Mantar Zehirlenmelerinde Artış Yaşanıyor

Kayseri'de yağış sonrası çıkan mantarlardan yiyen 17 kişi, zehirlenerek hastaneye kaldırıldı.

Kayseri'de son günlerde mantar zehirlenmelerinde artış yaşanıyor. Evlerinin bahçesinden topladıkları mantarları yiyen anne Ayten K.(42), kızları Selcan K. (11) ile Yasemin K. (2) zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. Yasemin K.'nin hayati tehlikesinin sürdüğü öğrenildi.
Öte yandan Mimarsinan mahallesinde topladıkları mantarları yiyen anne Reyhan U. (29) 6 yaşındaki kızı Türkan U., akrabaları Ayşe U. (36), Fatma A. (45), Kumarlı Parkı'ndan topladıkları mantarlardan yiyen 2 yaşındaki Aleyna E., 5 yaşındaki Kevser E., 21 yaşındaki Ayşe E., 60 yaşındaki Nergiz E., 29 yaşındaki Behiye E. ile Seyrantepe'den topladıkları mantarı yiyen Kaniye A. (35), çocuğu Emircan A. (9) ve Elmas G. (12), Enes G. (10), Mustafa G. (50) zehirlendi.
Hayati tehlikeleri bulunanların hastanedeki tedavilerinin sürdüğü öğrenildi.
MANTAR ZEHİRLENMELERİNİN BELİRTİLERİ NELER ?
Sonbahar yağışlarının ardından sağlık açısından faydalı mantarlar kadar, öldürücü etkiye sahip 'ölüm meleği' ve 'yalancı dede' mantarları da doğada bulunabiliyor. Sonbaharda, ağaç diplerinde yetişen mantarlar son günlerde yağan yağmurlarla birlikte yüzünü göstermeye başladı. Etkisini 8-12 saat arasında gösteren bu mantar, karaciğer-böbrek metabolizmasını bozarak, kişiyi öldürebiliyor. Zehrine karşı henüz ilaç geliştirilemeyen bu mantarın, bir kişiyi öldürmesi için 20-25 gram tüketilmesi yeterli oluyor. 'Yalancı dede' mantarı ise yenilebilir mantarlarla karıştırılabiliyor. 3,5 santimetrelik küremsi kırmızımsı renkte bir şapkaya sahip bu mantar, yaz ve sonbaharda, havuz kenarlarında, parklarda, yol kenarlarında, otların arasında, yaprak altlarında bulunabiliyor. Genellikle bol yağışlı mevsimlerde çayırlarda da yetişebiliyor. Bu mantarı yiyenlerde 6-24 saat arasında ortaya çıkan zehirlenme, karın ağrıları, bulantı, kusma ve ishal şeklinde kendini belli ediyor. Zehirlenme önce kendini hafif belirtilerle gösteriyor, ardından da karaciğer görevini yapamaz hale geliyor, böbrekler zayıflıyor ve kişi ölüyor.
ZAMAN GEÇİRMEDEN SAĞLIK KURULUŞUNA GİDİLMELİ
Uzmanlar, mantar zehirlenmesi durumunda mümkünse hastanın kusturulması ve zaman geçirilmeden sağlık kuruluşuna götürülmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Hasta ateşliyse alnına ve beline buz uygulanması, kalp faaliyetinin koyu kahve ya da tuz koklatılarak hareketlendirilmesi, hasta baygın ya da şuursuzsa yüzüne soğuk su serpilmesini öneren uzmanlar, zehirli mantarlarda altıda beş ölme riskinin olduğunu kaydediyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile