Asya, Avrupa, Afrika kıtaları arasında kuş göç yolları üzerinde bulunan ve biyolojik çeşitlilik açısından uluslararası düzeyde öneme sahip olan Manyas Kuş Cenneti, subasar söğüt ve dişbudak ağaç topluluğu, tatlı su gölü, sulak çayırlar ve sazlık alanlardan oluşan önemli karakterdeki ekosistemleri bünyesinde taşıyor. Manyas Kuş Cenneti, bünyesinde barındırdığı 266 kuş türü, 118 bitki türü ve göldeki 23 balık türü ile çeşitli sürüngen türleri için hayati öneme sahip. Göle eski canlılığı kazandırmak için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından çıkarılan mevzuatlar çerçevesinde, Kuşcenneti Milli Parkı'nın ornitolojik değerlerini iyileştirmek için yapılan çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Avrupa Konseyinin 2006 yılında yaptığı denetlemenin ardından harekete geçen Çevre ve Orman Bakanlığı, Manyas Gölünün korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanması ve kirliğinin önlenmesi konusunda önemli çalışmalara imza attı. Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan verilen bilgiye göre, Kuşcenneti Milli Parkı'nda mevcut kuş türlerinin sayımı Kuş Araştırmaları Derneğince hizmet alımı ile Veteriner ve Ornitologlardan oluşan konunun uzmanı kişilere yaptırılmış ve çalışmalar halen devam ediyor. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü denetimleri sonucu, tavukçuluk tesislerinden kaynaklanan kirliliğin önüne geçilebilmesi için, üreticilerin yumurta tavukçuluğunda bantlı sisteme geçmeleri sağlandı. 2006-2010 yılları arasında, Kuşcenneti Milli Parkı'nda yaklaşık 4 bin adet Aksöğüt fidanı ile tamamlama dikimleri yapıldı. Kuşcenneti Milli Parkı'nda 2002 yılında tesis edilmiş olan kameralı canlı izleme ve kayıt sistemi, daha iyi görüntü alabilmek ve izleyebilmek amacıyla 2010 yılında yeni sistem kameralar ve kayıt cihazlarıyla yenilendi.
KUŞ TÜRLERİNDE ARTIŞ GÖZLENDİ
Diğer taraftan Manyas Kuş Cenneti'nde bu yıl yapılan gözlemlerde, üreyen kuş türlerinde önemli artışlar olduğu bildirildi. Bunlardan ilkinin üreyen Tepeli Pelikan (Pelecanus crispus) sayısındaki artış olduğuna dikkat çeken yetkililer, önceki yıllarda ortalama 115 çift olarak üreyen Tepeli Pelikan'ın bu yıl Sığırcı Deltasında 133 çift ürediğinin tespit edildiğini açıkladı. Üreyen türler içerisinde diğer önemli bir artış ise Küçük Karabatak (Phalacrocorax pygmaeus) sayılarında oldu. Önceki yıllarda giderek artma eğiliminde olan ve en fazla 352 çift ürediği gözlendiği belirtilen Küçük Karabatağın bu yılki sayımlarda üreyen çift sayısı bin 88 olarak açıklandı. 2006 yılında 2 bin 500 çift olarak üreyen Karabatak sayısının 2007'de bin 50 çifte kadar düştüğü hatırlatırlırken, bu tarihten sonra giderek artan üreme başarısı sayesinde Karabatakların bu yıl (2010) 2 bin 470 çift ürediğinin belirlendiği açıklandı. Gölde gözlemlenen diğer önemli gelişme de Sığırcı Deltasındaki söğüt ağaçlarının gelişimine bağlı olarak kuş kolonilerinin genişlemesidir. Özellikle Çeltikçi Kuşu (Plegadis falcinellus) ile ilgili olarak önceki yıllarda alanda çalışmış araştırmacıların verdiği bilgilere göre, bu kuşların, söz konusu türün yeni alanlarda koloniler oluşturmaya başladığının gözlemlendiği belirlendi. Yapılan bu çalışmaların yanı sıra DSİ genel müdürlüğü, göldeki mevcut su miktarı ve seviyelerinin özellikle kuş cenneti için büyük önem arzettiğini bilerek, Manyas projesinin ana su kaynağı olan Manyas barajının projelerine başlamadan evvel Çevre ve Orman Bakanlığına yazı yazarak Kuş Cennetinde hangi zaman diliminde hangi su seviyelerinin istendiğini sormuş ve projeyi buna göre boyutlandırdı. DSİ genel müdürlüğünün verilen bu seviye bilgilerine göre Kuş Cennetinin optimum şartlarda devamının sağlanmasının ön şart sayılarak Manyas projesinin hazırlandığı bildirildi.
Manyas Gölü Artık Bir Başka Güzel
Balıkesir'in dünyaca ünlü Manyas Kuş Cenneti'nde kuş sayısı her geçen gün artıyor. Manyas gölünde barınan sadece Karabatak türünde bu yılki üreme sayısının 2 bin 470 çift olduğu bildirildi.