Mardin Turizm Buluşması Toplantısı

Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak, "Mardin bir arada yaşamanın kültürünü içerisinde barındırıyor. Farklı diller, dinler asırlardır bir arada yaşadı. Aynı mahalleyi, aynı sokağı ve aynı avluyu paylaşmayı bilmişlerdir. Bu nedenle Mardin dünyaya örnek oluyor" dedi.

Koçak, Mardin'in daha iyi tanıtılması amacıyla bir otelde düzenlenen "Mardin Turizm Buluşması" toplantısında Mardin Sürüdürülebilir Turizm Projesi'nin başka projelere yol açacak şekilde devamının doğru olacağını söyledi.

Sürdürülebilir Turizm Projesi'nin bu zaman kadar gördüğü en başarılı projelerden biri olduğunu dile getiren Koçak, şöyle konuştu:
"Turizmin sürdürülebilir olmasını sağlayan en önemli unsur bence geliştirilen stratejidir. Bu projede bence çok başarılı bir strateji geliştirme egzersizi gerçekleştirilmiştir ancak strateji geliştirilmek yetmez, bunları uygulamak gereklidir. Şehrin en tepe yöneticisi olarak, geliştirilen bu başarılı stratejinin şehrin bütün eylem planlarına yansıması konusunda iradeyi ortaya koyduğumu ve koyacağımı belirtmek isterim. Bu önemli projenin başka projelere yol açacak şekilde devamının doğru olacağını düşünüyorum."
Koçak, Avrupa Birliği'nin hem kendi içinde hem aday ülkelerde geliştirdiği projelerle proje kültürünün geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması konusunda ciddi katkılarda bulunduğunu kaydetti.

Turizm şehirlerinin insansızlaştırılmaması gerektiğine inandığını belirten Vali Koçak, "Turizmin sadece ekonomiye bağlanmaması gerekir. Turizmin kültürler arası etkileşim olarak da değerlendirilmesi şart. Mardin bir arada yaşamanın kültürünü içerisinde barındırıyor. Farklı diller, dinler asırlardır bir arada yaşadı. Aynı mahalleyi, aynı sokağı ve aynı avluyu paylaşmayı bilmişlerdir. Bu nedenle Mardin dünyaya örnek oluyor" şeklinde konuştu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB Mali Programları Daire Başkanı Murat Altun da Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi'nin turizm sektöründe uygulamaya geçmiş ilk projeleri olduğunu ve bundan dolayı bu projenin yerinin kendileri için ayrı bir yere sahip olduğunu belirtti.

Projenin 2013 yılından beri uygulama sürecinde olduğunu ve yaklaşık 9 milyon avro mali yardımla desteklendiğini ifade eden Altun, şöyle devam etti:
"Bu projemiz ile nihai amacımız olan Mardin ilinde turizm altyapısının ve turizm sektörünün rekabet gücünün iyileştirilmesi ile Mardin'in sosyal ve ekonomik gelişimine katkıda bulunma yolunda büyük adımlar atılmasında büyük öncülük etmiştir."
Artuklu Belediyesi Başkanı Emin Irmak ise bu tür çalışmaları önemli ve değerli bulduklarını, Mardin'in Mezopotamya'nın merkezinde olan stratejik öneme sahip olduğunu söyledi.

Irmak, "Mardin'i bozmadan, bu şehri yaşanabilir hale getirmek dileğimizdir. Mardin'imizin sürekli yaşanılacak bir şehir yapmak istiyoruz. Gerek Büyük şehir gerekse Artuklu Belediyesi olarak elimizden gelen her türlü katkıyı sunmaya hazırız" dedi.

Toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Februniye Akyol Akay, Proje Koordinatörü Michael Jay, IPA Fonları Program Yöneticisi Simona Pohlova, AB Müsteşarı François Begeot, Türkiye'den ve dünyadan seyahat acenteleri temsilcileri, yerli ve yabancı gezi yazarları katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile