Ziyarette kiraz üretimi ve ihracatının daha iyi yapılabilmesi, Manisa’da yeni kurulan Kırsal Kalkınma Koordinatörlüğü’nün hibe destekleri konuşuldu. Türkiye kiraz ihracatının yüzde 50’sinin Manisa’dan gerçekleştiğini, 60-70 bin ton kiraz ihracatının yaklaşık 35 bin tonunun Manisa’dan gerçekleştiğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Şener Uysal, “İşletme, soğuk hava depoları ve İhracat firmalarının ilimizde bulunması dolayısıyla diğer illere de kiraz ihracatında hizmet ediyoruz. Birliğin merkezde olması büyük bir avantaj. İlimiz kiraz üretiminin yaklaşık üçte biri de Manisa merkezde yapılıyor.” dedi.
TKDK Manisa İl Koordinatörlüğünün yetki devri alabilmesi için üç denetlemeden geçtiklerini, iki denetlemeden başarıyla geçtiklerini, üçüncü ve son denetleme Avrupa Birliği Komisyon denetçileri tarafından yapılacağını belirten TKDK Manisa İl Koordinatör Ahmet Işık, “ Son denetlemenin 2012 yılının sonlarına doğru gerçekleşmesini bekliyoruz. Yetki devrini aldıktan sonra 2013 yılında proje kabullerine başlayacağız. 2013 başındaki kurum başkanlığımızın 8. çağrı dönemine yetişeceğimizi umuyoruz. Proje kabullerimizde 12 sektörde proje kabul edeceğiz. Çalışma alanlarına göre kredi miktarları değişiyor. Proje kabulünün en az yüzde 50’si hibe olarak girişimciye geri dönüşü olacak.” şeklinde konuştu.
Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Kabasakal, Vali Daşöz’e, “Sancaklı Bozköy’de hazineye ait iki parça olan 138 dönüm parçanın kiralanması için Milli Emlak Müdürlüğüne müracaatımızı yaptık. Kiralayacak olduğumuz arazi üzerinde kiraz alım satım yeri, soğuk hava deposu ve arge çalışmaları yapabileceğimiz çok geniş kapsamlı bir projemiz taslak halinde.”diye konuştu.
Vali Daşöz, Kiraz Üreticileri Birliği, Kırsal Kalkınma Koordinatörlüğü, Gıda ve Tarım Hayvancılık Müdürlüğü ile Sancaklı Bozköy’de kiraz ile ilgili belirli alt yapılarının oluşturulması konusunda bir görüşme yaptıklarını söyledi.
Manisa’nın tarımda ilerlemesi konusunda tarım teşkilatının çok büyük çalışmalar yürüttüğünü belirten Vali Daşöz, İl Özel İdare olarak da destek olduklarını söyledi.
Vali Daşöz, “ Kırsal Kalkınma Koordinatörlüğü’nün kuruluş sürecini hep birlikte görüyoruz. Birinci fazda 20 il bulunmaktaydı, ikinci fazda ise Manisa’nın da içinde bulunduğu 22 il bulunmakta. Koordinatörlüğümüz proje sunma ve fonlama mekanizmasının açılabilmesi için izlenmesi gereken süreç aşamasında. Kırsal Kalkınma Koordinatörlüğünün hibelerini çok iyi takip etmeliyiz. Kırsal Kalkınma Koordinatörlüğü proje kaynaklı destek sağlıyor. Bundan sonra bu tür girişimcilik önem taşıyor.” dedi.
Kiraz üretiminde Türkiye ikincisi olduklarını belirten Vali Daşöz, kiraz ağaç sayısı olarak da Manisa’nın Türkiye birincisi olduğunu söyledi.
Vali Daşöz, “ Sancaklı Bozköy, erkenci kiraz üretiminde Türkiye’de bir marka. İlimizin tanıtımına ve daha çok ekonomik girdiye katkı sağlıyor. Kiraz ihracatında 26-27 kalibreden sonrası ihraç ediliyor. Mayıs ayının ilk haftalarında erken dönemde erkenci kiraz yetiştirmesi Manisa’nın en büyük avantajıdır. Aynı üretim Haziran ayı içerisinde yapılsa kazancınız daha az olur. Dolayısıyla iklim ve yer bakımından Manisa’nın bu avantajı çok önemli. Çok sayıda kiraz ağacı dikiliyor, yakın gelecekte Manisa kiraz üretiminde kesin açık ara lider olur. Bir tarafta üretici, bir tarafta onların örgütlü birimi, diğer tarafta tarım teşkilatı ve TKDK Manisa İl Koordinatörlüğü’. İl Koordinatörlüğü’nün proje karşılığında hibe destekleriyle birlikte kiraza sahip çıkmalıyız” diye konuştu.
Manisa’daki Kiraz Üretimi Görüşüldü
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Şener Uysal, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Manisa İl Koordinatörü Ahmet Işık ve Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Kabasakal, Vali Halil İbrahim Daşöz’ü makamında ziyaret etti.