Mardin'de Saglikli Hayat Merkezi, Binlerce Vatandasin Saglikli Yasama Adim Atmasina Destek Oluyor

Mardin'de Saglikli Hayat Merkezi, Binlerce Vatandasin Saglikli Yasama Adim Atmasina Destek Oluyor

Saglik Bakanligi tarafindan Mardin’in Artuklu ilçesinde hizmet veren Saglikli Hayat Merkezi, binlerce vatandasin saglikli yasama adim atmasina destek oluyor.

Halk Sagligi Hizmetleri Baskani Uzman Doktor Cihat Adin, Saglikli Hayat Merkezleri ve Aile Sagligi Merkezleri’nde sunulan hekimlik hizmetlerini destekleyici güçlendirici ve tesvik edici nitelikte hizmet sunan bir kompleks olarak tarif edilebilecegini söyledi.



Aile hekimliklerinde sunulan sagligi koruyucu ve gelistirici hizmetlerin tamamlayici ayagi olarak hizmet veren saglik kuruluslarinin temel hizmet felsefesinin "Hastaliga Degil, Sagliga Yatirim Yapmak" olarak özetlenebilecegini belirten Adin, bu çerçevede sunulan hizmetlerin en önde gelenleri saglikli beslenme ve hareketli hayat programi dahilinde obezite danismanligi, sigara biraktirma hizmetleri dahilinde sigara biraktirma poliklinigi, kanser erken teshis tarama ve egitim merkezi hizmetleri çerçevesinde sunulan kanser tarama hizmetleri, psikososyal destek hizmetleri ve gebelere sunulan gebe okulunda gebelik davranislarini gelistirmeye ve güçlendirmeye yönelik hizmetler oldugunu kaydetti.

Hizmet veren birimleri tanitan Saglikli Hayat Merkezi Vaka Koordinatörü Mesude Melis Dündar, “Saglikli Hayat Merkezimize bireyin ve toplumun saglik risklerine karsi korunmasi ve saglikli hayat yasaminin kalitesini yükseltilmesi amaçli, toplum tabanli saglik hizmeti sunan birimlerdir. Hastaliga degil sagliga yatirim amaciyla taramalar ve egitimler verilmektedir. Kurumumuzda mevcut olan toplamda 9 danismanlik hizmeti vermekteyiz” dedi.

Dündar, “Çocuk sagligi gelisimi, agiz ve dis sagligi danismanligimiz, psikososyal destek birimimiz, sosyologlar ve psikologlarimiz, gebe sinifi egitmenligi, Sigara birakma Poliklinigi, KETEM birimimiz ve saglikli beslenme danismanlik birimimiz de hizmet vermektedir. Keten birimimiz kanserde erken teshis ve tani egitim merkezlerimiz olarak hizmet vermektedir” diye konustu.



“Kadinlarimizin hayatini kurtarmaya çalisiyoruz”

Kanserde erken teshisin çok önemli oldugunu vurgulayan Dündar, "Erken teshis edilmesi tedavi oranini yüzde 90 üzerinde oldugu belirtilmektedir. Özellikle kadinlarimiza 30 yasindan itibaren 5 yilda bir rahim agzi kanser taramalarini, 40 yasindan itibaren 2 yilda bir meme kanseri taramalari ve 50 yasindan itibaren kolon kanseri kadin ve erkek hastalarimiza yilda bir defa yapilmaktadir. Bu hizmetlerimiz tamamen Saglik Bakanligi bünyesinde ve ücretsiz bir sekilde yapilmaktadir” seklinde konustu.

Obezite ile mücadele ve kilo sorunu olan vatandaslara bireysel danismanlik hizmeti verdiklerini aktaran Diyetisyen Gökhan Sen, “Bütün dünyada oldugu gibi ülkemizde ve ilimizde de obezite oranlari artmaktadir. Bu oran çocuk yas grubuna kadar düsmüs durumda. Bunun farkli sebepleri var. Günümüzde artan kalori, paketli gida tüketiminin artmasi ile bu besinlerin içinde protein ve vitamin gibi besin üyelerinden de fakir olma durumu etkiliyor. Ulasim ve teknolojinin gelismesine bagli olarak hareket imkâninin azalmasi, uyku düzeninin bozulmasi gibi sebepler obezite oranlarinin artmaktadir” dedi.

Saglikli hayat merkezlerimizde detayli yag, kas, boy ve kilo ölçümü yaparak bu gibi sebeplerden hangisinde sorun varsa bunu tespit edip kisiye özgü bireysel beslenme danismanligi verdiklerini aktaran Sen, söyle konustu:

"Bu bireysel danismanlik ile fazla kilolu gördügümüz kisiye kilo verdirmeye çalisiyoruz. Bu oran bireyde çok az ise kilo aldirmaya çalisiyoruz. Bu konuda çok güzel geri dönüsler aldik. 25-30 kilo veren danisanlarimiz oldu. Çok zayif oldugu halde 10-15 kilo alip ideal kilosuna gelen danisanlarimiz oldu. Çocuklarimiza da detayli danismanlik hizmeti veriyoruz. Çocuklar da telefon, televizyon ve tablet kullaniminin artmasi ve paketli ürün tüketmelerini bagli olarak obezite artmakta. Bu konuda ebeveynlere ve çocuklarimiza detayli bir sekilde beslenme danismanligi veriyoruz."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile