Manisa'nın İlk Organik Yumurta Tesisini Gezdiler
Organik tarımın yaygınlaştırılması ve kontrolü projesi Kapsamında Salihli Lidya Sardes Hoteli Talat Zurnacı Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen Organik Tavukçuluk toplantısını katılan katılımcılar toplantının ikinci gününde Kula İlçesi'nde geçen yıl haziran ayında organik yumurta üretmeye başlayan ve organik ürün sertifikası alan Avukat Nihat Dayan, a ait organik yumurta tesisi gezdi.
Kula ilçesinde kurulan ve Manisa nın ilk organik yumurta ürün sertifikası olan çiftlik ziyaretine Prof. Dr. Tülin Aksoy Tarım Hayvancılık Bakanlığı İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Vildan Karaaslan,Kula Gıda Tarım Hayvancılık ilçe müdürü Atakan Bedez, Gıda Tarım ve Hayvancılık, Şube Müdürleri, Manisa Tavuk Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemil Aktaş, Tavuk üreticileri ve panelistler katıldı.
Tesis hakkında bilgi alan katılımcılar Avukat Nihat Dayan tebrik ederek yapmış olduğu misafirperverlikten dolayı teşekkür ettiler.
AVRUPA’NIN EN BAŞARILI ÜLKESİ TÜRKİYE
Tesis gezilmesi esnasında konuşan Akdeniz Üniversitesi Öğretim üyesi Profesör Doktor Tülin Aksoy “Hem endüstriyel tavukçuluk hem de organik ve benzeri alternatif sistemler konusunda dersler verdiğini ve araştırmalar yaptığını söyledi.
Türkiye tavukçuluk sisteminde çok başarılı bir ülke. Avrupa’nın en başarılı ülkesi. En fazla tavuk eti üreten ülke ve yumurtada çok ön planda. Türkiye bu işi çok iyi yapıyor. Manisa’da bu illerin başında geliyor. Fakat Dünya’da son gelişmeler şu yönde. Endüstriyel tavukçuluktan vazgeçemeyiz. Mutlaka alternatif sistemler dediğimiz hayvanların otlaklara çıktığı daha refah içinde yaşadıkları sistemlerde çok popüler. Hayvanlar daha rahat ortamlarda yaşadıkları için stres düzeyleri daha düşük. Bu yüzden daha az sağlık korumayla ilgili önlemler alıyoruz. Böylelikle hayvanlar daha mutlu. Daha az kimyasal kullanarak üretim yapıyoruz. İdeal sistem organik üretim ama organik olamayan tavukçuluk sistemleri de Avrupa’da çok yaygın. Özellikle Amerika’da çok yayılıyor. Avrupa’da tavukların sadece yüzde 50’si kafeste geri kalanlar bu işletmede gördüğümüz gibi yerde otlakta özellikle kırsal kalkınma için bu sistemler çok önemli. Yüzde 20 kırsal nüfusa sahip olan bir ülke olarak bu tip sistemleri hem ülke olarak hem yöneticiler olarak hem STK’lar olarak daha fazla önemsemeliyiz.
DÜNYA SIRALAMASINDA 15. İNCİ SIRADAYIZ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İl Tarım Uygulamaları Organik Tarım Daire başkanı Vildan Karaarslan ise. “Bakanlığımızca organik tarımı geliştirmek ve yaygınlaştırmak için bir çok faaliyetler yürütüyoruz. Bu faaliyetlerin başında da “Organik Tarımın Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması” projesini yürütüyoruz. Bu proje Kalkınma Bakanlığı destekli bir proje. Ülke genelinde 46 ilde 18 araştırma üzerinde bu projeyi yürütüyoruz. Projeyi yürüttüğümüz illerim içerisinde de Manisa İl Müdürlüğü bulunmakta. Bu proje kapsamında da Organik Tavukçuluk çalışması Manisa İlinde de başladı.
Genel olarak baktığımızda Dünya’da 164 ülkede organik tarımsal faaliyet yapılıyor. Türkiye de organik tarımsal faaliyet yapan ülkelerin arasında ve dünya sıralamasına baktığımızda 15. Sırada. Ülkemizde öncelikle organik bitkisel üretim faaliyetlere başladı.
Daha sonra 2005 yılından itibaren de organik hayvancılık faaliyetleri gelişmeye başladı.
Ve bakanlığınız organik hayvancılığı da destekliyor. 2011 yılından itibaren de organik hayvancılık destekleme kapsamına alındı.
Endoğal Organik Yumurta tesisi sahibi Avukat Nihat Dayan ise “Bu işe başlarken içimdeki müteşebbislik ruhumdan dolayı sürekli bölgemde çalışmalar yapıyordum. Bölgemiz hava şartları olarak Organik tavukçuluğa ve organik yumurtacılığa uygun olduğu için önce ilçe tarım müdürüyle bir görüşme yaptık. Bu görüşme sonucu bu bölgede bu işin yürüyebileceğine inandık. Sonra Uşak ve Kütahya bölgesini gezdik. Binlerce boş bina var. Bunlar eski binalar. Bunları üretime katarsak devletin büyümesine ekonominin gelişmesine katkı olacağını düşünerek bir çalışma başlattık. Sonra İl Tarım Müdürlüğüne gittik. Bakanlığa gittik. Her yerde bize destek oldular. Yeter ki bu işi başarmaya çalışın elimizden gelen desteği veririz dediler. Üniversitelerle görüştük hocalarımız sağ olsun hepsi destek oldular. Sonra dediler burası bakanlığın demonstrasyonu olsun. Ben de dedim ki bu benim gücümü 2 kat ileri fırlatır. Neden. Çünkü bakanlığın kapasitesi ve desteğinin olması vatandaşlarımıza daha fazla güven verir. Bu desteği de sağladık. Sağ olsun Başbakan açılışta yaptı. Bize destek te oldu. Ama bu destek bizim için değil halkımız için gerekli. Bunu özellikle vurguluyorum. Organik Yumurta tavukçuluğuna destek devletin vermesi gerekir. Sonra organik kuruluşu ile görüştük. İyi niyetli karşılayarak dediler ki paranız yoksa para da verelim. Yeter ki bu işi başarın. Sözleşmelerimizi yaptık. Ne isterlerse yapıyoruz. Kümes koşulları, Folluk koşulları, otlak alan koşulları,üreme alanı koşulları gibi tüm koşullara uymaya çalıştık. Belki ufak tefek hatalarımız vardır. Onları da en kısa zamanda çözeceğiz inşallah. Organik sertifikamızı da aldık. Yakın zamanda Paketleme Tesisimiz de bitecek. Hedefimiz sadece organik yumurta değil. Bu bölgede organik tarhana,organik bulgur çalışmaları yapacağız. Bunu amaçlayarak yola çıktık dedi
Daha sonra gelen misafirlere Organik yumurta ikramı ve Kula yöresel yemekleri ikram edildi.