Mantar hastalığından korunma yolları

Mantar hastalığından korunma yolları

Uzmanlar, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerine çıktığı yaz aylarında havaların ısınması ve bununla beraber terlemelerin artmasıyla birlikte oluşan mantar hastalıklarına karşı 'dikkatli olun' uyarısında bulundu.

Adıyaman Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Selda Işık, yaz aylarında terleme ve aşırı nemin etkisiyle ayakta mantar oluştuğuna dikkat çekerek, vatandaşları uyardı.

Mantarın her yerden bulaşabileceğini söyleyen Cildiye Uzmanı Dr. Selda Işık,

"Mantarlar havadan, topraktan, hayvanlardan ve diğer insanlardan bulaşabilen mikroorganizmalardır. Kepeklenme, kaşıntı, kızarıklık, sulantı gibi deri bulgularına yol açarlar. Sıcak, nemli, kirli ve hava almayan ortamlarda kolay çoğalırlar. Havuz, hamam, spor salonları, duş gibi mekanlardan ve ortak kullanılan havlu, terlik gibi eşyalardan kolaylıkla bulaşabilirler. Farklı mantar tipleri farklı organ ve dokularda mantar enfeksiyonu oluşturabilir. En sık tırnaklar, ayaklar, kasıklar olmak üzere, saçlı deri, eller, yüz, ağız içi ve gövde gibi alanlarda da görülebilmektedir" dedi.

Mantar hastalıklarının tedavisinin mümkün olduğunu da dile getiren Işık, "Mantar hastalığı tedavi edilmezse aile bireylerine, yakın çevreye bulaştırma ve vücudun diğer bölgelerine yayılma ihtimali yüksektir. Tedavi edilmeyen ayak mantarlarında selülit, erizipel (yılancık) gibi enfeksiyonlara sık rastlanmaktadır. Çocuklarda görülen saçlı deri mantarlarında da kalıcı saç kayıpları, kellikler gözlenmektedir. Tedavi sonrası rastlanan problem ise tekrarlama riskinin yüksek olmasıdır. Bu yüzden doktorunuzun önerdiği tedaviye ek olarak koruyucu önlemlere dikkat etmek gerekmektedir" diye konuştu.

MANTAR HASTALIKLARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

Uzman Doktor Selda Işık, mantar hastalıklarından korunmak için alınması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı, "Ayaklarınızı her gün yıkayın. Özellikle ayak parmak araları olmak üzere ayaklarınızı tamamen kurulayın. Yazın dar ve kapalı ayakkabı giymekten kaçının. Pamuklu çoraplar ve pamuklu kıyafetler giyin. Her gün çoraplarınızı değiştirin. Sentetik kumaştan yapılmış kıyafetler giymeyin. Mantarlar özellikle kapalı, kirli ve pişik gibi durumlarla tahriş olmuş bölgeleri tercih ederler. Başkasının havlu ve terliğini kullanmayın. Özellikle havuz, duş gibi ortak mekanlarda çıplak ayakla dolaşmayın. Tırnaklarınızı kısa tutun. Tırnaklarınızı deterjan ve kimyasal maddelerden koruyun. Özellikle hayvan teması olan çocukların saçlı deri kontrolü ve hayvanların kontrolünü yaptırın. Bu önlemler alındığı zaman mantar hastalığından koruna biliriz."

İHA
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile