Mardin'deki Uluslararasi Kongrede Tarim Masaya Yatirildi

Mardin'deki Uluslararasi Kongrede Tarim Masaya Yatirildi

Mardin’de 4. Uluslararasi 2023 Hedefleri Dogrultusunda Tarim Sektörü Kongresi gerçeklestirildi.

Bir otelde düzenlenen kongreye Avrasya Sosyo-Ekonomik Arastirmalar Dernegi (ASEAD) Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Ibrahim Örnek, Mardin Tarim ve Orman Il Müdürü Menduh Dinler, Kiziltepe Hububat ve Ticaret Merkezi Baskani Mehmet Serif Öter ve davetliler katildi.

Mardin’de tarim üzerine uluslararasi bir kongre yapmak üzere burada olduklarini belirten ASEAD Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Ibrahim Örnek, "Özellikle biz tarim üzerine kongremize karar aldigimizda nerede yapalim diye arkadaslarla toplanti yaptigimizda Mardin’in buna en uygun yer oldugunu düsündük. Özellikle Mezopotamya topraklarinin çok verimli oldugunu biliyorduk. Zaten temel sorun sulama ve kuraklik ile alakaliydi. Dolayisiyla özellikle Mardin’e GAP’tan gelecek sulama kanalinin bitmek üzere oldugunu, ayriyeten gölet yapinin bitmek üzere oldugunu ögrendik. Ama faaliyete geçirilmesi için bizde bir sivil toplum kurulusu olarak hangi asamada oldugunu burada uzmanlarla konusmak adina karar verdik. Hem kongremizi vesile kilmak üzere DSI genel müdür yardimcimiz olsun, GAP bölge müdürümüz olsun, su an Mardin’in özellikle sulama kanalinin ne zaman faaliyete geçecegi noktasinda bilgiler verecek" dedi.

Sulama kanalinin bitmesi ile birlikte bölgedeki su sorununun büyük oranda çözülecegini ifade eden Örnek, "Mardin ovasi açisindan dolayisiyla çok zengin ve çesitli ürünlerin yetisecegi bu zengin topraklarda özellikle uzmanlarimizin söyledigi bir sey. Dolayisiyla ortaya çikacak rekolte artislari, ürün çesitliligi özellikle Türkiye’nin kendi kendine tarimda yeterliligi noktasinda büyük katkilar saglayacak. Mardin’e de bu yüksek rekolteler muhakkak gelir arttirici sekilde topluma yansiyacaktir” diye konustu.

Tarimin milli servet oldugunu dile getiren Kiziltepe Hububat ve Ticaret Merkezi Baskani Mehmet Serif Öter, “Hele hele dünyanin ve ülkemizin yasamis oldugu son 2 yildir bu pandemi sürecinde gidanin ve dolayisiyla gidanin hammaddesi tarimdan elde edildigi için tarim çok önemlidir. Ülkemizin, hatta dünyanin en çok tüketilen makarna ve kirmizi mercimegin en kaliteli hammaddesi Mardin ovamizda üretilmektedir. Mardin ovamiz son yillarda tarimda ülke ihtiyacinin hububat ve bakliyatta yüzde 20’sini karsilamaktadir. Bugün ve yarin da biz kongrenin katilimcisi olarak kendi alanimizda konusmalar yapacagiz. Tarimin gelecegi adina ve Mardin tariminin gelecegi adina çok önemlidir. Çünkü burada sadece yerli aktörler degil disaridan dis ülkelerden telekonferans üzerinden katilimcilar olacak ve Mardin tariminin önemi biraz daha ön plana çikacak. Mardin’de sikintilar, eksiklikler ve talepler dile getirilerek, ilgili devlet yetkililerimize iletilecek. Dolayisiyla biz bunu hem ekonomik açidan hem de istihdam açisindan hem de Mardin tarimi açisindan önemsiyoruz. Bu tür kongrelerin yapilmasi gerekiyor. Kongre sonuç bildirisinden sonra ben inaniyorum farkinda olmayanlar da Mardin tariminin ne kadar önemli oldugunun farkina varacaklardir" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile