İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, Manisa’nın üzüm üretim potansiyeli ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Çebi yaptığı açıklamda, “Manisa; bereketli toprakları, uygun iklimi ve coğrafi konumuyla bitkisel üretimde üreticilerimiz için büyük avantajlar içerir. Bu avantajları iyi değerlendiren üreticilerimiz 513 bin 976 hektar tarım alanında üretilen birçok üründe ortalamanın üzerinde verim alabilmektedir. Bilindiği gibi Manisa Türkiye’de üzüm denildiğinde ilk akla gelen şehirdir. Yaklaşık olarak 73 bin 823 hektar alanda 35 bin 908 üretici ailemiz bağcılık yapmaktadır. İlimiz bağ sahalarının büyük bir kısmını sultaniye çekirdeksiz üzüm çeşidi oluşturmaktadır. Ülkemiz çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde dünyada ikinci sırada olup, buna rağmen en fazla kuru üzüm ihraç eden ülke konumundadır. İlimizden iç piyasanın sofralık üzüm ihtiyacı karşılandığı gibi Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere diğer ülkelere de ihracat yapılmaktadır” dedi.
Üzüm yetiştiriciliğinde hastalık ve zararlılarla mücadelede planlı çalışmanın önemine değinen İl Müdürü Çebi, “Müdürlüğümüz 1980 yılından bu yana Bağda Tahmin ve Erken Uyarı Projesi uygulamaktadır. Projenin uygulandığı ilçeler, Alaşehir Salihli, Sarıgöl, Ahmetli, Turgutlu, Saruhanlı, Akhisar, Gölmarmara ve Merkeze bağlı ilçelerdir. Bağlarda teknik elemanlarımız tarafından yapılan kontroller sonucunda, ilaçlamanın gerekli olup olmadığı saptanmakta, gerekli ise zamanı doğru olarak tespit edilmekte ve üreticiler uyarılmaktadır. Müdürlüğümüz bünyesinde kurulan sms sistemi sayesinde, bu uyarılar üreticilerimizin cep telefonlarına kısa mesaj olarak gönderilmektedir. Bu sayede doğru zamanda, doğru ilaçla ve doğru dozda üreticilerin hastalık ve zararlılarla mücadele etmeleri amaçlanmaktadır. Müdürlüğümüzün yapmış olduğu bu çalışmalar neticesinde fazla ilaçlamanın önüne geçilmiş, dolayısıyla insan sağlığı, çevre kirlenmesi ve parasal kayıp gibi problemler önlenmiştir” ifadelerini kullandı.
Meydana gelen doğal afetlerden çiftçilerin en az şekilde etkilenmelerinde yaptıracakları tarım sigortalarının çok önemli olduğunu vurgulayan Çebi, “Doğal olayları engellemek mümkün değil. Fakat bu olaylara karşı alınacak tedbirler var. Bu amaçla kurulan TARSİM'e poliçe yaptıran, ürünlerini sigortalatan çiftçinin sigorta bedelinin yüzde 50 hatta yüzde 67’sini bakanlık olarak ödüyoruz. Burada en önemli amacımız yaşanan sıkıntının gelecek yıl da başka şekilde karşımıza çıkmasını engellemek istiyoruz. Her çiftçimizin ürününü mutlaka sigorta yaptırmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Bağları dolaşarak, üzüm hasadı ve kurutma işlemlerini yerinde inceleyen İl Müdürü Çebi, çiftçilerle bir araya gelerek görüş ve düşüncelerini dinledi. Merkez Hacıhaliller Köyü’nde bağcılıkla geçinen Hasan Ülker ve İsmail Köroğlu İl Müdürlüğü’nün yapmış olduğu çalışmalardan çok memnun olduklarını ifade ederek, “Sulama ve gübrelemenin tekniğine uygun olarak yapılması sonucunda verimimiz daha da arttı. Müdürlüğümüzün erken uyarı sistemi ile bizleri sms ile bilgilendirmesi masraflarımızı yüzde 50 oranında azalttı” dedi.
Manisa Tarımı İyi Yolda
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, Manisa Merkez Köylerinde üreticilerle bir araya gelerek üzüm hasat çalışmalarını yerinde inceledi.