen çiftçilerimizin tekrar pamuk ekimine teşvik edilmesi gerekir" dedi.
Yörede dünyanın en kaliteli pamuğunu yetiştiğini ileri süren Şenol, "Pamuktan vazgeçilen arazilerde sebze ve meyve ekimi yapıldığından o ürünlerde de arz ve talep dengesi bozulmuştur. Bölgemize ekilecek olan pamuk ekim alanlarını ve diğer ürünleri regüle edecektir" diye konuştu.
TARİŞ Pamuk Birliği As Başkanı Faruk Aydın da pamuğun katma değeri ve istihdamı çok olan bir ürün olduğunu, pamuk ekilmediği müddetçe diğer tarım ürünlerinde istikrarın sağlanamayacağını vurguladı.
Pamuğun Ege'nin olmazsa olmaz ürünlerimizden olduğunu ifade eden Aydın, pamuğun son zamanlarda değer kaybettiğini, devlet tarafından yapılan desteklemelerle geçmişteki ününe geri dönmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Manisa'da Pamuk Ekimi Arttı
Turgutlu ilçesinde 2000'li yıllardan sonra üretimi bitme noktasına gelen pamuğun, ekildiği arazi son 3-4 yılda 100 kat arttığı bildirildi.