Manisa Kebabi'nin Yeni Ekürisi Dökülmeyen Ayran

Manisa Kebabi'nin Yeni Ekürisi Dökülmeyen Ayran

Manisa’nin Sehzadeler ilçesindeki Manisa Kebabi ustasi ve ayni zamanda restoran isletmecisi tarafindan üretilen el yapimi ayran, sisesinden dökülmemesiyle ün kazandi. Ayranin çalkalanmadan siseden dökülmemesi müsteriler tarafindan oldukça ilgi görüyor.

Manisa’da yaklasik 300 yillik bir geçmise sahip Manisa Kebabi, lezzetiyle hem Manisalilar tarafindan hem de çevre illerden kenti ziyaret edeneler tarafindan tercih edilen bir yemek oldu. Tarihi geçmisi ve uzun yillardir ayni yöntemlerle hazirlanmasiyla lezzetini koruyan Manisa Kebabi’nin yeni ekürisi de dökülmeyen ayran oldu. Sisesinden çalkalanmadan dökülmeyen ayran restoran müsterileri tarafindan da oldukça ilgi görüyor. 1945 yilindan bu yana hizmet veren Sehzadeler Manisa Kebapçisi’nda usta olarak müsterilerine kebap hazirlayan Cengiz Konuklar ve Yasar Çiçek, hem Manisa Kebabi’nin hem de ayranin inceliklerini anlatti.

Manisa Kebabi’nin 300 yildir ayni yöntemle hazirlandigini söyleyen Yasar Çiçek, “1977’den beri kebap ustaligi yapiyorum. Bu mekan da 1945 yilinda açildi. Daha önceden Haci ustamiz, Tahir ustamiz vardi. Biz de onlarin meslegini dördüncü kusak olarak devam ettirdik. Manisa Kebabi, asagi yukari 300 yillik bir geçmisi var. Aslinda bu Halep Kebabidir. Antep, Halep civarindan bir usta Manisa’ya geliyor. Manisa’da askerlik yapiyor ve bu kebabi çikariyor. Daha önceden Halep Kebabi olarak biliniyordu. Daha sonra Manisa Sis Kebap dendi. Zaman geçtikçe Manisa Kebabi’na döndü. Daha önceden kuyruk yagiyla yapiliyordu. Nesil geçtikçe kuyruk yagi agir gelmeye basladi.

Artik tereyagi kullaniliyor. Yüzde 80 dananin disisiyle yüzde 20 de kuzu etiyle yapilir. En az üç defa kiyildiktan sonra tuzlayarak yoguruluyor ve daha sonra sislere asiliyor. Isteyene yogurtlu sosla, pidenin üstünde müsterilere servis ediyoruz” dedi.

Kendileri tarafindan üretilen ayranin ise çalkalanmadan dökülmedigini belirten Çiçek, “Ayranimiz bizim koyun yogurdundan üretiliyor. Kovadan kovaya 15-20 defa aktariyoruz. Yayik ayrani gibi oluyor. Üstü yag tutunca siseden dökülmüyor. Çalkaladiktan sonra dökebilirsin. Bizim ayranimiz standart ayni sekilde üretiliyor. Kovadan kovaya çok fazla aktardigimiz için çalkalamadan siseden dökülmez” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile