Maret'ten bakteri açıklaması

Tat Konserve Sanayii A.Ş, etlerde bakteri ve virüs iddialarıyla ilgili olarak, "Tüm analiz raporları şirkette yıllardır mevcuttur. Bu şekilde teslim edilen hamburger patelerinde bakteri yoktur, olmamıştır" açıklaması yaptı.

Tat Konserve Sanayii A.Ş, etlerde bakteri ve virüs iddialarıyla ilgili olarak, "Tüm analiz raporları şirkette yıllardır mevcuttur. Bu şekilde teslim edilen hamburger patelerinde bakteri yoktur, olmamıştır" açıklaması yaptı. Tat Konserve Sanayii A.Ş. Maret İşletmesi'nden yapılan yazılı açıklamada, şirketin üretim sürecinde ve ürünlerinde sağlığa aykırı hiçbir sorun bulunmadığı, ISO ve BRC belgelerine sahip, HACCP ve gıda güvenliği sistemlerinin büyük bir titizlikle uygulandığı Maret'in, 25 yıldır girdiği her denetimden tam not alarak çıktığı ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "İki gündür medyada yer alan kamuoyunu yanıltıcı ve infiale sürükleyici bilgi kirliliğini herkes gibi hayretle izlemekteyiz. Kurum olarak kendimize ve yaptığımız işe güvenimiz tam olduğundan bugüne kadar tartışmalara taraf olmadık. Ancak gelinen noktada yılardır güvene dayalı bir ilişkimiz olan tüketicimizi ve siz değerli basın mensuplarını aydınlatabilmek amacıyla bir açıklama yapmayı gerekli görüyoruz.

Maret tesislerinde Burger King için üretilen hamburger pateleri, her parti için listeria ve salmonella tetkiki de dahil olmak üzere, her türlü laboratuvar analizi yapılıp sonuçları temiz çıktıktan sonra tesis kapısında Burger King tedarikçisi Fasdat şirketine teslim edilmektedir. Tüm analiz raporları şirkette yıllardır mevcuttur. Bu şekilde teslim edilen hamburger patelerinde bakteri yoktur, olmamıştır.

Bu teslimattan sonra tedarik zincirinde (nakliye depolama, müşteriye sunma) oluşabilecek aksaklıklar, bozukluklar nedeniyle bu malların kontamine olmasından Maret İşletmesi sorumlu değildir. Kaldı ki, habere konu olan vaka da Burger King, ürün tedarikçisi olarak da birden fazla firmayı kullanmaktadır. Bu firmalardan bir tanesinin malında aylar öncesinde kontaminasyon tespit edilmiştir.

Söz konusu bakteriler, ortamdan kolaylıkla bulaşabilmekte ve sağlam malları da kontamine edebilmektedir. Burger King için üretilen hamburger patelerinin, kendi istekleri doğrultusunda, aynı tip (her üretici için) karton kolilerde, herhangi bir koruma bariyerini haiz olmayacak şekilde paketlendiği ve tüm üreticilerin mallarının aynı ortamda Fasdat tarafından depolandığı göz önünde bulundurulur ise bu bulaşmanın daha da kolay olacağı anlaşılır.

Dana dilimli jambon ürününde de yapılan analizin pozitif olduğu söylenmektedir. Bu ürün yüksek ısıda işlem görmektedir. Bahsi geçen bakterinin bu sıcaklıkta teknik ve bilimsel olarak yaşamasına imkan yoktur. Bu da kontaminasyonun daha sonra oluştuğuna dair bir gösterge olarak kabul edilebilir."


Ürünlerinin kontrolleri altında bulunduğu her aşamasından sorumlu oldukları, teslim ettikleri her üretimden örnek alarak analiz yapılıp ve ancak parametrelere uygun oldukları tespit edildikten sonra teslim edildiği belirtilen açıklamada, raporların hem kendilerinde saklanmakta hem de müşteriye ibraz edilmekte olduğu vurgulandı.

Açıklamada, devamla şöyle denildi: "Gazetelerde çıkan haberlerde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı;nın test amacıyla numune aldığı kuruluşun Maret işletmeleri olmadığını hatırlatmak isteriz. Kontamine olduğu söylenen ve bakteri bulunan hamburger patelerinin
hiçbiri Maret İşletmesi'nden alınmamıştır. Yapıldığı söylenen paralel kontrol da yine bu tedarikçinin deposunda bulunan mallardan numune almak suretiyle yapılmıştır.

Tesislerimiz muntazaman gerek Tarım ve Köyişleri Bakanlığı gerekse yabancı denetleme şirketleri tarafından periyodik olarak kontrol edilmektedir. Bu kontrollerde risk analizleri yapılmakta, buna göre gerekli önleyici tedbirler alınmaktadır. Dünyadaki gelişmeler yakından takip edilmektedir. Bu sayede 25 yıldır birçok çeşit et ürününü sağlıklı bir şekilde halkımıza sunmaktayız. Markamız ve Koç Grubu şirketi olmamız sorumluluğumuzu daha da artırmaktadır. Tesislerimizin her an denetime açık olduğunun da bilinmesini arzu ederiz.

