Manisa'da Sezonun Ilk Hasadi Serada Yapildi

Manisa'da Sezonun Ilk Hasadi Serada Yapildi

Manisa Bagcilik Arastirma Enstitüsü tarafindan yaklasik 3 yil önce baslanan serada topraksiz üzüm yetistiriciligi projesinde sezon baslamadan erkenci hasat yapildi. Ayni bitkiden haziran ve kasim aylari olmak üzere yilda iki defa ürün alinan projeyle, piyasada üzümün bulunmadigi dönemlerde piyasaya üzüm arz edilebilecek.

Manisa Bagcilik Arastirma Enstitüsü tarafindan gelistirilen ve ismini üreticilerin belirledigi Spil Karasi üzüm çesidi, ayni zamanda sera ortaminda topraksiz olarak da yetistirildi. Serada topraksiz üzüm yetistiriciligi arastirma projesinde bu yil da hasat yapildi. Erkenci bir tür olan Spil Karasi ve Trakya Ilkeren üzüm çesidinin serada topraksiz ortamda yetistirilmesiyle ayni bitkiden yilda 2 kez ürün alinabiliyor. Piyasada üzümün bulunmadigi haziran ve kasim aylarinda yapilan üzüm hasadiyla piyasaya üzüm arz edilmesi hedefleniyor.

Haziran ayinin ortasinda üzüm hasadina baslandigini belirten Bagcilik Arastirma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, “Haziran ayinin ortasinda ilk hasatimiza baslatiyoruz. Su an kapali sistem tam kontrollü uzaktan erisim saglanabilen sera içerisindeyiz. Çalismamiz halen devam ediyor. Bu yil 3. verimini alacagiz ve üreticimize net önerilerde bulunabilecegiz. Erken dönemde örtü altinda serada üzüm hasadini gerçeklestirmeyi hedefliyoruz. Böylece üretim sezonunu açarak üreticilerimizin daha fazla gelir elde etmesini saglamayi hedefliyoruz. Bu serada yaklasik 2 aylik bir erkencilik sagliyoruz. Birim alanda açiktaki yetistiricilige göre ilk hasatta ayni oranda yaklasik bir üzüm hasadini yapabiliyoruz. Buradaki diger amacimiz ise bir yilda 2 defa hasat yapabilmek. Bir haziran ayinda bir de kasim ayi sonu aralik ayi baslarinda ikinci bir hasadi gerçeklestirerek birim alandan da daha fazla gelir elde etmeyi düsünüyoruz. Yaklasik ilk hasatla beraber açiktaki yetistiricilige yakin bir verim degeri aliyoruz. Ikinci hasatta da yaklasik 3’te 1’i kadar elde ettigimiz verim tamamen arti deger yaziyor. Daha fazla gelir elde ediyoruz” ifadelerini kullandi.

Seranin tam kontrollü oldugunu ifade eden Ünal, “Ayni zamanda burasi tam kontrollü bir sera. Bitkilere uyguladigimiz bütün girdi tamamen kontrol altinda ve bitkinin istegi dogrultusunda veriliyor. Ayni zamanda drenaj kanallarindan verdigimiz gübre ve suyu tahliye edip, bu gübre ve suyun tekrar eksiklerini tamamlayarak kapali bir sistem seklinde tekrar bitkimize uygulama sansimiz var” ifadelerini kullandi.

“Çok umutlu oldugumuz bir üzüm çesidi”

Hem kalite anlaminda hem de verim anlaminda rekabet edebilecek bir üzüm çesidi oldugunu söyleyen Ünal, “Su anda Spil Karasi erkenci çesidimizde hasada basladik. Spil Karasi Bagcilik Arastirma Enstitüsü Müdürlügü tarafindan daha önce tescil edilmis ve ismi de üreticilerimize anket yoluyla belirlenmis erkenci bir tür. Çok umutlu oldugumuz bir üzüm çesidi. Hem kalite anlaminda hem de verim anlaminda piyasada ticari anlamda yetisen en erkenci üzüm çesitleriyle rekabet edebilecek durumda” ifadelerini kullandi.

Üreticilerin serada üzüm yetistiriciligi arastirmasinin sonuçlarini merak ettigini belirten Ünal, “Su anda bu seramizin sonuçlarini bize soran birçok üreticimiz mevcut. Özellikle tarima uygun olmayan ya da daha az uygun olan, iklim olaylarindan çok etkilenen arazilerde bu tarz bir egilim mevcut. Biz üreticilerimize bu arastirmalarin sonucunu beklemelerini rica ediyoruz. Biz önümüzdeki ikinci hasadi yaptiktan sonra üreticilerimize reçete seklinde net önerilerde bulunabilecegiz” ifadelerini kullandi.

Ziraat Yüksek Mühendisi Ebru Toprak Özcan, “Projemiz kapsaminda 3’ü anaçesit olmak üzere 6 farkli çesitle beraber toplamda 9 çesit üzümde yetistiriciligi deniyoruz. Spil Karasi üzüm çesidinde geçen sezonda 4-4,5 ton civarinda bir verim elde ettik. Trakya Ilkeren çesidinde ise buna yakin degerlerde oldu. Ilk degerleri agirlikli olarak yüzde 70 bir degeri kapsarken ikinci döngüde çeside göre yüzde 50, yüzde 30’u kadar verim degeri aliyoruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile