Proje, 7 pilot ilden biri olan Manisa'da Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi, Yunusemre Halk Eğitim Merkezi ve Turgutlu Halk Eğitim Merkezinde uygulanmaya konuldu.
Yunusemre Halk Eğitim Merkezinde açılan 2 giyim, 2 kuaförlük, 2 mantar yetiştiriciliği ve bir bilgisayar kursuna, yarısı Türk, yarısı Suriyeli, Afganistanlı ve İranlı sığınmacılardan oluşan 175 kursiyer katılıyor.
Kurslara katılan kursiyerler, 3 ay boyunca 800 liraya kadar mali destek alacakları kurslardan sonra meslek sahibi olarak kendilerine göre bir işte çalışabilecekler.
25 kişinin katıldığı bilgisayar kursu açılışına katılan Yunusemre Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, açılan kurslar sayesinde farklı milletlerden ülkemize sığınan insanlara hizmet verildiğini söyledi.
Halk Eğitim Merkezleri bünyesinde açılan kurslara katılan kursiyerlerin, destek amacıyla maaş aldığı ve aynı zamanda meslek öğrendiklerini belirten Erdoğdu, "İş karşılığı ücret projesi kapsamında açılan kursların önemsiyoruz. Ülkemizde misafir olan, milletimizin ve devletimizin misafir ettiği Suriyeli kardeşlerimizin de bulunduğu sığınmacıların kurslardan istifade etmesi önemlidir. Açılan kurslara katılan bütün kursiyerlere teşekkür ediyoruz. Bu kursiyerlerimiz burada öğrendikleri kursları ister Türkiye'de bir yerde çalışabilirler ve ülkelerine geri döndüklerinde meslek sahibi olarak dönecekler." diye konuştu.
Yunusemre Halk Eğitim Merkezi Müdürü Aynur Özdemir de, bu çalışmanın Türkiye ve Almanya arasında gerçekleştirilen bir proje kapsamında uygulandığını ve Türkiye'deki 30 Halk Eğitim Merkezi arasında yer aldıklarını belirtti.
Özdemir, ayrıca kursiyerlerin çocukları için de 3 tane kreş açtıklarını da sözlerine ekledi.
Kurslara katılan Elif Kara, mültecilerle birlikte katıldıkları kurslara da memnun olduğunu ifade ederek, "Burada kardeş gibi yaşıyoruz. Birlikte eğitim görüyoruz onlar bizim dilimizi öğrenmeye çalışıyorlar. Bizde onlara sahip çıkıyoruz elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Onların bizden hiçbir farkı yok. İlk gördüğümüzde Türk zan ettik ama Suriyeli olduklarını öğrenince şaşırdık. Çünkü simaları bizimle aynı ve giyim tarzları her şeyleriyle bize yakın bir kültürleri var." dedi.
Kurslara katılan Suriyeliler de aldıkları eğitimlerden duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Manisa'da Sığınmacılar İçin Meslek Kursları Açıldı
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanlığı ve Göç ve Acil Durum Eğitim Daire Başkanlığı ile Alman Uluslararası İşbirliği Kuruluşu (GIZ), işbirliğinde Türkiye'de yaşayan Suriyeli sığınmacılar için hayata geçirilen İş Karşılığı Ücret Projesi (Cash for Work) için eğitimlere başlandı.