Mardin’de faaliyet gösteren 47 sivil toplum kuruluşları (STK), son günlerde artış gösteren şiddet olayları ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından ilan edilen demokratik özerkliğe tepki gösterdi. STK‘lar, sivil anayasa ve demokratikleşmeden geri adım atılmamasını istedi.
Mardin‘de, 47 dernek, sendika ve odanın bir araya gelerek oluşturduğu STK Platformu, MÜSİAD Mardin Şubesi‘nde bir araya gelerek, ortak bir açıklama yaptı. Hazırlanan sonuç bildirgesini okuyan Memur Sen Mardin İl Başkanı Mustafa Aydın, provokatif ve sarsıcı olayların etkisinde kalarak demokratikleşme, sivilleşme ve özgürlükler alanında yapılacak çalışmalardan asla vazgeçilmemesi uyarsında bulundu.
Devletin vesayetçi ve baskıcı yapısının aşılmasına yönelik çalışmalar sürerken, yine ortamın gerildiğine, şiddetin arttığına ve kaos ortamının oluşturulduğuna şahit olduklarını anlatan Aydın, "12 Eylül referandumu ile Anayasa değişiklik paketini onaylayan milletimiz, mevcut vesayetçi ve anti demokratik anayasanın değiştirilmesi ve yeni bir anayasanın yapımı için iradesini ortaya koymuştur. Meclis‘te temsil edilen ve gurup oluşturan tüm partilerin meydanlarda seçmene yeni bir anayasa sözü bulunmaktadır, bu nedenle ülkemizin birinci ve en önemli meselesi iyi bir anayasadır. 1920’lerin tek partili Türkiye’sinde yaşanan despotik, tekelci ve totaliter sistemin insanlarımıza ödediği bedeli hala hep birlikte ödemekteyiz. Yakın tarihte yaşanmış bu acı tecrübenin yeniden ülkemize ya da bölgemize bir idare tarzı ve yönetim anlayışı olarak dikte etme hevesleri asla kabul edilemez." dedi.
DTK‘nın demokratik özerklik ilanına da değinen Aydın, "Son günlerde bölgede artan şiddet ve oldu bitti ile dayatılan kararların aynı amaca hizmet ettiğini, halkın kahır ekseriyetinin bunları tasvip etmediğini ve kararlarına katılmadığını; ayrıca, ülkemizin ve bölgemizin başta Kürt Sorunu olmak üzere çözülmesi gereken büyük sorunları olduğunu ve bu sorunların çözüm yerinin TBMM, yönteminin de demokrasi olduğunu kabul etmekteyiz. Tek ulus, tek parti, tek örgüt, tek kongre ve tek lider anlayışı kavga, kan, gözyaşı, sefalet ve karanlıkları artırmaktan başka işe yaramamaktadır." ifadelerini kullandı.
Son günlerde artış gösteren şiddet ve kaos ortamının asıl hedefinin; sivil anayasa çalışmalarını gündemden düşürmek; bölgesel olarak da örgütün otorite kurma telaşı ile kararlarını dikte etmek olduğunu dikkat çeken Aydın, sonuç bildirgesinde ayrıca şu ifadelere yer verdi:
"Sivil ve kuşatıcı bir anayasa ertelenemez, ihmal edilemez acil bir ihtiyaçtır. Başta hükümet olmak üzere tüm siyasi partiler, bu konuda sorumluluk almak zorundadır. Ergenekon, Balyoz, Jitem, darbeciler gibi resmi-yarı resmi çetelerin yargıya hesap verdiği ve bir çok faili meçhulün malum olması için sürecin devam ettiği dönemde hala adam kaçırma, sokakta infaz, temsiliyete müdahale gibi durumların hiç kimseye faydası olmadığı gibi hiçbir sorunu da çözmeye katkısı olamaz. Ülkenin ve bölgenin yakın geçmişte acılarla hatırladığı karanlık dönemi çağrıştıran özel güvenlik yapılanması ve icratların tekrar uygulanması kabul edilemez. Doğusuyla-Batısıyla adalet, barış, huzur ve kardeşlik ekseninde dayanışma ve işbirliğinin pekiştirilerek sürdürülmesine katkıda bulunulmalıdır."
Toplantıya katılan MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Kazım Aksoy, Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Nezir Güneş, Kültürel Mirası Koruma Derneği Temsilcisi Doç. Dr. İbrahim Özcoşar, Dost-Der Başkanı Yahya Turan, Eğitim-Bir-Sen Başkanı Mehmet Emin Esen, Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırma Derneği Başkanı Ahmet Akgül, Hizmet-İş Sendikası Mardin Şube Başkanı Sabri Öztop ve Din-Bir-Sen Başkanı Ahmet Ceylan da kısa bir konuşma yaparak görüşlerini açıkladılar.
Toplantı sonunda katılımcılar, platformun kurumsallaşması ile sekreterya ve dönem sözcülüğü yapılanmasına gitmek üzere, Memur-Sen İl Başkanı Mustafa Aydın‘ın görevlendirilmesine karar verildi.
Mardin‘deki 47 Stk, Şiddet Ve Demokratik Özerkliğe Tepki Gösterdi
Mardin’de faaliyet gösteren 47 sivil toplum kuruluşları (STK), son günlerde artış gösteren şiddet olayları ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından ilan edilen demokratik özerkliğe tepki gösterdi. STK‘lar, sivil anayasa ve demokratikleşmeden geri adım atılmamasını istedi.