Mardin'de Öğretmen Açığı

Mardin İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu, önemli ölçüde öğretmen açığı bulunduğunu söyledi.

Kuntoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni eğitim ve öğretim yılına 243 bin öğrenci ile başladıklarını belirterek derslik başına öğrenci sayısının ise 40'ın altında olduğunu söyledi.

İlkokul birinci sınıfa 25 bin 932 öğrencinin başladığını anlatan Kuntoğlu, il genelinde öğretmen açığının bulunduğunu vurguladı.

Kuntoğlu, şöyle dedi:

"8 bin 408 öğretmenimiz vardı bin 63 öğretmen atandı ancak 2 bin 364 öğretmene daha ihtiyacımız var. Mardin'de öğretmen normumuz 11 bin 195. Bu bin öğretmenimiz ihtiyacı karşılıyor mu? Tabi ki karşılamıyor."

Mardin'in ülke sıralamasındaki yerinin sondan 4. olduğunu belirten Kuntoğlu, şöyle konuştu:

"Türkiye genelinde yapılan sıralama başarı kıstası olamaz. Burdur gibi, Ankara gibi veya Bursa ilinin fiziki imkanlarıyla Hakkari'nin, Şınak'ın, Mardin'in öğretmen kaynağı, fiziki mekanları, ulaşımı gibi bu tür şeyleri eşitleyemediğimiz için böyle bir sıralamayı bundan sonra duyurmak gibi bir şeyden YÖK vazgeçti. Milli Eğitim Bakanlığı da SBS sıralamasından vazgeçti. Mardin, sondan dördüncüdür. Bu bir başarı kıstası mı? Tabi ki değil. Biz, bunu yenmek zorundayız. Böyle bir olumsuzluğu kabül etmeyeceğiz. Başarısızlığın çok sebebi bulunuyor. Öğretmenlerin, Mardin'in dışına tayinlerini çıkarmaları öğretmen kaynağı bakımından bizim için bir risk oluşturuyor. Başarısızlığın nedenlerinden biri öğretmen hareketliliği. Öğretmenin Mardin'de kalma süresinin az olması, birinci risk ya da sorun olarak gördüğümüzdür. Diğer sorunlardan biri fiziki mekanların, eğitim ortamlarının yeterli düzeyde olmaması. Halen şu anda ikili öğretim yapıyor olmamız. Ayrıca Mardin'deki eğitimde başarısızlığın kabüllenilmiş olması eğitimdeki en önemli sorunlardan biri. Geçmişten gelen, başarısızlığı kabüllenme gibi bir psikolojik bir yapının olduğunu tespit ettik. Şimdi biz bunu değiştiriyoruz. Başarısızlık, bizim kaderimiz değildir. Başarmak zorundayız."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile