Manisa’daki Açık İş Oranı Yüzde 2,7

Manisa’daki Açık İş Oranı Yüzde 2,7

Manisa’da işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacıyla Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından 2014 yılı 1. Dönem için 12 Mayıs-27 Haziran tarihleri arasında Manisa İşgücü Piyasası Talep Araştırılması gerçekleştirildi.


Manisa’da gerçekleştirilen talep araştırmasıyla, Manisa’daki işgücünün yapısı, sektörle bazında çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ve teminde güçlük çekme nedenleri, 2015 yılı ortasında işgücü piyasasında mesleki değişim beklentilerine ilişkin bilgiler derlendi.

İşgücü Piyasası Talep Araştırmasıyla ilgili bilgi veren Çalışma ve İŞ-KUR İl Müdürü Yüksel Uçar, Manisa’da 10 ve üzeri kişi çalıştıran özel sektör işyerlerinin tamamının ziyaret edildiğini belirterek, toplamda 2 bin 331 işyerinin bizzat ziyaret edildiğini, bu işyerlerinin 2 bin 91 tanesine ise işyeri bilgi formu uygulandığını kaydetti.

Çalışma kapsamında Manisa’da 2 bin 945 kişilik açık iş bulunduğunu belirten Uçar, Manisa’nın açık iş oranının yüzde 2,7 olarak hesaplandığını söyledi.

Araştırmaya göre Manisa’da açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin başında beden işçisinin (genel) geldiğini vurgulayan Uçar, “Beden işçisini, plastik mamuller montaj işçisi, diğer imalat ve ilgili işçiler (elle), metal mamulleri montajı işçisi, diğer gıda konservecileri, makineci (dikiş), plastik enjeksiyon üretim elemanı, tornacı (torna tezgah operatörü), garson servis elemanı, forklift operatörü, metal işleme tezgahları ayarcı, pres tezgahı operatörüdür” dedi.

Araştırma kapsamında eleman temininde en fazla güçlük çekilen mesleklerin başında makineci (dikiş) mesleğinin geldiğine dikkat çeken Uçar, “Enjeksiyon üretim elemanı, beden işçisi (genel), gaz altı kaynakçısı, metal mamulleri montajı işçisi, tornacı (torna tezgah operatörü), garson servis elemanı, forklift operatörü, metal işleme tezgahları ayarcı, pres tezgahı operatörüdür” diye konuştu.

Uçar, araştırma sonuçlarına göre 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle en fazla istihdam artışı beklenen mesleklerin meyve sebze ayıklama işçisi, beden işçisi, temizlik görevlisi, kağıt imalat makinesi operatörü, güvenlik görevlisi, makineci, paketleme işçisi, plastik mamuller montaj işcisi, metal mamuller montaj işçisi ve garsonluk olduğunu kaydetti.

Uçar yaptıkları araştırmanın sonuçlarının tüm kurum ve kuruluşlara, çalışma hayatının tüm aktörlerine, sivil toplum örgütlerine, üniversitelere, araştırmacılara ve tüm kamuoyuna faydalı olması beklediklerini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile