Yavuz Sultan Selim ve ikinci Abdülhamid döneminde insa edilen yapilarin günümüzde de ayakta durdugunu aktaran Mardin Medreseleri Koruma ve Yasatma Dernegi Baskani Ibrahim Yüksel, Mardin’de Artuklularin üç asirlik sürecinden sonra Yavuz Sultan Selim’in Misir seferi dönüsü Mardin’den geçtigi sirada, kent ahalisine Osmanli yönetimine baglanmayi teklif ettigini aktardi.
Bu tarihten sonra Yavuz Sultan Selim döneminde Mardin’in bir Osmanli sehri olarak devam ettigini belirten Yüksel, "Yavuz Sultan Selim döneminde atanan ilk vali olan Yakup Bey Mardin’e gelir gelmez Osmanli Devlet Sarayini insa eder ve hükümet konagini buraya tasir. Yaninda Yakubiye Medresesi’ne insa eder ve onun arkasinda vali konagini insa eder. Yavuz Sultan Selim döneminden sonra ikinci Abdülhamid döneminde bir tane de süvari alayi insaa edilir. Bugün eski hükümet konagi olarak tabir edilen bölge bir Osmanli yapilar bütünü halinde tarih koridorlarinda bizi gezdirircesine ayakta duruyor. Güzel bir tarihi anlatiyor” dedi.
Geçmisin izlerini günümüze tasiyan Osmanli tarihiyle dolu sokakta 4 yapinin olduguna deginen Yüksel, “Osmanli döneminden kalan Osmanli Devlet Sarayi, Vali Konagi, Yakubiye Medresesi ve Süvari Alayi olarak insa edilen toplamda dört yapi bütünü bulunuyor. Bu yapilarin ayni alanda bir daire seklinde dizilmesi ziyaretçilere tam bir Osmanli havasi estiriyor” ifadelerini kullandi.
Mardin'de Bir Osmanli Sokagi
Osmanli döneminde Mardin’in Artuklu ilçesinde insa edilen ve günümüzde de ayakta duran tarihi yapilar, vatandaslari zaman yolculuguna çikariyor.