Mardin'deki Yeni Ar-Ge Laboratuvari Faaliyete Basladi

Mardin'deki Yeni Ar-Ge Laboratuvari Faaliyete Basladi

Eti Bakir, Mazidagi Metal Geri Kazanim ve Entegre Gübre Tesisi’nde hizmete giren Ar-Ge Laboratuvari ile maden teknolojilerinde yeni bir dönem baslatiyor. Pirit konsantresinden kobalti geri kazanan dünyanin ilk ve tek merkezi olan Mazidagi Tesisi’yle entegre çalisacak Ar-Ge laboratuvari sayesinde, farkli nadir elementler ve yeni katma degerli ürünler üretebilecek yetkinlige kavusacak.



Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluslarindan biri olan Cengiz Holding, teknoloji ve Ar-Ge konusundaki öncü çalismalarina bir yenisini daha ekledi. Dünyadaki kobalt üretiminin yüzde 2’sini gerçeklestiren Eti Bakir Mazidagi Metal Geri Kazanim ve Entegre Gübre Tesisi’nde hizmete açilan yeni Ar-Ge Laboratuvari, Türkiye’nin katma degerli maden teknolojileri alanindaki sembol merkezlerinden biri olacak. Halihazirda üretilmekte olan kobalt ve çinkonun saflastirilarak katma degerinin artirilacagi laboratuvarda, nikel, magnezyum, lityum ve nadir toprak elementlerinin üretilmesi ve saflastirilmasi saglanacak.

Türkiye’yi madencilikte söz sahibi yapacak

Eti Bakir A.S. Mazidagi Metal Geri Kazanim ve Entegre Gübre Tesisi Genel Müdürü Emre Kayisoglu, teknoloji ve Ar-Ge yatirimlarinin kendileri için önemine dikkat çekerek, “Madencilik ve katma degerli sanayi üretimi alaninda ülkemizi dünyada çok daha üst seviyelerde temsil edebilmemizin yolu kapsamli bir inovasyon kültürü olusturmaktan geçiyor. Mardin’deki Mazidagi tesisimizde hizmete açtigimiz bu Ar-Ge Laboratuvari da aslinda bu kültürün sirketimizdeki çok önemli bir parçasi olacak. Yeni laboratuvarimiz, bugünün teknolojilerinde bizlere ve ülkemize önemli bir rekabet avantaji saglarken, gelecegin teknolojileri ve tedarik zinciri konusunda da Türkiye’nin dünyada söz sahibi ülkeler arasinda yer almasini saglayacak. Burada gelistirdigimiz teknolojiler ve katma degerli ürünlerle, Mardin’i kobalt ve çinko basta olmak üzere stratejik metaller ve nadir elementler alaninda dünyanin sayili merkezlerinden ve yüksek teknolojiye hitap eden sektörlerin vazgeçilmez is ortaklarindan biri haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi.



Bölgenin en büyük özel sektör yatirimi olan Mazidagi tesislerinde, laboratuvar bünyesinde yapilacak arastirma ve gelistirme faaliyetleri sonucunda, yeni yatirimlarin da devreye girebileceginin altini çizen Emre Kayisoglu, söyle devam etti: “Tüm bu yatirimlar, bölgemizin ve ülkemizin iktisadi kalkinmasina da çok önemli katkilar sunuyor. Diger yandan burada yaptigimiz iyilestirmeler, sürdürülebilirlik hedeflerimize de önemli destek sagliyor. Bu merkez sayesinde, üretim süreçlerimizdeki kimyasal ürün, buhar, elektrik ve su tüketimimizi önemli ölçüde azaltirken, metal geri kazanim verimlerinin artirilmasi ile de verimlilik konusunda önemli bir adim atmis oluyoruz.”

Yeni metal ve elementler eklenecek

Yapilan açiklamaya göre, pirit konsantresinden kobalti geri kazanan dünyanin ilk ve tek merkezi olan Mazidagi Tesisi, Ar-Ge laboratuvarindaki çalismalar sonucunda hem piritten hem de geri dönüstürülecek batarya tozlarindan farkli nadir elementler ve metallerin geri kazanimi saglanabilecek. Merkezdeki Ar-Ge çalismalari kapsaminda, kobaltin yani sira nikel, magnezyum, mangan ve lityum da Eti Bakir’in Küre tesislerinden gelen pirit konsantresinden ayristirilacak. Faaliyete baslayan yeni Ar-Ge laboratuvarinda metallerin saflik seviyeleri artirilacak; kobalt ve çinko ürünleri çesitlendirilerek yüksek katma degerli yeni ürünler elde edilecek. Böylelikle basta cep telefonlari, bilgisayarlar, elektrikli araçlar, e-mobilite, enerji depolama sistemleri, seramik, lastik gibi birçok alana en kritik ve kaliteli hammadde tedariki saglanmis olacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile