Avrupa Birliği tarafından finanse edilen GAP Kalkınma İdaresi tarafından yürütülen kadın ve kadın sivil toplum kuruluşları hibe programı kapsamında Trabzon ve Mardin kadınlarının toplumsal cinsiyet konumlarının geliştirilmesi projesinin kapanış toplantısı yapıldı. Mardin Belediye meclis salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, kadının insanlığın eğiticisi olduğunu belirtti.
Ayanoğlu, önümüzdeki yıllarda kadınların kamu kuruluşlarında ve birçok alanda daha fazla rol alacağına inandıklarını belirterek, ''Günümüzde kadınlarımız, başta şiddet olmak üzere, ayrımcılık, cinsiyetinden dolayı bazı baskı ve tacizlere maruz kalmaktadır. Tüm dileğimiz tüm bu olumsuzlukların giderilip kadınlarımızın hak ettiği değere kavuşmalarıdır. İş ve sosyal yaşam alanlarına kadınlarımızın daha çok katılması bu alanları daha da verimli hale getirecektir" dedi.
Proje hakkında bilgi veren proje genel koordinatörü Hayriye Demirbilek ise, 100 bin euroluk projenin 22 Mart 2012'de başladığını ve 21 Mart'ta sona ereceğini söyledi.
Demirbilek, Trabzon ve Mardin'de uygulanacak projeler ile Mardin, Trabzon ve Nevşehir'de kadınların toplumsal cinsiyetlerden kaynaklı yaşadıkları ayrımcılığın önlenmesi kadınların mevcut toplumsal siyasi ve ekonomik haklarının erişmesinin ve bu haklardan yararlanmasının hedeflendiğini kaydetti.
Bu kapsamda kadın sivil toplum kuruluşlarının bilinçlendirerek proje yazma ve yürütme becerilerini artırmak istediklerini belirten Demirbilek, "Proje kapsamında Trabzon'da 140, Mardin'de 102 ve Nevşehir'de 26 kadına ulaşarak bilgi verildi.
52 kadına çeşitli alanlarda danışmanlık hizmeti verdik. Bu hizmetler içinde hukuki danışmanlık verdiğimiz kadın sayısı 12 iken psikolojik destek alan kadın sayısı 28 kişi oldu. Bunların dışında kadınlara sosyal hakları için ilgili kurumlara yönlendirdik. Kendi hakları hakkında gibiler verildi.
40 Kadın Sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yaprak eğitimci eğitimi verdik" diye konuştu.
Mardin Ortak Kadın İş Birliği Derneği Başkanı Sebahat Hüya Çelebioğlu ise, 12 ay boyunca Türkiye'de 3 bölgenin bir araya geldiğini ve ortak olarak kadınlar üzerinde çalışmalar yapılarak bilgilendirildiğini kaydetti.
Çelebioğlu, "Projenin bundan sonraki sürecinde Mardin Ortak Kadın iş birliği derneği olarak danışmanlık hizmetlerinin Hukuki, psikolojik, iş danışmanlığı, aile danışmanlığı ve sosyal haklar danışmanlığı hizmetlerimiz devam edecektir" şeklinde konuştu
Kadın sivil toplum örgütlerinin de katıldığı toplantıda projede desteği olanlara teşekkür belgesi verildi.
Mardin'de Toplumsal Cinsiyet Konumlarının Geliştirilmesi Projesi
Toplumsal Cinsiyet Konumlarının Geliştirilmesi projesi kapsamında Mardin, Trabzon ve Nevşehir'de kadınlara yönelik bilgilendirme çalışmaları yapıldı.