Kanaatimiz odur ki, halk sağlığını etkileme ihtimali olan bu nevi bir olay ile karşılaşıldığı zaman tedarik zincirin her safhasının yetkili merciler tarafından denetleme yapılıp, problemin kaynağının tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin acilen alınması hususundaki prosedürlerin net ve hazır olması faydalı olacaktır.

Türkiye;de besideki hayvandan depodaki mamule kadar izlenebilirliğin olduğu yegane tesisin bu işin içerisine anlamsız ve haksız bir şekilde çekilmesi çabaları üzücü ve vahimdir. Maret olarak, nedeni olmadığımız halde haksız yorumlarla ilişkilendirilerek, itham edildiğimiz bu olay hakkında, bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak ve tüketicinin endişelerini gidermek amacıyla bu açıklamayı yapma gereği duyuyoruz."

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı denetimleri artırdı

Bu arada bazı firmaların ürettiği hazır et ürünlerinde salmonella ve listeria bakterilerinin tespit edilmesi üzerine, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, fast food üretim, depolama ve tüketim yerlerindeki denetimlerini artırdı.

AA muhabirinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre, büyük bir fast food firmasına üretim yapan bazı işlenmiş et firmalarının ürünlerinde salmonella ve listeria tespit edilmesine yönelik denetimlerin başlangıcı, bu yılın haziran ayında, donmuş et ürünü üreten bir firmanın şikayetine dayanıyor.

Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Metin Süerdem'in verdiği bilgiye göre, Erzurum merkezli TT Gıda Turizm İnşaat Petrol Kimya Taşımacılık San. ve Tic. Ltd. Şti., "Fasdat Gıda Dağıtım San. ve Tic. AŞ'ye 11 ton hamburger ürünü verdiğini, firmanın bu ürünlerde salmonella ve listeria bulunduğu gerekçesiyle sözleşmesini fesh ettiğini, kendilerinin yaptırdığı analizlerde ürünlerin temiz çıktığını,
ancak söz konusu firmanın bu ürünleri kendilerine iade etmediğini" bildirdi ve bu ürünlerin piyasaya sürüldüğü endişesini taşıdıkları yönünde şikayet dilekçesi verdi.

Bunun üzerine haziran ayında inceleme başlatan bakanlık, Fasdat Gıda'dan bilgi istedi. Fasdat Gıda, özel bir laboratuvarda yaptırdıkları analizde, söz konusu et ürünlerinde salmonella ve listeria belirlendiğini, bunun üzerine bu ürünlerin imha edilmek üzere Balıkesir merkezli Zeybek Katı Atık Yönetimi Taah. Ltd. Şti.'ne gönderildiğini belirtiyor ve bu ürünlerin sevkiyatına ilişkin raporlar ile imha işlemi için ödenen faturayı gösteriyor.

Bunun üzerine bakanlık elemanları, Zeybek Katı Atık şirketinde inceleme yapıyor ve bu şirketin etleri imha etmediği, Bursa'da bir köpek bakım çiftliğine gönderdiğini tespit ediyor. Köpek bakım çiftliğinde yapılan incelemede ise çiftlikteki mevcut 55 köpeğin bu kadar eti, incelemenin yapıldığı tarihe kadar olan 2 aylık dönemde tüketmesinin mümkün olmadığı belirleniyor.

Çiftlikyetkilileri 11 ton et ürününün tamamının tüketildiğini belirtiyor ve analiz için bakanlık elemanlarına hiç bir örnek veremiyor.

Teftiş Kurulu Başkanı Metin Süerdem, salmonella ve listeria bulunduğu iddia edilen söz konusu 11 ton et ürünlerinde gerçekten bu bakterilerin olup olmadığını, örnek bulunmadığı için kendilerinin de bilmediğini belirtirken, bu et ürünlerinin akıbetini de araştırdıklarını söyledi.

Fasdat Gıda'nın, bakanlık elemanlarına sunduğu sevk raporu ve imha ücretine karşın, imha konusunda tesis ve yeterli belge göstermeyen imha şirketi hakkında, "gerçek mal hareketi olmadan fatura işlemi yapıldığı" gerekçesiyle vergi açısından inceleme yapmak üzere Maliye Bakanlığına, tesisle ilgili inceleme yapmak üzere Çevre ve Orman Bakanlığına yazı yazdıklarını bildiren Süerdem, bakanlık olarak da, sağlığa aykırı ürünler konusunda bakanlığa bilgi verilmemesi nedeniyle firmalar hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Süerdem, "Firma hakkında 22 Temmuz'da Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduk. 11 ton etin akibetini, salmonella bakterisi bulunup bulunmadığını biz de bilmiyoruz. Şimdi bunu cumhuriyet savcılığı araştırıyor" dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile