Mardim Projesi Kapsamında Marmara'daki Fay Hatları İnceleniyor

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Sevim Avcı Yener, Marmara Bölgesi'nde Deprem ve Tsunami Zararlarının Azaltılması ve Türkiye'de Afet Eğitimi Projesi'nde (MarDİM) yer aldıklarını belirterek, proje kapsamında yürütülen çalışmalara destek verdiklerini kaydetti.

Yener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje çerçevesinde, Marmara'da deniz tabanına deniz dibi ölçüm aletleri yerleştirildiğini ve bu ölçüm cihazlarının belli bir dönem sonra şarj edilip yeniden tabana indirildiğini belirterek, yapılan bu çalışmalara ilişkin olarak 8 Eylül'de Kandilli Rasathanesi ile birlikte Japon uzmanların da katılacağı panel düzenleyeceklerini söyledi.

Amacın, depremi gözlemleme yani deprem aktivitelerini takip edebilmek olduğunu aktaran Yener, Kandilli Rasathanesi'nin aynı zamanda, Marmara deniz tabanına kendilerinin öncülüğünde ivmeölçerler yerleştirdiğini belirterek, "Bu ivmeölçerler şu anda kayıt almaya devam ediyor ve kayıtçılarımız da çalışıyor. Buradaki amacımız deprem ivmesinin, deprem anında zemini ne kadar ve ne hızla sarstığını belirlemek" dedi.

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) içerisinde kurulu deprem öncü işaretleri ölçüm istasyonu olduğunu hatırlatan Yener, şunları kaydetti:

"İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) destek verdiği proje devam ediyor. Bununla ilgili Barbaros'ta yeni bir istasyon kurulumu gerçekleşti. Burada da kayıtçılar aynı şekilde kayıtlarını almaya devam ediyor. Tekirdağ Şarköy ilçemizin hiçbir zemin ve veri altlıkları yoktu. Bölgede meydana gelen 1912 depremi büyük hasarlara yol açmış olmasına karşın buradaki fayla ilgili hiçbir çalışmamız olmadı. Sadece Maden Tetkik ve Arama ve diğer kurumların fay tespitleri mevcut ama kapsamlı bir çalışma yok. Özellikle Güzelköy, Mursallı ve Yayaköy gibi yerleşim alanlarında jeolojik, jeofizik etüt ve fay araştırma çalışmalarını tamamlayarak Çevre Bakanlığına onay için sunduk. Bakanlık bölgede çalışma yaparken kendisi de bire bir kontrollerde bulundu ve üniversitede fay konusunda uzman hocaların eşliğinde tirajlar açtırdı."

Bu fayın devam ettiği Gaziköy'ün SİT alanı içinde kalmasından dolayı sondajlar yapabilmek için Anıtlar Kurulundan izin alınması gerektiğini ifade eden Yener, ''Uçmakdere ve Gaziköy'ü ayrıca ihale ettik. Buralarda Anıtlar Kurulu eşliğinde sondaj çalışmaları yapılacak. Ancak onların gösterdiği alanda çalışma yapabileceğiz. Gaziköy ve Uçmakdere'nin çalışmaları bittikten sonra Gaziköy'deki fay hattını da tamamlamış olacağız. Artık Şarköy'den geçen fayı biz taramış ve o bölgeyi çalışmış olacağız" ifadelerini kullandı.

Bakanlığın öngöreceği şekilde planlamalarını yapacaklarını belirten Yener, bölgedeki fay hattının son depremin ardından nereden kırılarak nasıl ilerlediğini tespit etmek amacında olduklarını belirterek, İTÜ ile imzaladıkları ortak hizmet protokolü çerçevesinde Afet ve Acil Durum Stratejik planların hazırlanması kapsamında tehlike ve risk analizlerini de yapacaklarını sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile