DAGEM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalabalık bir proje ekibi ile uzun süren bir çalışma neticesinde arı kovanlarında bulunan ve arıların dış etkenlerden korunmak için salgıladığı propolis maddesini incelediklerini söyledi.
Bu maddenin mantar zehirlenmelerine karşı panzehir niteliği taşıdığını tespit ettiklerini anlatan Kekeçoğlu, TÜBİTAK'a sundukları projenin burada kabul edildiğini belirtti.
Kekeçoğlu, proje kapsamında mantar zehirlenmelerine etken olan "alfa amanitin"in panzehirini üretmeyi hedeflediklerini dile getirerek, "Propolis, arı kendisini korumak için, dış etkenlerden mikrobiyel etkenlerden yuvasını korumak için yaptığı reçinemsi bir maddedir. Propolis ile alfa amanitinin panzehrini oluşturacağız. TÜBİTAK'a sunduğumuz bu proje 'A' sınıfından kabul edildi, yani çok beğenildi ve kabul edildi. Şu anda 60 milyarlık bir proje ile destekleniyor. Proje sonunda mantar zehirlenmelerine karşı kullanılan panzehir niteliği taşıyan bir tablet ilaç üretilecek" diye konuştu.
- "Arıcılar da kazanacak"
Üniversitede ciddi bir çalışama ekibi ile yürütülen projenin sadece tıp dünyasına değil arı üreticilerine de ciddi katkılarının olacağını vurgulayan Kekeçoğlu, hedeflerine ulaşmaları halinde arıcıların da daha fazla para kazanacağını kaydetti.
Kekeçoğlu, arıcıların propolisi değerlendireceğini anlatarak, "Şu anda arıcılar propolisi kovandan sıyırıp atıyor. Bir işe yaramadığını düşünüyor. Hedefimiz şu anda bilimsel çalışmalar yaparak arının yapmış olduğu bu ürünü de sanayiye kazandırmak. Başarıya ulaşırsa ilaç haline dönüştürülecek. İlaç sanayisine kazandırıldığında arıcı propolisi sıyırıp biriktirecek ve belki de kilogramını 150 liradan satarak baldan kazandığının iki üç katını kazanacak" ifadesini kullandı.
Mantar Zehirlenmelerini Arılar Önleyecek
Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) tarafından yapılan araştırmada, arı kovanlarından atılan "propolis" maddesinin mantar zehirlenmelerinie karşı "panzehir" niteliği taşıdığı belirlendi.