Manisa Ovalarinda Renk Cümbüsü

Manisa Ovalarinda Renk Cümbüsü

Manisa’da yetistirilen dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat devam ederken, sergilerde kurutmaya birakilan üzümler adeta renk cümbüsüne dönüsürken, kartpostallik görüntülerin olustugu sergiler havadan görüntülendi. Öte yandan verimsiz bir hasat sezonu geçiren Manisa’da çiftçiler fiyatlardan ümitli.

Manisa’da yetistirilen dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat devam ediyor. Yas olarak satilan üzümlerde hasat örtü altinda aralik ayina kadar devam etmesi beklenirken, kurutmalik üzüm satan çiftçiler bu yil yaklasik 15 gün erken hasada basladi.

Mevsim sartlari ve yaz kurakligi nedeniyle erken baslanan hasat sezonu geçtigimiz yillara göre oldukça verimsiz geçtigi görüldü.

40 dereceleri bulan ögle sicagina yakalanmamak isteyen üreticiler ve tarim isçileri gün dogumunda hasada baslarken üzümler daha parlak görünmesi ve günesin yakici isinlarindan korunmasi için su, zeytinyagi ve "posata" adi verilen potasyum karbonat karisimiyla yikaniyor. 8 ile 10 gün arasi sergilerde bekleyen üzümler daha yesilden sariya son olarak da kahverengi tonlarina dönüstükten sonra toplanarak makine yardimiyla çöplerinden ayriliyor. Yagmura ve çevresel etkenlere karsi nöbet tutularak kurutulan üzüm daha sonra satilmak üzere isletmelerin yolunu tutuyor.

Öte yandan bazi üreticiler ise herhangi bir karisim kullanmadan 20 günü bulan dogal kurutma yöntemini tercih ediyor.

“Çiftçimiz üzümünü saklarsa fiyatlarin iyi olacagini tahmin ediyorum”

Daha önceki yillara göre rekoltede düsüs yasandigini gözlemlediklerini söyleyen Saruhanli Ziraat Odasi Baskani Aydogan Okur, “Bu sene üzümün baskenti Saruhanli’da sikintili bir sezon yasiyoruz. Kesilen üzümlerin çok düsük oldugu görülmekte. Gezdigimiz baglarda 200 kilograma kadar üzümün düstügü görülüyor. Geçen yil dönümüne 400-600 kilogram üzüm aldigimiz yerlerde bu yil 200 kilograma kadar düstügünü gördük. Kisin çok soguklar olmadigi için baglar uyuyamadi. Bu stresten dolayi baglar verimli olamadi. O yüzden sikintili sezon yasiyoruz. Geçen yil 260 bin ton civarinda bir üzüm rekoltesi açiklandi. Bu yil 200 bin ton dahi çikmaz. 270 bin ton ihracatimiz var. Bunun yaninda alkole ayrildiktan sonra ihracata 160 bin ton ihracata kalir. Çiftçilerimiz ihtiyaci kadar üzüm satsin. Geri kalani imkanlari olanlar depolarinda bekletsinler. Geçen Ziraat Bankasi’na dilekçe yazdim. Çiftçiye ucuz kredi vermesini talep ettim. Çiftçimiz üzümünü saklarsa iyi olacagini tahmin ediyorum” dedi.

TARIS’in 7 numara üzüm için 100 TL fiyat açikladigini ve 8 ile 10 numara üzümler için kalite farki ödeyecegini ögrendiklerini belirten Baskan Okur, “Ilerde üzümün fiyatlanacagini tahmin ediyorum. TARIS 7 numara üzüm için 100 TL fiyat açikladi.

En düsük kalibre için açiklanan bu fiyat iyi bir fiyat. TARIS baskaniyla yaptigimiz görüsmelerde 8 ile 10 numara arasi üzümlerde fiyat farki verecegini söylemislerdi. Çiftçilerimiz üzümlerini bekletsin. Su an 110 TL civarinda fabrikalar üzüm aliyor” diye konustu.

Geçen yila göre üründe rekoltenin az ancak kalitenin çok yüksek oldugunu belirten Okur, “Geçen yil ürünümüz çoktu ancak kalitemiz yoktu. Bu yil mahsul az ancak kalitesi çok güzel. Tanelerimiz çok iri. Geçen seneki kalite kaybini bu sene yakaladik. Insallah bu kaliteyle fiyat farkini aliriz” ifadelerini kullandi.

Manisa ovalarinda renk cümbüsü

Manisa’da yetistirilen dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat devam ederken, sergilerde kurutmaya birakilan üzümler renk cümbüsüne dönüstü. Yesil, sari ve kahverenginin tüm tonlarini barindiran Manisa ovasi havadan çekilen görüntüleriyle adeta kartpostallik görüntüler ortaya çikardi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile