Mardin'in 'Onur Günü' Son 'Kurtuluş Günü' Olarak Kutlandı

Mardin Belediye Meclisi'nin 'Kurtuluş Günü' yerine oy birliğiyle 'Onur Günü' olarak kutlanmasına karar verdiği '21 Kasım' gerekli işlemlerin tamamlanamaması üzerine son kez 91

Mardin Belediye Meclisi'nin 'Kurtuluş Günü' yerine oy birliğiyle 'Onur Günü' olarak kutlanmasına karar verdiği '21 Kasım' gerekli işlemlerin tamamlanamaması üzerine son kez 91. Kurtuluş Günü olarak kutlandı.
Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk anıtına çelenk sunulmasıyla başlayan tören, daha sonra Hükümet Konağı önündeki alanda devam etti. Geçiş töreni ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından tören başladı. Törene Mardin Vali Vekili Şenol Koca, Belediye Başkan Vekili Behzat Demirkol, Garnizon Komutan Vekili Kurmay Albay Mehmet Akgün, Emniyet Müdür Vekili Yakup Polat ile çok sayıda davetli katıldı. Kurtuluş Günü kutlamalarına Jandarma Alay Komutanı Olcay Erdal dışında protokol üyeleri eşleriyle katıldı.
Törende Vali Vekili Şenol Koca, Garnizon Komutan Vekili Mehmet Akgün ve Belediye Başkanı Vekili Behzat Demirkol halkın bayramını kutladı.

"BUGÜN ÖZGÜRLÜĞE OLAN İNANCIMIZI BİR KEZ DAHA ANIMSATAN BİR GÜNDÜR"
Günün anlam ve önemi hakkında bir konuşma yapan Belediye Başkan Vekili Behzat Demirkol öğlen ezanı okunması üzerine yaptığı konuşmayı keserek ezanın bitmesini bekledi. Demirkol, ezanın bitmesinin üzerine devam eden kutlamada yaptığı konuşmada, Mardinlilerin kıvrak zekasıyla kentlerini düşmanların eline teslim etmekten kurtardıklarını ifade etti. Başkan Demirkol, Aysel Fedai'nin Belediye Meclisi'nde yaptığı sunumu anlatarak, "Mardin'in kurtuluş günü bugüne hangi sıkıntılar ile gelindiğinin hatırlandığı
bir gündür. Aziz milletimizin kurtuluş mücadelesi altında özgürlüğe olan inancımızı bir kez daha anımsatan bir gündür. Milletimizin mücadele döneminde Mardin'in İngilizler ve Fransızlar tarafından işgal teşebbüsünü uğradığını söyleyen araştırmalar, Mardin ateş açılmasına fırsata vermemiş ve buna istinaden çeşitli tedbirler almıştır. Bu vaziyet bizzat Mardin halkı tarafından ihdas edilmiş ve düşmanlar burada silah istimaline cesaret gösterememişler. Bu bilgiler doğrultusunda Her yıl 21 Kasım Mardin'in
kurtuluşu olarak kutlanan bu özel günün aslında 'Onur Günü' olduğunu görmekteyiz. Mardin'in herhangi düşman işgali ile karşı karşıya kalmadığı ve dolayısıyla kurtarılmadığından dolayı Mardinin kurtuluşu olarak kutlanmakta olan 21 Kasım günü, 21 Kasım Mardin'in Onur Günü olarak kutlanmasına Belediye Meclis üyelerince oy birliğiyle verildi. Ancak resmi ve kanuni prosedürler bugüne kadar tamamlanmadığından son olarak 21 Kasım 2010 bugünü de Mardin'in Kurtuluş Günü olarak kutlamaktayız" dedi.
Öğrencilerin şiir okuduğu törenlerde halk oyunları gösterisi yapıldı. Kurtuluş Günü anısına organize edilen bin 500 ve 3 bin metre genç bay ve bayanlar atletizm yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildikten sonra öğrenci ve askeri birliklerin geçiş töreni ile kutlamalar son buldu.

DÜŞMAN İŞGALİNE UĞRAMAYAN TEK İL
Birinci Dünya Savaşı'nda düşman işgaline uğramayan tek il olarak tarihe geçen, 7 bin yıllık geçmişi bulunan Mardin'de 90 yıldır 21 Kasım günü kentin düşman işgalinden kurtuluşu olarak kutlanıyordu. Ancak Mardin Belediyesi yaptığı araştırma sonucunda Mardin'in düşman işgaline hiç uğramadığı tespit edildi. Mardin Belediye Meclisi Kasım ayı olağan toplantısında, her yıl 21 Kasım tarihinde kutlanan Mardin'in Kurtuluş Günü'nün, 'Mardin'in Onur Günü' olarak değiştirilmesini oy birliğiyle kabul etmişti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile