24 bin hektara sahip ve bunun 16 bin 400 hektarı göl alanı olan Kuş Cenneti, 15 Mart 1976 tarihinde Avrupa Konseyi tarafından tabiatın en iyi korunduğu yerlere verilen A Sınıfı diploma ile ödüllendirildi. İlk milli park Manyas Kuş Cenneti'nde bugünlerde birçok kuş türü kuluçkaya yattı
Kuş Cenneti Milli Parkı Şefi Ferah Çakır, halen tepeli pelikan, çeltikçi, gri balıkçıl, karabatak, kaşıkçı ve diğer balıkçıl türlerinin kuluçkada olduğunu belirtirken, 15 Temmuz tarihinden itibaren yavruları ile birlikte Afrika'ya dönüşlerin başlayacağını bildirdi. Çakır, "Kuş Cenneti'nde 266 kuş türü bulunuyor. 22 türün bazı yıllar, geri kalan 178 türün ise göç esnasında uğruyor. 66 tür ise kuluçkaya burada yatıyor" dedi.
Sonbahar aylarında gelen ördeklerin de kuluçkaya yatmaya başladığını söyleyen Çakır, yırtıcı kuşların da ördekler gibi sonbahar aylarında Kuş Cenneti'ne geldiğini vurguladı. Çakır,1 994 yılında Türkiye'nin sulak alanların korunması sözleşmesini onaylamasıyla birlikte Manyas Kuş Cenneti'nin de Ramsar alanı olarak tescillendiğini, Manyas Barajı'nın faaliyete geçmesi ile birlikte Kuş Cenneti'nde su seviyesinin sürekli kontrol altında tutulduğunu sözlerine ekledi.
Manyas Kuş Cenneti'nin Konukları Kuluçkada
Balıkesir’in Bandırma ilçesine bağlı Kuşcenneti köyü sınırları içerisinde yer alan Manyas Kuş Cenneti'nde çok sayıda kuş türü kuluçkaya yattı.