Mardin'de 700 Yildir Ayakta Olan Medrese Varligini Sürdürüyor

Mardin'de 700 Yildir Ayakta Olan Medrese Varligini Sürdürüyor

Mardin’de bulunan 700 yillik Altunboga Medresesi, varligini sürdürürken onarilmayi bekliyor.

Mardin Medreseler Koruma Dernegi Baskani Ibrahim Yüksel, Altunboga Medresesi’nin 1340 senesinde Altunboga lakapli Vezir Alaaddin tarafindan insa edildigini söyledi.



Alaaddin’in vezirlikten önce Halep ve Sam Islam Birligini saglamak üzere küresel yönetim anlayisini benimsedigini belirten Yüksel, küresel yönetim anlayisi çerçevesinde Islam Birligini saglamak üzere ayrica Misir’a Vali olarak görevlendirildigini ifade etti.

Alaaddin Altunboga’nin Misir’daki görevini tamamlayip Mardin’e döndükten sonra vezir olarak tayin edilir ve bu devasa boyuttaki medreseyi insa ettigini aktaran Yüksel, söyle konustu:

"Zinciriye ve Kasimiye Medreselerinden çok daha büyük ve ihtisamli bir medrese oldugu kalintilarindan anlasiliyor. Tamami yikilmis degil, birçok yapisi ve bölümü ayakta fakat sonradan yapilan betonarme eklentiler sebebiyle özelligini kaybetmis durumda. Duvardan fiskiran bitkiler, etrafi çevreleyen çöpler nedeniyle büyük bir kismini net olarak göremiyoruz. Medrese, 2013 yilinda dönemin Belediye Baskani Mehmet Besir Ayanoglu döneminde mahallenin sakinlerinin Altunboga Çesmesi’nin harap vaziyetini izah etmesi ile yaninda bulunan türbeyi restore etmeleri üzerine hem çesme hem de türbe restore edildi. Ilgili kurumlarin görevlerini yapmasini istiyoruz."

1340’li yillarda yapilan yapinin Timur’un Mardin’i istilasi döneminde Sultan Isa’yi bir yil alikoydugu dönemde devleti yöneten bir bürokratin izlerini gösterdigini aktaran Yüksel, "Dolayisiyla bugün diplomasi ve siyaset erbabina bir okul olmasi gereken bir yapidir bu bina. Taslarin bir kismi devasa taç kapisindan sökülerek 2’inci Abdülhamit döneminde yapilan orta mektebinin binasina yani olgunlasma enstitüsü binasina götürüldü. Oradaki duvarlara monte edilerek buradaki o taç kapinin süslemeleri olarak kullanildi. O taslarin oradan sökülüp ait olduklari yere getirilmesi gerekmektedir" diye konustu.

Vakiflar Idaresinin buraya el atmasini beklediklerini dile getiren Yüksel, "Mali kaynakli bir sorunu da yoktur. Mahalle sakinleri ellerinde olan tapulari vakiflar idaresine vermeye de hazir durumda. Memleket halki olarak sorumlu kurumlarim görevlerini yapmalarini gerekirse bir kanun çikarilip bu isi sivil toplum kuruluslarina devredilebilir. Bu sorumluluk sivil toplum kuruluslarina devredilirse yapilari onarip ziyarete sunarlar" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile