Il Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca, “T.C. Saglik Bakanligi Halk Sagligi Genel Müdürlügü Ulusal Zehir Danisma Merkezi’ne (UZEM) yapilan mantar zehirlenme basvurulari geçen yila göre artis gösterdi ve yaklasik iki kat basvuru oldu” diyerek endiselerini dile getirdi. Il Saglik Müdürü Karaca, “Mantar zehirlenmeleri, özellikle yagislarin bol oldugu mevsimlerde görülmektedir. Dogal ortamlarda yetisen ve yapisinda zehir bulunan mantarlarin taze, kurutulmus veya konserve seklinde çig veya pisirilmis olarak yenmesi neticesinde ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler görülebilmektedir. Ilimizde dogal ortamlarda zehirli mantarlarin yetistigi ve halkimizin da bu mantarlara çokça ragbet ettigini biliyoruz. Mantarlarda bulunan zehrin özelligine göre ortaya çikan belirtiler çesitlilik gösterebilmektedir. Mantarin yenmesini takiben 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düsüklügü, bulanik görme, yüzde ve boyunda kizarma, agizda metal tat duyusu, bulanti, kusma, terleme; bazi türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulanti, kusma, ishal, ates, çarpinti, karin agrisi, karaciger-böbrek fonksiyon bozukluklari ve ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri görülebilmektedir. Vatandaslarimizin dogada yetisen mantarlarin ölümcül sonuçlar dogurabilecegini bilmeleri ve kesinlikle tüketmemeleri ancak tüketilmesi sonucunda bu belirtilerin görülmesi hâlinde mantari tüketen kisilerin derhal en yakin saglik kurulusuna basvurmalari gerekmektedir.” dedi.
Müdür Karaca, Ulusal Zehir Danisma Merkezinin zehirlenme konusunda 7/24 kesintisiz hizmet sunmakta oldugunu, ihtiyaç halinde bilgi almak isteyen vatandaslar Alo 114 numarali Ulusal Zehir Danisma Merkezi’ni arayabilecegini söyledi.
"Mantar zehirlenmesinden nasil korunmaliyiz?" sorusuna cevap vermenin önemli oldugunu belirten Karaca, “Zehirli mantarlarin tadi yenebilen mantarlarinkinden farkli degildir. Etinin rengi, kokusu ve tadi ile bir mantarin zehirli olup olmadigi anlasilamaz. Bir mantari görerek zehirli ya da degil diye nitelendirebiliyor olsak zaten bugün bunlari konusuyor olmazdik. Maalesef ki geriye kalan tek yöntem dogal alanlarda yetisen mantarlarin kesinlikle yenmemesi; bunun yerine kültür mantarinin tercih edilmesidir. Halk arasinda yaygin olan, gerçegi yansitmayan bazi inanislar var. Yogurtla yenen mantar zehirlemez, pisirilen mantarda zehir yok olur, kurutulmus mantarin yenmesiyle zehirlenme olmaz, agaçlardaki mantarlar zehirsizdir, salyangozlar zehirli mantarlari yemezler gibi yöreden yöreye farklilik gösteren bu söylemlerin kesinlikle bilimsel bir dayanagi yoktur ve itibar edilmemelidir. Bu konuda halkin bilgilendirilmesi büyük önem arz etmektedir” dedi.
Mantar Zehirlenmelerinde Artis
Manisa Il Saglik Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca, Türkiye genelinde yagislarin artmasi nedeniyle dogada yetisen mantarlarin üremesi ve yurt genelinde tüketiminin artmasina bagli zehirlenme vakalarinda geçmis yillara göre artis gözlenmesi üzerine açiklamalarda bulundu.



















