Maras Dondurmasinin Olmazsa Olmazi Salebi Kurutma Mesaisi Basladi

Mado Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Sait Kanbur: '10 yil alim garantisi veriyorum. Çünkü dondurmayi gerçek saleple yaptigimiz gibi gerçek saleple de sifali içecek yapmaya çalisiyoruz. Biz salebi dünyada bir marka yapmaya çalisiyoruz. Bu konuda istihdam açisindan çevredeki insanlara ögretmeye çalisiyoruz'

TUNAHAN AKGÜN - Kahramanmaras ile simgelesen dondurmasina kivam ve aroma veren salep orkidesini kurutma mesaisi basladi.

Maras dondurmasinin olmazsa olmazlari arasinda yer alan Kahramanmarasli dondurma üreticilerinin organik olarak özel izinlerle yetistirdigi salep, imece usulü tarladan toplandiktan sonra igneyle ipe diziliyor.

Çürük tanelerin ayrilmasi için suyla elekten geçirilen daha sonra dev kazanlarda yikama ve odun atesinde kaynatma islemine tabi tutulan salep, güneslenmesi için demir profillere asiliyor.

Yaklasik 1 hafta kavurucu sicakta bekletilen ve tekrar isleme tesisine alinan salep, ustasinin olurunu aldiktan sonra ögütülerek, keçi sütü ve sekerle bulusturuluyor.

Kis aylarinda içecek, yaz aylarinda da dondurma olarak tüketilen salep, Kahramanmarasli dondurma üreticilerinin olmazsa olmazlari arasinda yer aliyor.

Mado Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Sait Kanbur, AA muhabirine, yaklasik 20 yildir dogaya ve endemik türlere zarar vermeden ektigi salepleri özenle yetistirdigini, dondurma ve salep üreticilerine rol model olmayi hedefledigini söyledi.

- "10 yil alim garantisi veriyorum"

Çiftliginde keçi sütü ve salebi özel yöntemlerle elde ettigini anlatan Kanbur, söyle konustu:

"Ben üreticiye destek olmaya çalisiyorum. 10 yil alim garantisi veriyorum. Çünkü dondurmayi gerçek saleple yaptigimiz gibi gerçek saleple de sifali içecek yapmaya çalisiyoruz. Biz salebi dünyada bir marka yapmaya çalisiyoruz. Bu konuda istihdam açisindan çevredeki insanlara ögretmeye çalisiyoruz. Bu noktada burada üniversite, okul görevi yapiyoruz. Ne istiyoruz, Insanlarda artik salep yetistirsin, Mado olarak onlardan alayim, dünyaya ihracatini yapayim. Endemik bitki dogrudur ama artik dogada toplanmasi yasaklandi. Ben de 20 yildir mücadele veriyorum, bu mücadelenin karsiligini aldim. Artik üretim haline geldik. Hasat zamaniydi az önce terbiyesini yaptik ve kurutmaya aldik. Kuruduktan sonra su degirmeninde ögüterek dondurma yapmaya hazir hale gelecek. Salebiniz iyi degilse dondurmaniz iyi degil. Sütünüz iyi degilse, ustaniz olmazsa dondurmanin olmasi mümkün degil. Üçü bir arada olacak."

Çiftliginde 100 çesidin üzerinde salep yetistirdigini aktaran Kanbur, dondurmaya en iyi kivam ve lezzeti veren salebi bulana kadar arastirma ve çalismalarinin devam edecegini vurguladi.

- "Kilosu 500 lira"

Doganin essiz kokusunun salepte oldugunu belirten Kanbur, "Bu sene verim çok iyi, çok memnunum. Ben her gördügüm yerde söylüyorum, 'alim garantisi veriyorum' diye. Bu bugday degil bugdayin kilosu 5 lira. Bunun kilosu 500 lira. Dünyaya satalim. Elin adami Afrika'dan dünyaya kahveyi satiyor, ben neden salebi dünyaya satmayayim. Üretelim, dogayi koruyalim. Hep beraber ülkemize katma deger saglayalim." diye konustu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile