Manisa TSO Temmuz Ayi Meclis Toplantisi Gerçeklestirildi

Manisa TSO Temmuz Ayi Meclis Toplantisi Gerçeklestirildi

Manisa Ticaret ve Sanayi Odasi (Manisa TSO) temmuz ayi olagan meclis toplantisi gerçeklestirildi.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odasi temmuz ayi olagan meclis toplantisi, meclis üyelerinin katilimiyla gerçeklestirildi.

Meclis Baskani Ümit Türek baskanliginda gerçeklesen toplantida gündemdeki maddeler görüsülüp karara baglandi. Meclis toplantisinda is dünyasinin ekonomik olarak çok zor günlerden geçtiginin altini çizen Baskan Ümit Türek, “Enflasyonun yüksek olmasi ekonomik zincirin her bir bölümünü olumsuz etkiliyor. Bugün sattigimiz mali yerine koymakta zorlaniyoruz. Önümüzü görebilecegimiz bir yol haritasi ile ekonominin ön görülebilir hale gelmesi lazim” dedi.



Mehmet Yilmaz: “Enflasyon dünya ekonomisinin en büyük sorunu”

Toplantida söz alan ve dünyada yasanan ekonomik gelismeler ile ilgili konusan Manisa Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Yilmaz, “ABD ve Avrupa bölgesinde enflasyon önemli bir sorun olarak görülmekte. ABD enflasyonu son olarak yillik yüzde 9,1 olarak gerçeklesti. Açiklanan oran son 40 yilin en yüksek orani. Ayni sekilde Avrupa Birligi’nde enflasyon orani yaklasik yüzde 5 dolaylarinda. ÜFE oranlari daha da yüksek. Yani gelecekte enflasyon artisi devam edecek gibi. Enflasyon arttikça ABD ve AB faiz artislarina gitti. Malum fed 75 baz puan artis yaparak önümüzdeki aylarda daha da artiracagini isaret etti. Faiz artisi son 28 yilin en yüksek artisi olarak kayitlara geçti. AB merkez bankasi da 50 baz puan arttirdi. Bunlar ne anlama gelebilir. Enflasyon ve faiz arasindaki bu iliski gelecek aylarda ekonomilerde yavaslamaya neden olabilir. Kimi arastirmacilara göre yavaslama yerini durgunluga da birakabilir. Diger taraftan petrol üreten ülkeler temmuz ve agustos ayinda petrol arzini arttirabileceklerini belirttiler ve bunun sonucu Brent petrolde düsüsler yasandi. Hatta temmuz ortalarinda varili 100 dolarin altina düstü. Bugün 105 dolar civarinda. Elbette temennimiz bu düsüslerin devam etmesi. Bir diger önemli konu artan gida fiyatlari. Geçen hafta imzalanan tahil koridoru anlasmasinin özellikle tahil fiyatlarinda ve diger girdi maliyetlerinde düsüse vesile olmasini temenni ediyoruz” dedi.



“Dogru fiyatlama yapmamiz her geçen gün zorlasiyor”

Sözlerine ülke ekonomisi üzerinde yasanan gelismeler üzerine devam eden Baskan Yilmaz, “Ülkemizde ise ekonomik veriler hepimizin malumu. Uzun süreden beri enflasyon ve issizlik konusunda burada tespitlerimizi ve beklentilerimizi paylastik. Enflasyon en büyük sorunumuz olarak devam etmekte. Yillik enflasyonumuz yüzde 78 civarinda. ÜFE (üretici fiyat endeksi) dedigimiz enflasyon ise yüzde 138 olarak hesaplandi. Bir konu ise issizlik verileri. Hane halki isgücü arastirmasi sonuçlarina göre; 15 ve daha yukari yastaki kisilerde issiz sayisi 2022 yili mayis ayinda bir önceki aya göre 56 bin kisi azalarak 3 milyon 785 bin kisi oldu. Issizlik orani ise 0,3 puanlik azalis ile yüzde 10,9 seviyesinde gerçeklesti. Issizlik orani erkeklerde yüzde 9,5 iken kadinlarda yüzde 13,8 olarak tahmin edildi. Bu oranlarin daha düsük seviyelere düsmesini temenni ediyoruz. Dis ticaret verilerimize baktigimizda mayis ayi verilerine göre ihracatimiz bir önceki yilin ayni ayina göre yüzde 15 artarak yaklasik 19 milyar dolara ulasti. Buna bagli olarak ithalat ise yüzde 43 artarak yaklasik 29 milyar dolar olarak gerçeklesti. Mayis ayinda dis ticaret açigi bir önceki yilin ayni ayina göre yaklasik yüzde 155 artarak 4 milyar dolardan, 10 milyar dolarin üzerine yükseldi. Ihracatin ithalati karsilama orani 2021 mayis ayinda yüzde 79,8 iken, 2022 mayis ayinda yüzde 64,2’ye geriledi. Cari açik bir diger önemli bir veri olarak ortaya çikmakta. Nisan ayi itibariyle cari açik yaklasik 25 milyar dolar oldu. Geçen yil temmuzdan beri en yüksek düzeye yükselmis durumda. Diger taraftan geçen ay 63 puan ile biraz düsük çikan tüketici güven endeksi temmuz ayinda aylik bazda yaklasik yüzde 7 artisla yillik bazda 68 seviyesine yükseldi. Bu güvenin artarak devam etmesini diliyoruz. Bütün bu gelismeler özellikle enflasyondaki bu yükselis, is insani olarak maliyetlerimizi dogru tespit ederek, dogru fiyatlama yapmamizi, her geçen gün zorlastirmaktadir. Ayni sekilde enflasyon gelir ve giderlerimizi, bilançolarimizi dogru okumamizi giderek zorlastiriyor. Dogru okuyamadigimiz bilançolar üzerinden aldigimiz kararlarin dogruluk oranlari da tartisilir. Yatirim kararlarini alirken mutlaka enflasyon etkisini gerçekçi bir sekilde hesaplarimiza katmamiz gerektigini düsünüyorum. Kisaca enflasyonun oldugu piyasa sartlarina göre önlemlerimizi almamizda yarar bulunmaktadir” dedi.



“Haziran ayi ihracatimiz yaklasik 450 milyon dolara yükselmistir”

Konusmasinin son bölümünde ise Manisa is dünyasi üzerine degerlendirmede bulunan Baskan Yilmaz; “Ilimiz ile ilgili birkaç veriyi de sizinle paylasarak sözlerimi bitirmek isterim. Haziran ayi ihracatimiz yaklasik 450 milyon dolara yükselmistir. Bu basariya imza atan tüm firmalarimizi candan kutluyoruz. Son olarak güzel bir arastirma sonucunu paylasmak isterim. ISO, mayis ayinda açikladigi ‘ISO Türkiye’nin 500 büyük sanayi kurulusu-2021’ arastirmasinin ardindan daha çok kobi niteligindeki kuruluslari kapsayan ‘ISO Türkiye’nin ikinci 500 büyük sanayi kurulusu-2021’ arastirmasinin sonuçlarini da açikladi.

Açiklanan ikinci 500 sanayi kurulusu listesinde odamiza kayitli üyelerimizden, merkezi ilimizde olan 10 firma ile birlikte yine odamiza kayitli olarak, bölgemizde üretim yapan ama merkezleri baska sehirde olan 2 firmamizla birlikte, devler liginde Manisa’dan 12 firmamiz yer aldi. Sanayicilerimiz tüm zorluklara ragmen ekonomideki en temel islevi olan üretmeyi sürdürüp, as ve is yaratmayi basararak Türkiye’nin ve Türkiye ekonomisinin yaninda olma sorumlulugunu güçlü bir sekilde göstermistir. Manisali sanayicilerimiz göstermis olduklari özveri ve sergilemis olduklari performans ile ülkemizin kalkinmasina büyük katki sunmuslardir. Ben bir kez daha listeye giren firmalarimizi kutluyor, önümüzdeki yilda Manisa’dan daha fazla firmanin listede yer almasini temenni ediyorum” diyerek sözlerine son verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile