Mardin'de 'Kamu-üniversite-sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, "Ocak ayında 10'ncu Kalkınma Planı devreye girecek. Üniversite sanayi işbirliğine büyük önem vermeliyiz " dedi.

Aslan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Mardin Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen "Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, yaklaşık 2,5 yıldır üniversitelerle işbirliğini geliştirmek için ciddi bir çalışma yürütüldüğünü söyledi.

Türkiye'de 81 ilde 300 civarında organize sanayi bölgesi ve 177 üniversitenin bulunduğunu kaydeden Aslan, şöyle dedi:
"Türkiye'nin önüne koymuş olduğu 2023-2053-2071 ve ondan sonraki hedefleri açısından baktığımızda ekonomi göstergeleri itibariyle bu üçlünün mutlaka daha çok bir araya gelme zorunluluğu olduğu kanaatine vardık. Türkiye'de 3,5 milyon civarında girişimci var. Sanayici olarak tanımlara bakıldığında inşallah bu yıl sonunda sanayi sayımızda çıkacaktır. İşletmeler tek tek ziyaret ediliyor. Bu yılın sonunda çıkacak bu işletmelerin hemen yanı başındaki üniversiteler ile işbirliğine baktığımızda bu işbirliklerinin de yeterli olmadığını gördük. Eğer yeterince olmuş olsaydı şuanda kişi başına milli gelirimiz 10 bin 500 dolar değil, her birimizin cebindeki para daha fazla olabilirdi. İhracatımız 153 milyar dolardan daha fazla olabilirdi."
Kalkınma planlarında üniversite, kamu ve sanayi işbirliğinin ihmal edildiğini ileri süren Aslan, "Herhangi bir ülkenin gidişatına yön vermenin unsurlarından bir tanesi kalkınma planıdır. Ocak ayında 10'uncu Kalkınma Planı devreye girecek. Üniversite sanayi işbirliğine büyük önem vermeliyiz. Şuanda 30'un üzerinde faal olan teknoloji geliştirme bölgemiz var. Bunları çoğaltmamız gerekir. İnsan kaynağının geliştirilmesinde görev üniversitelerimizindir" dedi.

Vali Ahmet Cengiz ise Mardin'de kültürlerin yıllarca bir arada beraberce yaşadığını ancak uzun yıllarca terörün gölgesinde kalındığını belirterek, "İlimiz enerjisini ve sinerjisini maalesef bu süreçte yatırıma dönüşememiştir" diye konuştu.

Bu eksikliğin giderilmesi için hızlı adımların atılması gerektiğini bu kapsamda başta turizm olmak üzere birçok alanda çalışmaların yapıldığını kaydeden Cengiz, şöyle konuştu:
"Mardin artık huzuru hak ettiğinin farkındadır. Huzurunu bozmak isteyenlere de pirim vermeyi düşünmemektedir. Huzurun birlik beraberlik ve istikrarın büyümedeki etkisi hepimizce malumdur. Özellikle son süreçte yaşadığımız barış süreci ülkemizin sanayisinin gelişiminde ciddi bir katkı yapacaktır. Artık enerjimizi sürtüşmeler ile değil herbirimizin aynı istikamete bakarak birlik berberlik kardeşlik içerisinde ailemizi, ilimizi, bölgemizi ve ülkemizi daha iyi yerlere nasıl getirebilirizin gayreti içerisinde olmamız lazım. Teröre harcadığımız rakamlar sık sık telaffuz ediliyor. Eğer teröre harcanan meblağlar kalkınmaya harcansaydı şuan bulunduğumuz noktadan çok çok ileri bir noktada olacağımızdan kimsenin bir şüphesi olmasın. Bu yükün altından alnımızın akıyla kalktık."
Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Cevahir Uzkurt da toplantıda kamu, üniversite ve sanayi potansiyeli üzerine sunum yaptı. Konuşmaların ardından, "2023'e 10 kala, Ar-Ge ve yenilikte Mardin,Batman,Şırnak ve Siirt" konulu panel gerçekleştirildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile