Manisali Aricilara Ana Ari Destegi

Manisali Aricilara Ana Ari Destegi

Manisa Büyüksehir Belediyesinin, Gölmarmara ilçesine bagli Hiroglu Mahallesi’ndeki Aricilik Egitim ve Ana Ari Üretim Merkezi’nde yetistirilen ana arilari yüzde yüz hibeli olarak aricilik yapan vatandaslara teslim etti. Ilk etapta 21 ariciya 210 ana arinin dagitimi gerçeklestirildi.

Kirsal Hizmetler Daire Baskanligi bünyesinde faaliyet gösteren Gölmarmara ilçesine bagli Hiroglu Mahallesi’ndeki Aricilik Egitim ve Ana Ari Üretim Merkezi, içerisindeki yüzlerce kovanda üretilen ana arilari yetistirerek vatandaslarin hizmetine sunuyor. Merkezde üretilen ana arilar, üreticilerin bal üretiminin yogun oldugu bahar ve yaz sezonunu daha verimli geçirmesi için aricilik yapan vatandaslara teslim edildi. Önümüzdeki aricilik sezonunda, Manisa Büyüksehir Belediyesi Aricilik Egitim ve Ana Ari Üretim Merkezi’nde yetistirilen ana arilar, il genelindeki aricilarin kovanlarinda çalisarak bal veriminin artmasina katki saglayacak. Bu kapsamda Manisali 21 ariciya 210 adet ana ari dagitimi yapildi. Aricilik Egitim ve Ana Ari Üretim Merkezi’nde düzenlenen dagitim programinda Gölmarmara Ilçe Belediye Baskani Cem Aykan, Manisa Büyüksehir Belediyesi Kirsal Hizmetler Dairesi Baskanligi heyeti, Gölmarmara Ilçe Jandarma Komutani, Merkez’deki görevliler ile birlikte ana ari desteginden faydalanan Manisali arici vatandaslar yer aldi.

“1500 adet ana ari teslim edilecek”

Ana ari desteklemelerinin 2024 yili aricilik sezonunun bitimine kadar devam edecegi ifade edildi. Sezon sonunda 1500 adet ana arinin yetistirilip aricilara teslim edilmesi hedefleniyor. 2024 yili aricilik sezonunda yapilacak ana ari desteginden yararlanmak isteyen Manisali aricilarin, ilçelerinde bulunan Manisa Büyüksehir Belediyesi ilçe koordinatörlüklerine basvurabilecegi belirtildi. Basvuru yapacak aricilarin en az 30 ve en fazla 200 aktif kovana sahip olmasi ana ari destegi almak için aranan sartlar arasinda yer aliyor. Ayni zamanda destekten faydalanmak isteyen aricilarin, Manisa il sinirlari içerisinde ikamet ediyor olmasi ve Aricilik Kayit Sistemi’ne (AKS) de kayitli olmasi gerekiyor.

“Ana arilarin kovana nasil alistirilacagi anlatildi”

Aricilik Merkezi Teknikeri ve Merkez Sorumlusu Hüseyin Balkaya, aricilara yaptigi konusmada ana arilardan aldiklari verimle ilgili geri dönüs yapmalarinin Merkez’deki çalismalarin gelistirilmesi adina çok önemli oldugunu belirtirken, “Öncelikle ana ariyi koyacagimiz kovan dört gün anasiz olmak zorunda. Ana arisiz kalan kovan kendisi ana ari üretmeye baslar. Buna izin vermeyerek kovanin ürettigi ana arilari imha ediyoruz. Bizim verdigimiz ana arilari iki çerçeve arasina sikistirarak, dört gün boyunca da kovani hiç ellemeyerek kovanin ana ariya alismasini kabul etmesini sagliyoruz. Verdigimiz kitlerde ana ari 10 gün boyunca yasayabiliyor kitin içine ana ariya baksin diye isçi arilar da koyarak ana arinin yasamasini sagliyoruz. Sizlerden en büyük istegimiz ürettigimiz ana ari ile ilgili bize olumlu veya olumsuz geri dönüsleriniz. Sizlerden aldigimiz geri dönüsler sayesinde kendimizi gelistirerek daha iyi ana ari üreterek sizlere daha iyi hizmet vermis oluruz” dedi.



Baskan Aykan: “Ilçemize katma deger saglayabilecek bir tesis”

Gölmarmara Belediye Baskani Cem Aykan da ana ari dagitim programinda vatandaslarla bir araya gelerek, “Burasini biraz daha gelistirip disaridan gelenler için daha büyük bir tesis yapabiliriz. Gerekli adimlar atilarak gelistirildigi takdirde Gölmarmara’miza katma deger saglayabilir. Aricilik Egitim ve Ana Ari Üretim Merkezi hem Gölmarmara’mizin bilinirligi için fayda saglayabilir hem de Merkez’de verilen egitimlerle gerçekten bu bölgede yasayanlar için, aricilik faaliyetleri ile ugrasanlar için büyük bir sans olur. Siz anlatirken biraz düsündüm, burasinin gelismesine katki saglandiginda çok güzel bir yere dönüsecegi hayalimde canlandi. Bu tesis için gerekli gelistirme çalismalari yapilarak hem Manisa’mizin hem de Gölmarmara’mizin kalkinmasina katki saglayacak bir yer olabilir Biz de Gölmarmara Belediyesi olarak insallah bu tesisin daha güzel bir hal almasi için elimizden gelen çalismalari ortaya koyacagiz” diye konustu.



“7’den 70’e herkesin faydalandigi bir tesis”

Ana ari dagitimindan yararlanan arici vatandaslarda hem projeye iliskin hem de Aricilik Egitim ve Ana Ari Üretim Merkezi’nin bölgeye olan etkisini iliskin düsüncelerini paylasti. Bal üreticisi Hüseyin Yildiz, Merkez’den 7’den 70’e her vatandasin yararlanabildiginin altini çizerek, “Geçen sene haberimiz oldu. Basvurduk, siramiz yetismedi. Bu sene erkenden sira geldi. Bizden sonraki guruplara da parti parti dagitilacak. Okuldaki çocuklardan 70 yasindaki kisiye kadar bu merkezde herkese egitim veriliyormus, ne kadar güzel bir durum. Yapilan bu yatirimlardan çok memnunuz. Allah devletimize, milletimize zeval vermesin. Suan bana verdikleri bu ana arilar 3 bin TL para tutuyor. Ben simdi bunu bedavan alip evime gidecegim kovanlarimi çogaltacagim” dedi.



“Vatandaslardan büyüksehire tesekkür”

Merkez’in bulundugu Hiroglu Mahallesi sakinlerinden Hüseyin Hiroglu da, “Buradaki aricilar, biraz merakli biraz da emekli insanlar katiliyor. Emeklilerin katilma sebepleri de kendilerine ekonomik katkilar saglamak. Bu köy çok dogal, arkamiz çam, suyumuz bol, altimiz dere, her seyi var, dogal yetistiriyoruz. Küçük çiftçiler kendi basina bir sey yapamiyor. Ama devlet destekledi mi çiftçiler kazaniyor ve üretiyor. Toplum da devlet de bundan faydalaniyor. Manisa Büyüksehir Belediyesi’nin ve devletin yaptigi destekler bölgenin kalkinmasina yardimci oluyor. Bu desteklerden çok memnunuz, kendilerine tesekkür ediyoruz” seklinde konusup yapilan çalismalardan duydugu memnuniyeti anlatti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile