Manisa Valiliği Çanakkale'ye Bilgi Paylaşımı Gezisi Düzenledi

Manisa Valiliği Çanakkale'ye Bilgi Paylaşımı Gezisi Düzenledi

Manisa Merkez Yuntdağı yöresinde uygulanmakta olan "Dağlık Alanlardaki Yerleşimlerin Sosyal ve Ekonomik Durumlarının İyileştirilmesi ve Katılımcılığın Geliştirilmesi - Yuntdağı Model Projesinin (TCP/TUR/3102)" uygulama faaliyetleri çerçevesinde Çanakkale'ye bilgi paylaşımı gezisi düzenlendi

  Manisa Merkez Yuntdağı yöresinde uygulanmakta olan " Dağlık Alanlardaki Yerleşimlerin Sosyal ve Ekonomik Durumlarının İyileştirilmesi ve Katılımcılığın Geliştirilmesi - Yuntdağı Model Projesinin ( TCP/TUR/3102 ) " uygulama faaliyetleri çerçevesinde Çanakkale ' ye bilgi paylaşımı gezisi düzenlendi .
Manisa Valisi Celalettin Güvenç ' in desteği ile düzenlenen gezi organik ve iyi tarım uygulamaları , hayvancılık , ormancılık ve eko-turizm çalışmalarının yerinde görülmesi , bu çalışmalardan sağlanan gelişmelerin ve sonuçların incelenerek Yuntdağı yöresi ile karşılaştırılması , uygulamalar , sonuçlar ve karşılaşılan problemler ile ilgili bilgi ve deneyimlerin muhtarların ve köylülerin ufkunu açmayı , bilgi ve görgülerini artırmayı amaçladı . Vali Yardımcısı Dr . Kadri Canan başkanlığında düzenlenen 3 günlük geziye İl Genel Meclisi Üyesi İbrahim Onaylı , Çevre ve Orman Bakanlığı Uzmanı Aynur Güneş , İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Koordinatörü Orman Yüksek Mühendisi M . İbrahim Çolak , çeşitli kurum ve kuruluşlara bağlı mühendisler , köy muhtarları ve çiftçiler katıldı .
Gezi hakkında bilgi veren Vali Yardımcısı Dr . Kadri Canan şunları söyledi : " Yol güzergahı boyunca fırsat eğitimi yapılarak , arazi kullanım şekilleri ( yerleşim , sanayi , orman , tarım , mera ) hayvancılık ve tarımsal çalışmalar ( ahır besiciliği , damızlık hayvan çiftlikleri , sulu ve kuru tarım , nadas , bağ - bahçe tesisi , sulama sistemleri , seki teraslarda tarım , anız yakma ve zararları , makineli tarım v . b . ) ormancılık çalışmaları ( ağaçlandırma , erozyon kontrolu , bitki türleri , karayolu ağaçlandırmaları , doğal kaynakların kullanımı ve korunması , milli parklar , tabiat parkları v . b . ) turizm ( termal turizm , inanç turizmi , kırsal turizm , deniz turizmi v . b . ) konularında bilgi verilmiş , konular tartışılmıştır .
Gezinin 1 . gününde Edremit ilçesi Tahtakuşlar köyünde bulunan ve Türkiye ' nin ilk özel etnografya müzesi olarak hizmete açılan Tahtakuşlar Özel Etnografya Müzesi ziyaret edilmiş , müzenin kurucusu Alibey Kudar ' dan bilgi alınmış , Orta Asya ' dan Türkiye ' ye göçeden konar-göçer Türk boylarının özgün kültür varlıkları , giyim ve ev eşyaları , aletleri yanında oluşturulan kütüphane ve sergi salonu görülmüştür . Eceabat ilçesinde Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Tanıtım Merkezi , Eceabat Ağaçlandırma Mühendisi ve belgeli alan kılavuzu İlhan Karaduman rehberliğinde gezilmiş , Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı hakkında bilgi alınmıştır . Kabatepe Limanından 14 mil uzaklıktaki Gökçeada ' ya feribot ile yaklaşık 75 dakikalık bir deniz yolculuğu sonrası ulaşılmıştır . Konaklama , Gökçeada Resort Hotel de yapılmıştır . "
Geziye katılanlardan Osmancalı Köy Muhtarı Veli Yalçınkaya , geziden elde ettikleri özellikle ekolojik tarım faaliyetleri ve eko turizm bilgilerinin kendileri için yeni ve önemli fırsat oluşturacağını , köylerinde çilek üretiminin ekolojik tarım için çok uygun olduğunu belirterek , kendilerine gezi imkanını sağlayan Manisa Valisi Celalettin Güvenç ' e teşekkür etti . Ortaköy Muhtarı Mustafa Gürler de , Valilikçe çalışmaları yürütülen Ortaköy piknik alanı rekreasyon alanı ve Türkmen şelalesi çalışmaları ile birleştiğinde 500 rakımlı köylerinin eko turizm ve köy pansiyonculuğu açısından önemli fırsat oluşturacağını söyledi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile