Manisali Çiftçiye Çamönü Müjdesi

Manisali Çiftçiye Çamönü Müjdesi

Tarim ve Orman Bakanligi Devlet Su Isleri (DSI) Genel Müdürlügü, Manisa’nin Akhisar ilçesinde geçen yil tamamlanan Çamönü Baraji’nda sulama sebekesi insaatina hiz verdi.

DSI Genel Müdürlügü, tarimda modern sulamayi yayginlastirmak, toplulastirma çalismalariyla tarim arazilerinden en yüksek faydayi saglamak, musluklara saglikli ve içilebilir su ulastirmak ve yerlesim yerleri ile tarim arazilerini taskin risklerine karsi korumak için tüm gücüyle çalisirken, sürdürülebilir su yönetimi anlayisiyla da suyun her damlasina sahip çikiyor. Bu kapsamda Manisa’nin Akhisar ilçesinde 2 bin 270 dekar araziye can suyu geliyor. Geçen yil tamamlanan Çamönü Baraji’nda sulama sebekesi insaatina hiz verildi.

Projenin yaklasik 3’te biri bitirildi. Çalismalarin araliksiz devam ettigini kaydeden DSI Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Manisali üreticiye müjde verdi. 2024 yaz sulama sezonunun ikinci yarisinda barajdan tarlalara su vermeyi planladiklarini açikladi.



Bu yaz üreticinin umudu olacak

Çamönü Baraji’nin 2 milyon 720 bin metreküp depolama hacmine sahip oldugunu hatirlatan DSI Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Geçen yil baraj projesinde yüzde 100 fiziki gerçeklesme oranina ulasarak barajda su tutmustuk. Ara vermeden sulama sebekesi ile ilgili imalatlara basladik. 12.5 kilometremiz HDPE boruyu sahaya getirdik. Testlerden uygunluk belgelerini aldik. Ardindan da kazi ve kaynak çalismalarina basladik. Su ana kadar yaklasik 8000 metre HDPE borunun sahadaki imalatini tamamladik. Sulama sebekesi insaatinda yüzde 35 fiziki gerçeklesme oranina ulastik. Hedefimiz birkaç ay içerisinde tüm imalatlarimizi tamamlayarak agustos ayi içerisinde Çamönü Baraji’ndan tarlalara su verebilmek.” diye konustu.



Üretici yilda 17 milyon lira daha fazla kazanacak

Çamönü Baraji’nin bölge ekonomisine büyük katki saglayacaginin altini çizen DSI Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, borulu basinçli modern sulama sistemi ile bölgedeki sulama maliyetlerinin düsecegini belirtti.

Sulu tarimin yayginlasmasi ile ürün çesitliliginin de artacagini vurgulayan DSI Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, proje sayesinde Akhisarli çiftçilerin 2024 yili rakamlariyla her yil 7 milyon lira daha fazla kazanacagini söyledi.



Akhisar kent merkezine 7,5 kilometre mesafedeki Çamönü Köyü’nün 1.5 kilometre güneyinde yer alan Delice Deresi üzerine insa edilen barajin gövdesi için yaklasik 490 bin metreküp dolgu yapildi. Kil çekirdekli kaya dolgu tipinde, temelden yüksekligi 41 metre olarak projelendirilen Çamönü Baraji’nda 2,72 milyon metreküp su depolanacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile